Проф. Ковачева настоя за проверки по конкретните жалби, при констатиране

...
Проф. Ковачева настоя за проверки по конкретните жалби, при констатиране
Коментари Харесай

Граждани алармират за липса на инсулин в аптеките, омбудсманът сезира здравния министър

Проф. Ковачева настоя за инспекции по съответните тъжби, при констатиране на пропуски или нарушавания упорства за незабавни ограничения по тяхното премахване.

 

Единият от изчезналите лекарствените артикули е „ Оземпик инжекционен разтвор 1 мг “, така наречен " химикалка ", необятно употребена от доста хора не по предопределение, а за бързо и внезапно намаляване. Така хората, които фактически се нуждаят поради болестта си, остават без лекуване.

 

„ Липсата на това лекарство и невъзможността да се набави съответен сурогат води до застрашаване живота на българските жители, които имат потребност от него “, написа жител на Русе до омбудсмана и упорства да получи информация „ по кое време ще бъдат проведени доставки по аптеките в България “. Той е угрижен, тъй като е попаднал на информация за предстояща доставка при започване на месец август, само че тя била изтеглена с две седмици и пита дали това в реалност е по този начин. В този дух са и останалите тъжби, свързани с препарата, означават от пресцентъра на омбудсмана.

 

„ Като народен омбудсман, бих желала за следващ път да изразя мощното си безпокойствие от постъпващите в институцията тъжби и сигнали от жители във връзка неналичието на лекарствени артикули в аптечната мрежа, включително инсулини и нарушени техни права като пациенти и здравноосигурени лица и в тази връзка още веднъж упорито да препоръчам да бъдат разисквани и подхванати ограничения, с които да се подсигурява в дълготраен проект правото на жителите на достъп до употребяваните за лекуването им лекарствени артикули. Бих желала да обърна внимание, че посоченото лекуване е животоподдържащо, а спирането му, както и промяната на лечението, крие съществени опасности за живота и здравето на пациентите “, написа омбудсманът до министър Хинков.

 

Проф. Ковачева го осведоми за редица случаи на пострадали от цялата страна, които търсят друг тип инсулин, на съответна фармацевтична компания, като бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML, бързодействащия Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и др.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР