Проф. Камен Плочев получи единодушната подкрепа на цялата здравна комисия

...
Проф. Камен Плочев получи единодушната подкрепа на цялата здравна комисия
Коментари Харесай

Бъдещият управител на здравната каса обеща да сложи край на лобизма

Проф. Камен Плочев получи единомислещата поддръжка на цялата здравна комисия на кандидатурата си за шеф на здравната каса. Гласуването в пленарна зала ще бъде до края на седмицата.

Още по тематиката
Депутатите би трябвало да изберат негов заместител в границите на месец. само че към този момент не са номинирали или дискутирали обществено кандидатури

След обжалванията няма повече административни спънки да проработи платформата

С 20 гласа здравната комисия на Народното събрание единомислещо поддържа проф. доктор Камен Плочев за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Кандидатурата му ще бъде гласувана в пленарната зала до края на седмицата. В представянето на програмата си проф. Плочев разгласи, че в случай че бъде определен, ще ускори контрола върху осъществяването на медицински услуги, ще отстрани лобизма от здравната каса и като първа задача ще преразгледа логаритъма и цените на клиничните пътеки.
Той разгласи още, че дружно с електронната здравна карта ще се създаде механизъм, съгласно който пациентите ще имат директен достъп до експерт в извънболничната помощ. Освен това сподели, че в здравната каса би трябвало да има аналитично звено – актюер, риск управител, анализатори на идните заплащания на касата. Освен това ще има и бордове, в които да вземат участие лекарският съюз, националните консултанти, научните и медицинските сдружения, които да трансформират цените и логаритмите на работа.
" В момента плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт от пазара " Илиянци ", сподели проф. Плочев и добави, че има поради, че ще упорства здравната каса да заплаща за качество. Той сподели, че при основаването на сегашните пътеки е въображаемо оптимално финикийски, а не медицински, и че би трябвало да се преразгледат най-разходоемките пътеки и дали някой не злоупотребява с тях, да вземем за пример в инвазивната кардиология. В пътеките има доста пропуски, които затрудняват работата на лекарите, означи проф. Плочев.

Засилен надзор

Според проф. Плочев контролът върху лекарите би трябвало да бъде освен документален и следващ, а и неочакван, като в групите вземат участие и съсловните организации, както и здравната каса, организация " Медицински одит " и Национална агенция за приходите. Освен това той разгласи, че ще упорства и за публичен надзор, като лечебните заведения би трябвало да разгласяват данни за това пациенти с какви болести и с какъв резултат са лекували. " Лобистите в здравната каса би трябвало да знаят, че се кланям на един бог – закона и разпоредбите, и няма да търпя несръчност и корупция ", сподели Плочев и добави, че има поради под лобизъм другите клинични пътеки. " Здравната каса не заплаща на консултантите лекари за експертиза, а би трябвало да го прави. Значи заплащат лобистите ", разяснява той.

Прогенерична политика

Здравната каса ще вкара транспарантни процедури за договаряне на отстъпки от цените на медикаментите и прогенерична политика, като задачата е да се подтикват лекарите и фармацевтите да изписват по-евтини лекарства и да се покрива цялостната терапия на всеки пациент, а освен едно лекарство за едно заболяване.
Проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия разяснява концепцията за смяна в клиничните пътеки и попита дали би могла да се направи електронна борса за медицински произведения, които сега жителите заплащат на разнообразни цени в другите лечебни заведения.
Проф. Плочев отвърна, че това ще направи здравното министерство по сходство на електронната борса за медикаменти.
Д-р Нигяр Джафер от Движение за права и свободи сложи въпроса по какъв начин здравната каса ще се оправи с недостига си от 300 млн. лева, които дължи на своите договорни сътрудници, а Плочев отвърна, че моли за една седмица, откакто бъде определен, с цел да потърси взаимно с министерствата отговор на този въпрос.
Неволно от Българска социалистическа партия направиха тест на бъдещия ръководител с въпроса на доктор Валентина Найденова. Тя попита законно ли е здравната каса да работи с частни лечебни заведения и да им заплаща обществен запас, какъвто са здравните вноски.
Кандидатът за шеф отвърна, че типовете благосъстоятелност са равнопоставени, че в частните заведения има доста положителни неща и че в случай че би трябвало да бъде контролиран броят им, това не би трябвало да се прави от здравната каса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР