Проф. Огнян Герджиков е юрист, политик, председател на 39-то Народно

...
Проф. Огнян Герджиков е юрист, политик, председател на 39-то Народно
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Политическото говорене срещу небостъргача Златен век е нарушение на конституцията


Проф. Огнян Герджиков е правист, политик, ръководител на 39-то Народно заседание (2001–2005) и депутат в 40-то Народно събрание, длъжностен министър-председател на България в интервала януари-май 2017.

Носител на медал "Стара планина ", ръководител на Арбитражния съд на Българска стопанска камара от 1999 година, професор в СУ "Св. Климент Охридски ".

Ръководител е на Катедрата по гражданскоправни науки при Юридическия факултет към същия университет (1993-1997 г.)

Проф. Огнян Герджиков: Предизборните акции започнаха с голям брой нарушавания

Проф. Герджиков, предизборните акции към този момент започнаха – какво ви прави усещане при започване на кметската конкуренция в София?

- Не единствено на мен, само че и на други мои сътрудници ни прави усещане, че доста от претендентите започнаха акциите си без изключително мощни причини, без действителни решения на проблемите, които да предложат на жителите и най-много – без да обръщат изключително внимание на Конституцията, Изборния кодекс, Закона за политическите партии, ЦИК, та даже и Върховен административен съд.

Какво имате поради? Можете ли да дадете образец?

- Преди дни попаднах на пропаганден материал на политическа групировка за събитие, с което те откриха акцията си. Странно е, че в състава на тази групировка има адвокати и все пак, в материала могат да се открият не малко нарушавания на Изборния кодекс. Първо – той бе публикуван преди откриването на предизборната акция. Освен това в него не участват наложителни осведомителни детайли: от чие име е публикуван, публикация на интернет страницата на доставчика на медийни услуги и информация за подписания контракт с политическото обединяване.

Липсва и наложителната информация, че „ пазаруването и продаването на гласове е закононарушение “. Но по-интересното е, че с този политически пропаганден материал претенденти за кмет и общински консултант афишират градеж на български вложител за противозаконен с категоричен подразбиращ се апел за неговото унищожаване. С това освен се заплашва частната благосъстоятелност на вложителя, само че се нарушава и член 191 от Изборния кодекс. Нарушението е per argumentum a contrario, а също и a fortiori. След като член 191 не разрешава в комерсиална реклама да

се насочат политически внушения, правилно е и противоположното и то с още по-силно съображение - неразрешено е с политическа предизборна пропаганда да се насочат послания във щета на активността на дадена компания, респ. в интерес на конкурентни търговски сдружения.

Подобни дейности се следят и от различен претендент за кмет, който също си послужи с внушения, наричайки огромен български вложител „ компания на властта “, която получава „ златни позволения за градеж “.

Нещо повече. Декларира се, че ще работи за това разпоредбите да важат за всички, като прави внушения, че сега такива правила не важат: „ Случаят със „ Златен век “ е характерен за това по какъв начин действа модела, против който се боря аз и жителите “. По този метод се прави опит да се внуши на аудиторията, че въпросния градеж не е сбъднат по разпоредбите – нещо, за което никой няма доказателства, тъй като явно той е легален.

Подобни изявления освен вредят на репутацията на българския бизнес, само че и приказват за политическа уязвимост на претендентите, защото базират причините си не на мощни платформи, хрумвания и дела, а на субективни отзиви, евентуално свързани с персонални користни цели.

На основа на казаното нагоре, стигам до извода, че сходни предизборни акции, които се градят на митинги и кавги, не биха могли да имат поддръжка от жителите.

Споменахте и нарушавания на Конституцията на Р България?

- Да, има и такива. Особено в предизборния пропаганден материал на визираната първоначално политическа групировка, озаглавен „ Поправката „ Златен век” или по какъв начин изникна противозаконният небостъргач в Лозенец”.

Посланието, ориентирано към гласоподавателите, е в заглавието на материала. То не е политическо в отрицателната си конотация, заради което нарушава член 11, алинея 3 от Конституцията. Според тази наредба партиите спомагат за образуване и изложение на политическата воля на жителите. „ Политическа воля” значи всичко, отразено в Конституцията и обвързвано с упражняването на държавната власт и локалното самоуправление, както и с правата и отговорностите на жителите.

Нищо общо с отредената от Конституцията роля на политическите партии няма непозволената оценка за неправомерност на въпросния градеж. Никой, в т. ч. и никой държавен орган, не е твърдял, нито е установил, че градежът е противозаконен. Напротив – Административния съд в София удостовери с решението си законността на градежа.

По-същественото е, че не е работа на политическа партия да дава оценки за неправомерност (аргумент от член 11, алинея 3 от Конституцията). Това държание на политическата групировка нарушава и член 8 от Конституцията, защото е противоконституционна намесата в пълномощията на разграничените управляващи. Нарушава и член 117, алинея 1 и алинея 2, защото си присвоява несъществуващата опция да пази права и законни ползи и вулгарно визира независимостта на правосъдната власт.

С какво тези нарушавания биха могли да попречат на гласоподавателите да образуват независимо мнение за претендентите?

- Всичко това съставлява жестоко заграбване на реализирането на националния суверенитет, в нарушаване на възбраната на член 1, алинея. 3 от Конституцията ни: „ никоя част от народа, политическа партия, държавна институция или обособена персона не може да се присвоява реализирането на националния суверенитет “. Това е тежко нарушаване на Конституцията, на нейния веществен и метафизичен пиедестал.

Освен това сходно държание на политически субекти е противоконституционен опит да се повлияе политически върху резултата от правосъдния развой, което е неприемливо в една демократична страна.

Да не приказваме, че към този момент стана порочна процедура политически партии да употребяват дела на неправителствени организации и цивилен сдружения за политически платформи, което е следващо нарушаване – този път на наредбата на член 12, алинея 1 и алинея 2 от Конституцията./ "24 часа "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР