Проф. Николай Овчаров започва пореден сезон на археологически разкопки на

...
Проф. Николай Овчаров започва пореден сезон на археологически разкопки на
Коментари Харесай

Археолозите се надяват да получат финансиране за продължаване на разкопките в Перперикон

Проф. Николай Овчаров стартира следващ сезон на археологически разкопки на Перперикон в Родопите, макар неяснотите към финансирането. Екипът ще търси тайните зали на фамозния в цялото Средиземноморие храм на Дионис, който бил посетен от Александър Велики.

На Перперикон професорът работи повече от 20 година и счита, че е свършена 80 на 100 от работата по разкриването на останките от античния град.

Проф. Овчаров означи, че поради проблеми с финансирането са почнали работа единствено с 19 вместо със 100 души, както нормално. Средствата за разкопките са обезпечени от община Кърджали.

Археолозите работят още веднъж при залата с олтара в храма на Дионис, който са разкрили още преди 15-17 години.

" Крепостната стена от римската ера, която се е появила към втората половина на III век отчасти е разрушила тази зала. Очакваме в нея солидни зидове, които започнаха още тогава да излизат, да се окажат също здания, свързани със залата с олтара. Според античните предания тук е идвал Александър Велики да получи предсказване. Най-отгоре чакаме да бъде средновековният град и към този момент под него да излязат тези по-ранни градежи, за които приказваме ", описа за " Денят стартира " проф. Овчаров.

Археологът подлага на критика Министерство на културата, че не е финансирало предпочитаните обекти от позиция на културния туризъм. Със средствата, които са им отпуснати от общината, ще работят през идващите два месеца. Проф. Овчаров се надява да надделее разсъдъкът и да получат нужното финансиране.

" Перперикон е един от най-важните археологически обекти в страната ", напомни ученият.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР