Проф. Николай Овчаров предлага да бъде организирана кампания в чужбина,

...
Проф. Николай Овчаров предлага да бъде организирана кампания в чужбина,
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Крайно време е да представим пред света историческите факти по спора със Скопие

Проф. Николай Овчаров предлага да бъде проведена акция в чужбина, в която учени - историци и филолози, да показват с исторически обстоятелства българската позиция за Република Северна Македония.

От месеци сигнализирам, че е доста значимо българската стана да показа по-добре пред света своята позиция във връзка с разногласието с Република Северна Македония, и то не с декларация на политически водачи, а с изнасяне на неоспорими исторически обстоятелства от учените, съобщи проф. Овчаров на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция през днешния ден.

Той уточни, че обстоятелствата и достоверните документи громят всички искания за македонска историческа еднаквост, като посочи, че става дума точно за историческа еднаквост, не за модерна еднаквост.

По отношение на Средновековието аз от дълго време съм дал главните обстоятелства, извлечени от исторически източници, означи проф. Овчаров. Той даде образец с Битолския надпис на цар Иван Владислав /1015-1018/, в който владетелят е показан като български самовластник, който " беше българин родом, внук на Никола и Рипсимия, благоверните, наследник на Арон, който е брат на Самуил, царя самовластник ". Войската на византийския император Василий Втори Българоубиец по време на десетилетните войни сред България и империята е квалифицирана като " гръцка ", очевидно средновековните българи са възприемали освен себе си като етническа общественост, само че и византийските си съперници, ето за какво императорът е Българоубиец, а не Македоноубиец , разяснява ученият.

Той даде образец с Бориловия синодик , в който се афишира " безконечна памет на Иван Асен - Белгун, който освободи от гръцко иго българския жанр ". Етническата принадлежност на хората край Вардар през Средновековието е маркирана от самите византийци - в своето " Житие " на св. Климент Охридски ромейският охридски архиепископ Теофилакт /1084-1107/ дефинира езика на своето паство - български, и го обвързва с съответна етническа група българи. В свое писмо архиепископът се оплаква на видинския митрополит, че нападенията на куманите там са нищо спрямо интригите на " охридските българи ". А в документ от канцеларията на император Андроник Първи Комнин се оповестява, че в планината Кожух кумани съжителстват с влашки пастири и българи, сподели още проф. Овчаров.

Овчаров уточни образци и от по-късен интервал - 19-ти век, когато се основават националните страни. Той се базира на известния историк Йордан Иванов, който открива нови писмени монументи и ги разгласява в учебника си " Български старини из Македония " /1931 г./ . Иванов пръв дава факсимилета на началните страници на печатни книги, издадени от хора от територията на днешна Република Северна Македония, да вземем за пример Йоаким Кърчовски /1750-1820/ и Кирил Пейчинович /1771- 1845/. Самите те двамата доста ясно са написали на какъв език са книгите им, изясни проф. Овчаров. Братя Миладинови от Струга също са показали в заглавието на книгата си, че са събрали български национални песни.

Проф. Овчаров даде образец и с разнообразни печати на общини, сдружения и занаятчийски еснафи от 19-ти век, в които се показва, че се български.

Някой ще попита за какво би трябвало да се връщаме толкоз обратно, а не да гледаме в бъдещето, разяснява проф. Овчаров. Защото, в случай че от нашите съседи не бъдат приети тези неопровержими обстоятелства, при влизането на Република Северна Македония в Европейски Съюз по метода, за който упорстват те - в случай че нещата бъдат оставени да се вземат решение след това, ще бъдем изправени пред тежки проблеми, предизвести той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР