Проф. МИРА КОЖУХАРОВА е епидемиолог. Тя е възпитаник на Медицинската

...
Проф. МИРА КОЖУХАРОВА е епидемиолог. Тя е възпитаник на Медицинската
Коментари Харесай

Рано е за отпускане на мерките

Проф. МИРА КОЖУХАРОВА е епидемиолог. Тя е ученик на Медицинската академия в София. Дипломира се като отличник на випуска през 1974 година Работи като учител в Медицинския университет в София, катедра " Епидемиология ". От 1995 година е в Националния център по заразни и паразитни заболявания, където се пенсионира през 2016 година като негов зам.-директор. Защитава дисертация в Москва на тематиката за проучване на заболеваемостта от грип и ОРЗ в промишлените предприятия в София и успеваемостта на някои средства за тяхната профилактика. От 1991 година е доцент, а от 2010 година – професор.

– Проф. Кожухарова, каква е заплахата от новия така наречен африкански вид на SARS-Cov-2? Кога може да се популяризира и в България?

– Нещата с КОВИД-19 са много динамични. Първите данни са за доста малко случаи, публикувани в южната част на Африка. Но Омикрон, както нарекоха този вид, провокира доста огромен интерес в медицинските среди и здравните управляващи по света. Затова към този момент е под интензивно наблюдаване и е в групата на разновидностите, които провокират безпокойствие. Той има и доста разновидности. В България към момента няма случаи на инфектирани с Омикрон. Рано е да се каже какво ще бъде разпространяването на този вид.

В момента това, което може да се направи в Европа и у нас, е интензивно наблюдаване на новозаразените, а пробите на потвърдените за ковид пациенти да бъдат в допълнение изследвани (секвенирани) и за Омикрон. Във всички случаи би трябвало да се вземат ограничения най-малко за закъснение на вноса му в Европа.

– Колко е рисков? От СЗО се сподели, че е един от най-опасните известни до момента разновидности.

– Наблюденията са лимитирани единствено в страни от Южна Африка, където разпространяването му е от скоро. Съобщенията са от началото на ноември, само че изрично се изисква нараснало внимание.

– Какви са провокациите пред България във връзка с ковид?

– Към момента главният проблем и предизвикателство е ниският имунизационен обсег. Ваксинациите малко по-бързо се усилиха след въвеждането на зеления документ. От подлежащите на имунизация (всички от 12 година нагоре) едвам 28,5% имат приключен имунизационен курс. Но това е извънредно незадоволително. Особен акцент би трябвало да се сложи на хората над 50 години – най-уязвимите, най-често одобряваните в болница. Това са хората, при които заболяването протича най-тежко. Към момента изцяло имунизирани са 33,6% от 50-59-годишните, при 60-69 година – 36,5%, при 70-79 година – 35%. Практиката сподели, че даже да се заразят, имунизираните прекарват заболяването неведнъж по-леко от неимунизираните. Това е потвърдено и при останалите ваксини за други заразни болести. В съответния случай – имунизациите против КОВИД-19 имат доста огромно защитно деяние, изключително във връзка с тежко протичане на болестта и на смъртните случаи. Това е опция, от която всеки би трябвало да се възползва.

– Напоследък новозаразените понижават. Смятате ли, че противоепидемичните ограничения може да бъдат разхлабени?

– Спадът е забележителен, само че е от доста високо равнище. Иначе 14-дневната заболяемост доста внезапно е спаднала. Например в петък за пръв път от доста време насам междинната заболяемост в цялата страна е под 500 на 100 хиляди население и е 494,5 и страната излиза от тъмночервената зона. Това е доста добре, само че няма място за утешение. Много рано е да се приказва за разпределяне на ограниченията, които така и така въобще не са строги, защото в 10 области заболяемостта към момента е над 500 на 100 хиляди.

Знам, че мнозина не желаят да ги съблюдават, само че считам, че живеем в общество и би трябвало всеки да си даде сметка, че има отговорности и към себе си, и към близките. Една заболяемост под 250 на 100 хиляди не основава проблеми, само че сред 250 и 500 към този момент е проблем. Високата заболяемост е тежест както за самите пациенти, по този начин и за медицинския личен състав и здравната система.

– По-малко от месец остава до празниците и доста студенти, както и работещи в чужбина, ще се приберат вкъщи. Това ще докара ли до нарастване на случаите от КОВИД-19 у нас?

– Надявам се да се резервира тази наклонност на спад. А и ограничения за граничен надзор се вземат още от началото на пандемията, те се контролират според от обстановката у нас и в страните, от които се влиза. Но да не забравяме, че навлизаме в зимния сезон, когато се усилват респираторните инфекции, към която се отнася и КОВИД-19. В същото време разбъркването на популацията от разнообразни обитаеми места, области и страни дава опция за по-голямо разпространяване на такива инфекции. Така че има риск след време тази вълна още веднъж да се надигне. Всеки би трябвало да съблюдава обикновени ограничения, които се отнасят освен за КОВИД-19 – когато има признаци на дихателна зараза, индивидът да не пътува, да не върви на работа или учебно заведение...

– Различни отзиви се изричат, само че къде е по-голяма вероятността от болест – в офис, в класна стая, в публичен превоз?

– Там, където в затворено пространство и с неприятна вентилация се събират доста хора. В остарелия вид офиси с прозорци, които се отварят необятно и работят по няколко души, рискът от заразяване е много по-малък спрямо новите офиси, в които има централна вентилационна система, а и повече хора на едно място. Все отново, поради пандемията от доста време тези офиси работят с потенциал под 50%, а където има опция, хората напълно работят от разстояние, в сходство с министерската заповед. В учебните заведения също са взети много положителни ограничения и сега не следим в епидемиологичен проект някаква смяна от връщането на забележителна част от дребните възпитаници в класните стаи. С тестването, от една страна, има опция в колективите да не се позволяват инфектирани, а от друга – децата да са на присъствено образование и в това време да не се поемат непотребни опасности.

– Миналата зима съвсем нямаше грип. Какви са прогнозите ви за идната зима?

– Нито в северното, нито в южното полукълбо не бе обявена някаква епидемиологична заболяемост. Направих съпоставения с 2019 година (през 2020 година съвсем нямаше грип). Към момента у нас има по-малко респираторни инфекции, само че има лек растеж, който е обвързван със сезона. В референтната лаборатория не е потвърдена циркулация на грип. В Европа обаче към този момент има потвърдени грипни вируси, въпреки и по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2019 година До момента са потвърдени над 900 грипни вируса. По-голямата част от тях са към подтип АН3N2. Поне към този момент не може да се предвижда дали ще има епидемиологична заболяемост. Но противоепидемичните ограничения за ковид спомагат за ограничение и на грипните вируси, както и за уединяване на инфектираните. Затварянето на всичко през 2020 година оказа помощ и за ограничението на грипа, което е обикновено, тъй като това са вируси, които се предават от човек на човек.

– С какви темпове се движи имунизацията против грип и останалите заразни болести?

– В първата половина на предходната година, когато и детските съвещания бяха затворени, имаше известно закъснение в този развой, само че във втората половина на годината то бе наваксано и, популярност Богу, тъй като е безконтролно да се допусне да се върнат от дълго време забравени с помощта на имунизацията заболявания.

Ваксинацията против грип сега е в ход. Миналата година програмата за имунизация на възрастните работеше сносно и доста се усили обсегът, само че да не забравяме, че до тогава в България се имунизираха против грип едвам 2-3% от хората. Затова, като споделям нарастване, приказвам за 5 или малко повече души на 100, само че въпреки всичко е нещо. Надявам се хората да се възползват, тъй като и грипът, и КОВИД-19 са изключително рискови за хората с хронични болести и за възрастните.

Не бива да имаме свръхочаквания към нищо, само че от всяко нещо в живота, което ни дава късмет, би трябвало да се възползваме. В съответния случай – имунизациите. Знам, че има доста възражения против коронавирусната ваксина, мнозина настояват, че не защищава на 100% и прочие Нищо на този свят не защищава никого на 100%. Но човек, като има някакъв късмет, считам, че е неуместно да го изпусне.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР