Проф. Мартин Вечев представи стратегията на INSAIT за създаване на

...
Коментари Харесай

AI събитие в София Тех Парк очерта технологичното бъдеще


Проф. Мартин Вечев показа тактиката на INSAIT за основаване на софтуерна екосистема, основана на проучвания от международно равнище (снимка: Евгени Димитров / Агенция Булфото)

В невиждано събитие освен за България, само че и за района, се трансформира първата конференция на института INSAIT, която се организира в София Тех Парк с присъединяване на 16 световноизвестни откриватели в региона на изкуствения разсъдък и над 1000 посетители.

Началото даде Проф. Мартин Вечев, проектант на INSAIT, който показа тактиката на института за основаване на софтуерна екосистема, основана на проучвания от международно равнище. Събитието очерта тематиките, върху които ще работи INSAIТ, а лекторите показаха последните си разработки и нововъведения, които са част от софтуерното бъдеще на човечеството:

Над 250 ученика от СМГ, ПЧМГ и други учебни заведения от цялата страна слушаха лекциите на световноизвестните учени, черпейки информация непосредствено от хората, които дефинират бъдещите технологии.

Над 1000 посетители участваха в първата конференция на института INSAIT
(снимка: Евгени Димитров / Агенция Булфото)

В конференцията се включи и българската софтуерна екосистема, показана от инженери от водещи ИТ компании, бизнесмени, вложители. Въпреки неколкократното увеличение на броя на местата, потенциалът на залата не разреши на стотици искащи да участват.

INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на международно равнище, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Той е структуриран като особено звено към Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” и е основан в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-хубавите софтуерни университети в света.

Основният фокус на INSAIT е върху научните достижения: осъществяване на проучвания на международно равнище, привличане на интернационалните учени с изключителни достижения и образование на идващото потомство студенти и софтуерни водачи. Водещи учени от американски, европейски и израелски университети и проучвателен лаборатории управляват и поучават института.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР