Проф. Красимир Петров е икономически експерт. Преподава макроикономика, пари и

...
Проф. Красимир Петров е икономически експерт. Преподава макроикономика, пари и
Коментари Харесай

Икономист: Не се заблуждавайте, че покупката на жилище, в което ще живеете, е инвестиция

Проф. Красимир Петров е стопански специалист. Преподава макроикономика, пари и банкиране, води курсове по финансово ограмотяване. В страницата си във фейсбук постоянно разгласява препоръки за това по какъв начин и в какво да влагаме парите. Ето неговото експертно мнение за това дали жилището е инвестиция.

" Ако е главното жилище, в което живеете, това не е инвестиция, а ползване. Това важи за всичко. Ако си купите компютър за игрички, чатове и филми, несъмнено, че е ползване. Ако си купите кола, с която ходите на почивки и екскурзии, несъмнено, че е ползване. Инвестиция е тогава, когато покупката носи приход или тогава, когато покачва вашата продуктивност. "

" Давам образец. Преди 20 години започнах работа в корпорация в Съединени американски щати. За да работя ми се наложи да купя цялостен комплект облекла - 5-6 ризи и панталони. Това бе разход, който ми беше нужен за осъществяване на работната ми активност. Без него не мога да си изкарвам приход и издръжка. В този смисъл покупката ми на служебно облекло може да се интерпретира като инвестиция. Тогава си купих и още един компютър, с цел да се науча да конфигурирам Windows или Linux. T.e. закупувам компютър за образование, не мога да го върша на персоналния си компютър, тъй като ще ми съсипе конфигурацията. По тази причина покупката на подобен компютър също е инвестиция. "

" Основният въпрос е до каква степен активът се използва за персонални цели и служебни цели. Генериране на приход или покачване на подготовка, която в бъдеще ще ви помогне да генерирате доход е инвестиция. "

" Щом ще си купувате жилище, в което ще живеете, то това не е инвестиция. Това е ползване. Когато си купувате парцел, не се заблуждавайте, че вършиме инвестиция. "

" Разбира се, незабавно прецизирам. Купувате второ жилище. То ще е инвестиция, в случай че ще отдавате под наем. Ако сте ортодонт или юрист и купите парцел, който преустроите в работно място, тогава към този момент то си има законна икономическа активност, обвързвана с генериране на приходи. Вече това също може да се счита за инвестиция. "

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР