Проф. Никола Филчев е Главен прокурор на България от 1999

...
Проф. Никола Филчев е Главен прокурор на България от 1999
Коментари Харесай

Филчев разкри за политическия чадър над Иво Прокопиев и как двама президенти и няколко министри бранят интереса на „гризача от Разград“

Проф. Никола Филчев е Главен прокурор на България от 1999 до 2006 година Преди това е поредно арбитър във Върховния съд и заместник-министър на правораздаването в кабинета на Иван Костов /1997 – 1999/. В момента преподава „ Наказателноправни науки “ в Юридическия факултет на УНСС.
Филчев беше посетител в предаването на Канал 3 – „Денят на живо“, където отговаряше на въпросите на водещата Мая Костадинова, както за минали събития от историческа значимост за страната ни, по този начин и за протичащото се сега в България.

Водещ: Г-н Филчев, за хората, живели през 90-те, има потребност от уточнения за това какво се случи тогава, с цел да продължим напред. Кажете ми, какво е значимото сред разграбването на предприятията, фалирането на банките и приватизацията? Това един общ развой ли е, или бяха обособени, с цел да се стигне до обедняването, което стартира оттогава и продължи до през днешния ден?

Никола Филчев: Източването на банките, което стана през интервала 93-та и 96-та година, източиха се 7 милиарда, тогава немски марки. С тези пари в действителност бяха закупени по-късно материалните активи на страната – приватизацията се случи с тях.

Източването на банките е приватизация на финансовия капитал, а по-късно материалните активи – фабрики, заводи и други, бяха закупени с тези откраднати пари.

Тоест, това не бяха инцидентни процеси, а свързани, и те трябваше да доведат до разграбването на държавната благосъстоятелност?

Има връзка, абсолютно има връзка. Парите, с които бяха купени на безценица държавните предприятия, фабрики и заводи, са точно тези пари – от банките. Откраднатите от банките пари.

Кой тогава замисли целия този сюжет или съгласно Вас създателят не е единствено един?

В такива случаи сме склонни да се ориентираме към една или друга партия. Трудно е да се каже, че всички политически сили у нас са изпълнявали обединен сюжет, само че за мен това е интерес на соросоидите. Тези, които идваха да ни дават ум.

Защо да е техен ползата?

Те го направиха. Техни са препоръките. Казаха – по този начин би трябвало да се приватизира и това е резултатът. Няма по-беден, по-болен и по-необразован народ в Европа от българския. Последиците на всичко това и на този преход е опустошение. Това в никакъв случай не е било, от основаването на българската страна, тя в никакъв случай не е била такава опустошена и в стопанската система, и в духовната сфера.

Но ние искахме пазарна стопанска система. Собствеността да се смени – от държавна да стане частна. Обясниха ни, че това е единственият вид. Защо намесвате така наречен соросоиди? Те какво? Участвали са в този развой, замислили са го по някакъв метод? Какво?

На народа му споделяха – народна власт, независимост, плурализъм, многопартийна система, ще може да пътува свободно. Това е хубаво, дори доста хубаво и е политическата страна. Но преходът има и икономическа основа и тя се показва в това, че държавното имущество стана частно. То беше разпределено незаслужено, по незаконен метод сред стотина души. Така през днешния ден се сътвори този олигархичен кръг. Те от своя страна, през днешния ден те получиха държавното имущество и са освен притежатели, само че съумяват да въздействат и върху страната и политическите решения. Ето това е олигархията, срастването на икономическата власт с политическата. С медии и пари, посредством които се манипулира публичното мнение и се въздейства на публичното мнение.

Кой по това време взимаше решенията, тъй че парите на страната да отидат в ръцете на тези 100 индивида, за които говорите? Днес Румен Гечев спори с Кирил Добрев дали законите за приватизация са писани по времето на Жан Виденов, или това е станало по времето на Иван Костов. Къде е истината?

Решението е на външни сили, а ние изпълняваме. Малка страна сме и това ни е ориста – да изпълняваме.

Кои са тези външни сили!?

Западна Европа и Съединени американски щати. Това са външните сили. Там от компютрите вземат решение. България какво има? Има хубави дами – значи ще ги трансформира в обслужващ личен състав, мъжете също и това е. И то по този начин и стана. Вие всеки ден се сблъсквате с тази експанзия, с тази неправда, заплатите са ниски, пенсиите също, опазването на здравето е в тежко поожение, образованието също. На процедура в България 1/3 я няма към този момент. Бяхме 9 милиона, в този момент сме 6. Къде са тези 3 милиона? Най-хубавото – цветът, младите, хубавите, мощните, умните – бъдещето на този народ го няма.

И всичко това, съгласно Вас, е станало поради намесата на външни сили, които са имали предпочитание да придобият благосъстоятелност у нас?

Искаха просто да бъде смачкана България. Никой няма интерес страната ни да е мощна, поради значимото и геостратегическо значение. Както нямаха интерес от мощна Югославия. Ето – раздраха я на шест, седем страни, подпалиха огъня сред исляма и православието. Така постоянно ще има потребност от съдия и кой ще е той? Големият Чичко Сам. И това става от компютрите. Да не приказваме, че България обичайно се счита и естествено, за русофилска страна, тъй като 80% от хората са русофили. Това единствено е задоволително страната да бъде ударена, с цел да се ограничи въздействието на Русия. Ние сме част от една геополитическа борба на огромните и нашето място е несъмнено от по-силния. Който е бил по-силен през 90-те години, при разпадането на Съветския съюз, когато светът стана еднополюсен, той реши и ориста на България.

Така стигаме досега, в който страната е трябвало да бъде разпродадена, приватизирана. Това, което казвате, е, че един отговорен няма. Че всички са били подвластни на външни сили.

Всички чакаха да получат покана. Представете си, да Ви поканят на някой банкет в посолство, значи сте оценен там – горе, където би трябвало. Това е ясно на грамотните хора и не е тематиката на диалога.

Ясно е, само че е значимо, че го казвате Вие, тъй като явно не сте съумели тогава да го преборите. Колко приватизационни покупко-продажби бяха осъществени при започване на прехода, господин Филчев?

На процедура цялата стопанска система беше ликвидирана. Около 1110 обекта – металургични, машиностроителни, химически, оръжейни фабрики, нефтопреработвателни комбинати, електрически централи, пристанища, летища, туристически комплекси. Всичко беше приватизирано по време на ръководството на Иван Костов в интервала 1997-2001 година. Държавата продаде имущество на стйност над 30 милиарда на цена от… 3 милиарда.

Обяснението е, че това са били губещи предприятия с доста задължения. Нали по този начин?

Обяснението е, че приятелите на ръководещите тогава, кръгът към Иван Костов, трябваше да забогатее и да се награби. Това е обяснението.

Казано по този начин наподобява опростено, тъй като господин Костов в интервютата си изяснява друго. Искахме частна благосъстоятелност, пазарна икономика…

Той няма какво друго да изясни. Лъже, бе! Всичко е просто. Ням да каже „окрадохме страната, ликвидирахме държавата“.

Добре де, по какъв начин може да се окраде страната, в случай че в действителност приказваме за едни банкрутирали предприятия?

Ами ето, то се вижда. Къде са парите? Сега сме най-бедната страна, а имаше пари за обучение, за медицина, за пенсии. Къде са парите? Парите са в 10 души – свръхбогаташи.

Защо не направихте нищо обаче? По това време бяхте основен прокурор. Вярно е, направихте опит за инспекция върху приватизационните покупко-продажби. Това ще Ви го признае някой ден историята. Но за какво единствено до такава степен?

Не съм стигнал до такава степен – да поддържам връзка с историята.

Защо не успяхте да потърсите наказателна отговорност за тези, които съгласно Вас стоят в основата на приватизацията?

Само 2002 година са формирани, за закононарушения по работа, свързани с приватизацията – 1577 каузи, само че Върховният съд по това време се ръководеше от Иван Григоров. Като ръководител тогава той сподели „ аз съм костовист ”. Можете да си визиите, по логиката на психиката на тези хора, по какъв начин той ще съди, по какъв начин един костовистки съд ще съди?! Ако става дума за премиера Иван Костов, тъй като все ме питат за какво не съм го дал на съд. Първо министър председател елементарно не се дава на съд – той нищо не подписва. Решенията се вземат групово от Министерския съвет. Най-важните решения се вземат от Парламента. Ако става дума за дадени приватизационни покупко-продажби, постоянно има решение на цялото държавно управление. Следователно, не може да се търси персонална отговорност на премиера.

Много от покупко-продажбите са осъществени от няколко министерства дружно, които си подават топката, с цел да не може да се разбере чия е отговорността. Например, продажбата на БГА „ Балкан ”. Компанията имаше 60-70 самолета, сред 70 и 100 милиона $ е цената на БГА „ Балкан ”. Беше продаден на цената на един апартамент – за 150 000 Щатски долар. Когато поискахме документите – Министерството на превоза сподели питайте Министерството на финансите, те пък споделиха – Агенцията по приватизацията, тя отново ни върна назад. Подават си топката и документите не могат да се намерят. „Кремиковци“ – продаден за 1 лев, само че няколко години по-късно купувачът продаде 60% от Комбината за 600 милиона. Следователно 100% какъв брой са – 1 милиард. Това е. Цената на „Кремиковци“ е 1 милиард. Абе от шлаката, от това, което се събира най-отгоре, мръсната пяна, сгурията, единствено от това някои момчета станаха мултимилионери.

Защо не ги спряхте, господин Филчев? Говорите ми за над 1000 производства, които по това време сте почнали. Какво се случи? Защо не ги спряхте?

Вижте, ние с шлаката не сме се борили. А господин Костов, той по тази причина е огромен уредник на грабежа, тъй като не е джебчия от улицата, дето гледа да ти бръкне в джоба. Всичко е направено по един толкоз пречистен, низък, подъл, премислен метод, тъй че да не можем да ги хванем.

Кой го е обмислил обаче това?

Той!

Сам го замисля и самичък си написа законите?

Ами кой ги промени законите? Когато встъпва в служба, първата му работа е да промени законите за приватизация. Точно както го сподели Румен Гечев. Да ги направи по този начин, че да може да управлява процеса. Всичките му съветници бяха престъпно проявени. До един.

Кои? Дайте образец.

Маринов, дадохме го на съд и го отстранихме. Беше заместник-министър или негов консултант. Главният прокурор не е слънце да огрее на всички места. Той разнасяше подкупите, само че това са дребни пари. Големите пари отиваха в Италия.

При кого там?

При дъщерята, при дъщерята на Иван Костов. Марчигалия компанията и така нататък Как става? ами по какъв начин? Ако аз Ви давам нещо на ниска цена за 10 лв., а то коства 1000, Вие обществено ми давате 10, а под масата ми дават половината и по този начин. Пито-платено! Това беше направено.

Това беше направено и остана безусловно ненаказано.

Но това е министър председател – ти не можеш да го съдиш. Той е министър председател и нищо не подписва.

Не може ли за „ изцяло творчество ”, да вземем за пример, да бъде измамен под отговорност?

Вижте – цялата пирамида от държавни органи работи за премиера. По негови инструкции, само че той нищичко не подписва. Подписва единствено приветствени адреси, дори и на ведомост не се разписва, тъй като по банков път му превеждат жалките пари. А що се отнася до вашето запитване за „ изцяло творчество ” – наказателна отговорност не може да се търси за това. По Наказателен кодекс се дава отговор за съответно действие, осъществено от съответно лице, на обещано място и открито време. Това от една страна. Има справедливи аргументи да не може да се търси отговорност. Кой министър-председател е бил упрекнат и съден, по тази причина че е министър-председател? Има упрекнати министър председатели, само че за дейности, осъществени преди да са министър председатели. Както е в Румъния и на други места. Втората причина е, че страна по този начин не се ръководи. Костов мен ме подслушваше, проследяваше, посредством Министерство на вътрешните работи, НСО, посредством клюки. Плащал е за компромати против мен в чужбина. А посланикът на една огромна западноевропейска страна ме предложения и ми ги сподели.

Какви бяха те?

Е, компромати. Това не желая да го разясня. Друго, плащаше на чужденци от Съединени американски щати да дойдат тук за два часа и да приказват против мен, че до момента в който Филчев е основен прокурор, България нямало да влезе в НАТО, до момента в който аз съм отпред на обвиняването. Парите знам в кой хотел са платени – Мюнхен и кои са участвали там. За 50 000 Щатски долар. Лобисти – платени. И при цялата тази работа, в случай че аз се опитам на границата на закона да му повдигна обвиняване, това какво значи? Повдигаш обвиняване на министър председател или го арестуваш, държавното управление пада, нови избори. Така не се прави. С този персонален претекст – аз по едно и също време съм и потърпевш, и държавен обвинител. Не можех да си разреша да дестабилизирам страната и да дам воля на неприятните си усеща, като подхващам крайни дейности.

В последна сметка, Костов е индивидът, който Ви изиска, пожела – Вие да сте основен прокурор…

Той е дребна риба. Мисля, че жена си е поискал. Не съм чувал да има уязвимост към мъже. Висш съдебен съвет се състоеше от 25 души и те гласоподаваха за мен – на първо място прокурорите.

Срещахте ли се с него в интервала, когато бяхте подслушван. И получихте ли отговор на въпроса кой е поръчал подслушването на дома Ви, на кабинета?

Минаха тези работи. Вкъщи слушаха, само че и в кабинета. Отдолу, в Съдебната палата. Иначе плака доста, когато избухна „ Бръмбаргейт ”. Моля ти се, зарязан съм, кажи нещо по ТВ да ме спасиш. Тогава имаше думи държавното управление да си подаде оставката, за това, което е направил против основния прокурор. Мръсник! Всяка заран му рапортуват за това какво съм приказвал с 5-годишния ми наследник. Той получава и чете отчети. И по-късно ме кани. Това е известната среща, дето влязохме със столове във водата, с цел да приказваме. Бях с една риза от горната страна и незабавно ме попита за какво съм с нея, да не би да го слухтя. Аз да не съм като него.

Но вие твърдите, че не е било художествена небивалица, че това е действителността. Какви други срещи сте имали с него? На какви други места?

Вижте, не е редно…

Напротив, в реда на нещата е, с цел да разберем защо става въпрос. Ако някой…

Ти какво сподели, той какво ти каза… Може ли по този начин, бе? Народът няма потребност от това.

А какво искаше от вас, господин Костов? Какво искаше по това време от вас?

Да прислугвам него и групичката му.

Коя е тази групичка обаче? Не разширихте по-натам.

Приятелчетата му там. На всичките, на които раздаде парцелите. Това са му приятелите. И като отхвърлих да го прислугвам – като един естествен човек считам, че милиони българи биха постъпили като мен – когато взех решение да приложа закона, провежда една мръсна клеветническа акция против мен.

Така е. Името Ви беше забъркано в поръчки на убийства – на прокурор, на адвокатка. Да кажем, че по този случай нямаше безусловно никакво решение против Вас от страна на съда, само че името ви остана изцапано. Как фамилията Ви претърпя това?

Много добре.

Виждам възприятието за комизъм, с което подхождате. Разкажете ни повече за групата, тъй като Вие не говорите за господин Костов като един човек, който е дърпал всичките конци самичък, казахте, че към него е имало и други хора. Често ги назовават в пресата „ Агнешки главички ”. Защо и каква е тази група? Какви са тези хора, отново ли забъркани с чужбина? Или локални? Самосъздали се или не в такава степен?

Ами в този момент, ние не можем да ставаме съдници на усетите на хората. Обичат агнешки главички, ядяха ги там в стола на ЦКС-то. Това не е чак толкоз незаконно, нали.

К ак се събраха тези хора обаче, какво ги свърза?

Е, негови приятели в този момент. Как се събраха – какъв интерес съставлява това…

За да разберем къде са през днешния ден тези хора и какво е тяхното въздействие.

Общественият интерес? Ако става дума за Прокопов – негово творение, негово създание е. Даде му без пари една „ златна копошка ” – „Каолин“.

За Иво Прокопиев говорите?

Да, даде му „Каолин“ и ето го резултата. Като вземеш дефиницията на „ олигарх ” и го сравниш, поставиш го в този модел, в този юрнек, ще се окаже, че той тъкмо съответствува с определението на „ олигарх ”. Кои са му приятелите? Президенти и министър председатели. Какво прави? Назначава министри, уволнява министри, въздейства на политическите ина държавните решения. Добре, пита се – кой е той? Да не би да е някой доста интелигентен човек, някой учен, някое изобретение да е направил?

Е, откакто на 20 години приватизира дружество, очевидно…

Или е доста работлив, или има някакви заслуги за развиването на българската стопанска система, на българската духовна просвета? С какво е толкоз обаятелен, с какво ги очарова големците този Прокопов?

Не знам, вие ще кажете с какво Прокопиев е заслужил да има такова огромно въздействие.

Костов да се изяснява. За мен не е чаровник, не е подобен. Според мен с едно нещо – дума с 4 букви „ ПАРИ ”. Близък на всички президенти и министър председатели. Я направете сметка – един министър председател без пари му дава „Каолин“, с който да дои. Там, вместо страната да вземе тази облага, тя отива в джоба на някой си Прокопов – разградският гризач!

За да може да се трансформира собствеността от държавна в частна – това изяснява господин Костов.

Ние ще вършим народна власт. Ако това е демокрацията, значи аз съм срещу. Второ, когато започнахме инспекции преди 15-20 години, млад прокурор, президентът ме извика. Ами аз почитам страната, а това бяха страната – Костов, Соколов и Петър Стоянов, това са страната за мен – президент, ръководител на Народното събрание и министър председател. Президентът ме помоли да приема Прокопов /б.р. – по този начин Филчев назовава Иво Прокопиев/ и неговия приятел там.

Петър Стоянов Ви помоли да ги приемете?

Е, да. Отказах естествено, споделих че мога да му посреднича пред районния прокурор господин Кържев, който е доста непоколебим. Той да го одобри, в случай че реши. Не, апелирам те, приеми го ти. Какво говорихме по-нататък, няма да приказвам, с цел да не посрамвам Петър Стоянов.

Какво желаете да кажете?

Ами споделям това, което споделям. Това желая да кажа, което споделих.

Че господин Стоянов по някакъв метод е бил привързан да извърши тази задача?

Ами какъв президент е той да се разправя с този и да му обслужва интереса?! Той да изяснява, аз нямам какво да изяснявам.

Може да се е чувствал задължен.

Отказах, не съм се занимавал. Ще ви кажа и за какво – какво има да приказва Прокопов на основния прокурор. Да пристигна и да ме включи и мен на заплата – да стана основен прокурор не на България, а на Прокопов. Както и прочее, така… Един президент, един министър председател, различен президент – Плевнелиев. Първи другари, хубаво, имат обща ценностна система, дружно почиват, значи и дружно работят. Нали? Заедно си пият ракията в Гърция. С какво ги е очаровал – те да изясняват, аз единствено слагам въпроси.

Според Вас единствено с пари?

Ами несъмнено.

До момента обвързахте двама президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

Ами това ми пристигна.

Двама, продължете натам.

Не съм ги броил. Извикали го от комисията, конфискували му 200 млн., само че какво са 200 млн. за Прокопов? За него, бълха го ухапала, за неговото имане от милиарди. Тича при премиера Борисов, като блъснал на камък, оттова тича в малкия екран да се оплаква и да слага условия на министър-председателя. Кой е този Прокопов да слага условия, да споделя: „ Вземи страна! ”. И какво ще стане, в случай че не вземе страна? Ето, три дни към този момент не взема страна, изгонил го е, какво ще стане?

Казахте още в самото начало, че има мощни другари зад граница. Оттам започнахте описа.

Навсякъде, купуваха на всички места, където може.

Чисто юридически по какъв начин оценявате това, което направиха от Комисията за придобиване на нелегално добито имущество, имаха ли пълномощия да извършат този запор?

И страната, и прокуратурата, и тази Комисия – даже не знам чий орган е…

Държавен, Борисов назначава, т.е. министър председателят.

Те би трябвало да бъдат поздравени – най-накрая! Аз Ви споделям, кой е този Прокопов – да не е някакъв академик или огромен основател на държавни богатства, че през днешния ден да има милиарди и да рекетира президенти, министър председатели и да го обслужват основни прокурори?! Кой е той? Унищожил там Меричлери, Ветово, изтровил хората, направил кариери, какъв брой хора са умрели от рак в резултат на тази употреба с арсен и по този начин нататък. Аз се удивлявам, той би трябвало да си усили защитата. Гледам, дават го по малкия екран с защита, в случай, че е уморил толкоз хора и в този момент цялата страна би трябвало да му се кланя. Затова през днешния ден Прокуратурата и тази комисия би трябвало да бъдат поздравени за това, което вършат. Прокопиев от дълго време трябваше да е в пандиза.

И моят съвет към него е да върне всички пари, които е откраднал на страната, и самичък да влезе в пандиза да изтърпи оптималното наказване. Като се покае за това, че е уморил, унищожил е толкоз селища и толкоз хора са умряли от рак.

Много жестоки обвинявания, може ли обаче законът да ги потвърди? Може ли да бъдат разследвани тези приватизационни покупко-продажби?

Жестоки, нежни… Това мисля, това споделям.

Могат ли да бъдат разследвани тези приватизационни покупко-продажби – това, което желаеха от ГЕРБ? Може ли да бъде отстранена, в случай че би трябвало, отминалостта?

Сложен въпрос и аз не желая да го разясня. Ясно е, че опонира на съществени правила на правото и аз не желая да се основава един по тежък углавен закон, тъй като, когато се планува по-дълга отминалост или въобще се отстрани дваността, се основава по-тежък закон. И след това на този по-тежък закон би трябвало да се приложи назад деяние. Това опонира на някои общи показа за правовата страна. Няма смисъл да занимаваме необятния кръг от хора, те не чакат да чуят това. Стриктно видяно – не е неразрешено. Конституцията не разрешава да се ползва назад деяние единствено на закон, който афишира обещано деяние за закононарушение. С други думи – в случай че си направил нещо и през днешния ден то не е закононарушение, а на следващия ден бъде оповестено, този закон няма назад деяние. Няма да ти бъде търсена наказателна отговорност за това, че до момента в който нещо е било законно, ти си го направил. Това не разрешава Конституцията и интернационалните контракти. Така че, най-вероятно няма да го одобряват, тъй като виждат, че има серизони дефекти.

Сегашният основен прокурор Сотир Цацаров е в обстановка, която прилича на вашата. Той също не е харесван от всички, той също е нападан.

Кой харесва обвинителите? Това му е работата, взима заплата, с цел да упреква. И е държавен, не служи на частници. Аз съм казвал – основният прокурор е гръмоотводът – където и да гръмне, минава през него. Неговата роля е като на кучето, което пази стадото.

Но той пази националното, държавното. Кой може да обича един основен прокурор? Аз ще Ви опиша един случай. В началото всеки основен прокурор има висок рейтинг – моят беше над 50%. Един ден особено изиска да се забележим в стола на Министерския съвет – а аз не вървя там, аз агнешко и агнешки главички не хапвам. И много безогледно му сподели: „ Какви са тези рейтинги, бе, целия свят ненавижда основните прокурори, единствено у нас обичат. Върнах се и споделих на пресслужбата да се обадят на всички организации и медии, с цел да не ме включват повече. Мир да има, да не се нервират политиците, че основният прокурор е толкоз харесван. Та в този момент и за основния прокурор Цацаров – естествено е всички наранени да насочват стрелите си към него. Представете си, че ви вземат жилището. Но той един основен прокурор е взел доста жилища. Представете си един 12-етажен блок от тези, които приватизираха на безценица в Албена и Златни пясъци, по какъв начин някой желае да Ви го вземе.

Те би трябвало да бъдат поздравени – и основният прокурор, и прокуратурата, и тази комисия /б.р – КОНПИ/. Аз го помня това момче, ръководителя. Беше прокурор – сериозен, трудолюбив и виновен човек. И по този начин би трябвало да бъде – аз чакам обществото да им ръкопляска. За да има правдивост, би трябвало да се търси отговорност.

Но по какъв начин да им се ръкопляска, като се твърди, че това е напън върху медиите и свободата на словото? Това са били самостоятелни медии…

Ама какви медии! Взели му 200 млн. Аз отново споделям, бълха го ухапала. Той да изясни от кое място са.

По ваше време имаше много съществени резултати, изключително в края на мандата. В момента се образува един антикорупционен орган, смятате ли, че той ще пребори корупцията по високите етажи на властта, кажете от опит?

Аз не познавам този закон, нито съответните хрумвания на законодателя, тъй че не бих могъл да го разисквам и да вземам участие в полемики.
Да приключим тази част, както започнахме. Казахте, че има връзка сред източването на банките, приватизацията. Но не ми казахте има ли абстрактен център, има ли човек, който е ръководел този развой? Защото приватизацията продължи и във времената на Симеон Сакскобургготски.

Нещата в България постоянно са зависели извън. Какво ще каже една или друга Велика мощ. Що се отнася до това дали единствено при Иван Костов беше приватизацията – не. Първо, той, като пристигна, промени законите, а на прокуратурата лиши опцията да желае повреждане на една договорка, която поврежда ползите на страната. Съдът ще реши.

Но прокурорът, който пази публичния интерес, към този момент нямаше право на това – Костов му го лиши! Да не се меси прокуратурата в приватизацията, да не може да слага покупко-продажбите пред съда. Освен това, ето Ви няколко образеца за това какво съставляват нашите ръководещи, които към този момент тънат в разкош, само че всеки ден изясняват по какъв начин са загрижени за народа.

….
След един месец какво стана – внесоха закон в Народно събрание и лишиха правото на прокуратурата да стопира такива покупко-продажби. Така нашето разпореждане, което отхвърлих да анулира, остана без законово съображение. БТК струваше до 1.5 милиарда. Те я продадоха за 200 милиоа евро, значително на себе си със свързани лица. И ето почерпи ме министър председателят с лукчета, на пръв взор нехаен диалог, не се почерпих с лукчетата, но…това е министър председател, зад него е цялата страна, държавното управление, Народното събрание и президентът, постоянно. Аз запитвам, къде са тези хора, моралните съдници, които не слагат въпроса?!

Защо министър председател се среща с основен прокурор? Казах – когато корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не може да я спре. Костов искаше да закрие прокуратурата, да я прави организация към Министерски съвет – Конституционният съд му сподели, че това трансформира устройството на страната и може да стане единствено с Велико народно събрание. Така че, Вие би трябвало да видите къде са напъните на прокурора. Сума време съм изгубил да запазя следствието и прокуратурата, да им вдъхна живот, да си правят работата и да съблюдават закона.

Същото ли се случва и в този момент? Имаше хрумвания за специфичен прокурор, който да се занимава единствено с битката с корупцията. Трябва ли да има подобен?

Такива специфични прокурори са отново такива соросоидни измислици на една групичка там – Съюза на съдиите – някаква Куцкова. Измислят си. Той хем ще е прокурор, хем е наш човек и няма да се подчинява на основния прокурор. Ясно е казано в Конституцията – всеки прокурор е зависещ на по-горния, а всички на основния.

Всичко разказахте в елементи и си спомняте доста добре това, което се е случило, очевидно много дълго време сте мислил. Готов ли сте за един диалог с господин Костов? Той Ви прикани – дружно с президента Плевнелиев да седнете и да поговорите, с цел да излезе истината.

Този, който като мишка тогава се криеше там зад драките на басейна на Правителствена болница, с цел да ми приказва на ухото и правехме срещи в някакви секрети жилища, няма в този момент към този момент какво, като не съм основен прокурор да ме вика на полемики с него и да си придава лично значение. Никой не му приказва, а той ще върви по малките екрани да прави циркове, да влиза в полемики с Филчев, който е към този момент един непретенциозен пенсионер. Аз към този момент заран, като излизам, си поставям в джоба картончето с адреса и 5 лв.. Ако се изгубя, някой добър човек да ме качи в някое такси и да ме приберат. Но тъй като Костов се прави на огромен левент, желае да прави пехливанлък да прави по малкия екран, аз ще му отговоря със следното – да бе, ще се срещнем, аз обаче го поканвам първо на една среща на боксовия кръг, на среща по бокс.

Вие сте добър боксьор?

Не съм добър, само че ще го смачкам! Една минута ми би трябвало. От сън да стана, ще го смачкам. Когато желае, на който кръг каже. После ще идем на другата среща. Сигурен съм, че това ще му бъде последната изява. След това ще се занимава единствено с ръчно плетиво, с ръкоделие, с шевици – ей с такава активност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР