Проф. Николай Овчаров обясни по БНТ дали новият български сериал

...
Проф. Николай Овчаров обясни по БНТ дали новият български сериал
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров за Войната на буквите: Това, което виждаме във филма, не отговаря напълно на истината

Проф. Николай Овчаров изясни по Българска национална телевизия дали новият български сериал " Войната на буквите " дава отговор на историческите обстоятелства: 

" Мен ме знаят с Перперикон, а през 9 - 10 век Преслав е един от трите най-големи града в централна Европа, умислен като столица на Българската империя, която се основава освен от Цар Симеон, а още от началото на IX век.

Той е впечатляващ и през днешния ден. Огромната му част - над 90% е подземен, тъй че не може да се види, само че може да се види в музея във Велики Преслав. Така че Велики Преслав е в действителност неповторим град за времето си. В него е имало стотици хиляди хора. Един Париж тогава е с 30 000 поданици.

Замислен е при Борис Михаил, когато се приема християнството. В 893 година градът е добил своя тип и се реалокира столицата от Плиска в Преслав. Плиска в същото време е също столица. Става християнски център. Там открихме базиликата, основана от Бfрис Михаил, която с атриума е дълга близо 100 метра. Но в тези няколко десетилетия се строи Преслав. Може би най-големият разкош става при цар Петър I. 

Преслав е строен повече от 100 години. Когато идва неговото завладяване, стартира огромната борба сред Византийската империя и България до XI век. Окаозва се, че тази столица просъществува няколко десетилетия. Днес всичко е унищожено, мъчно се работи там, тъй като са 2-3 метра културните пластове и са мощно разрушени. От там са вземани кариери и са строени Шумен, джамии, топен е мраморът - неприятна орис - това е ориста на доста градове. Нашата работа е да го разкриваме. 

Лошото е, че Преслав единствено посредством 3D може да се види. Това, което виждаме във филмаq не дава отговор напълно на истината. Не се обърнаха към историците и археолозите основателите на кино лентата, с цел да пресъздадем Преслав подобен, какъвто е. Това е живописен сериал, само че младото потомство по подобен метод научава какво е било преди 1000 години. Аз считам, че когато човек потегля да прави исторически филм, без значение с какви цели, той би трябвало да се придържа доста повече към историческата реалност. "  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР