Проф. Христо Пимпирев представи новата си книга Антарктическия стопаджия в

...
Проф. Христо Пимпирев представи новата си книга Антарктическия стопаджия в
Коментари Харесай

Огромен интерес към гостуването на проф. Пимпирев в гр. Етрополе

Проф. Христо Пимпирев показа новата си книга „ Антарктическия стопаджия " в комплекс „ Етрополия ". Той гостува на етрополската аудитория дружно със съавтора на книгата си Иглика Трифонова по покана на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров. Залата беше претъпкана до краен лимит, а книгата му се изкупи за минути.

Факти от биографията на най-известния български полярен откривател и странник показа водещата Петя Пенкова. Проф. Пимпирев изрази задоволството си от опцията да гостува в нашия град, който свързва с работата си като геолог и новак помощник в Софийския университет на рудник Елаците.

„ Преди 10 дни се завърнахме от българска земя на 13 хиляди км, където строим нова България. Там сме паралелно с велики народи, които са откриватели на новия свят. Те безпределно ни се възхищават и ни гледат с голямо почитание. Само 29 страни от целия свят са членове на Антарктическия контракт и ние сме измежду тях с правото да дефинираме ориста на този континент ", с горделивост описа проф. Пимпирев.

За книгата приказва и Иглика Трифонова, участник в 6 антарктически експедиции и ръководител на Асоциацията на младите полярни откриватели. Тя описа за всички трудности, съпътстващи експедициите и живота на проф. Пимпирев.

„ Няма да се плашите колкото и мъчно да наподобява нещо и ще го постигнете, в случай че следвате фантазиите си. Ако аз се бях изплашил първоначално, нямаше в този момент да съм пред вас ", насочи апел към гостите професора, забил пръв българския трикольор на Антарктида.

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров благодари на проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова по тази причина, че избраха точно гр. Етрополе за представянето на новата им книга. Той им подари картини, рисувани от естествена вълна от етрополката Весела Георгиева, на които беше изобразен пингвина Гошо и неговата половинка.

Сред многочислените гости в залата беше доцент Невен Георгиев, който е студент и сътрудник на проф. Пимпирев и от години работи в партньорство с Елаците-Мед, а от 3 години е началник на геоложки планове в Антарктида.

Специален посетител на събитието беше и журналистът от Българска национална телевизия Мария Чернева, която е била с проф. Пимпирев на последната експедиция и е създател на няколко кино лентата за него.

Кметът насочи покана премиерата на новия филм на Мария Чернева от последната експедиция на проф. Пимпирев да се състои точно в Етрополе.

След представянето, проф. Пимпирев дълго раздава подписи на своите фенове.

На следните линкове, може да гледате филмите на Мария Чернева, отдадени на експедициите на проф. Пимпирев:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР