Проф. Никола Младенов, началник на клиниката по реанимация към УМБАЛ

...
Проф. Никола Младенов, началник на клиниката по реанимация към УМБАЛ
Коментари Харесай

Проф. Никола Младенов: В Спешната помощ в България има много дефицити

Проф. Никола Младенов, шеф на клиниката по реанимация към УМБАЛ ТОКУДА разяснява нещастието с умрялата Миглена във Враца:

" Да бъдем смирени към незабавните медици и към Министерство на здравеопазването, тъй като тези неща вървят години наред. Има въведен стандарт, въведени протоколи, те съществуват, само че в тях тъкмо и ясно е разказано установяване на положение. Когато имате пациентка с промени в артериалното налягане и съзнанието, би трябвало да се одобряват характерни ограничения. Това може се случи в границите на 10 минути. И като се издаде номер, да се вземат ограничения. Преди регистрирането още може да се направи. 

Трябва да се уведоми незабавен екип, че има жена, която има проблеми и тя би трябвало да бъде менажирана като болна в незабавно сътояние. Огромният недостиг в незабавната помощ откъм фрагменти, лимитира опциите, върху какъв брой заболели може да се работи. Това са дейности, които са извършват на територията на Спешен център. Има стъпки и следващи дейности като диагностика. 

В цяла България е по този начин - първо би трябвало да има среда за реализиране на тези медицински действия. Това го няма. След диагностика, би трябвало инсталация, тя на мното места липсва. Трябва да се ползват лекарства от първа линия. Тях също една част ги няма. Ние имаме към 5% лекари под 30 години, нещата стават сериозни при обслужването на избрани пациенти. Това нещо в естествените страни го има, само че за жалост тук липсва. " - разяснява специалистът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР