Проф. Христо Пимпирев, най-известният български полярен учен и пътешественик, има

...
Проф. Христо Пимпирев, най-известният български полярен учен и пътешественик, има
Коментари Харесай

Проф.Пимпирев с първа автобиография

Проф. Христо Пимпирев, най-известният български полярен академик и странник, има 11 книги и над 250 научни публикации зад тила си, само че за първи път излиза от щемпел биографична книга за него.

Ръководител е на 30 български антарктически експедиции и създател на 10 документални кино лентата. Той е ръководител и създател на Българския антарктически институт и трансформира фантазията си да има българска база за научни проучвания на най-студения континент в национална идея. Луксозното издание с твърди корици и над 230 цветни фотографии " Атлантическият стопаджия " (изд. Книгомания) излезе във връзка идния празник на Христо Пимпирев.

Книгата е написана в съавторство с Иглика Трифонова, която взе участие в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 година е включена в международна ранглиста на стоте дами в полярната просвета. Над 80 души – другари, сътрудници, съидейници, пътешественици, дипломати, се включват с поздрави, усещания мемоари от познанството си с проф. Христо Пимпирев. В " Атлантическият стопаджия " са включени и доста непоказвани до момента фрагменти от персоналния списък на Професора, както го назовават всички. " Мечатата ми е била да стигна на Антакртида, " бялата държанка ", както я наричам; желал съм да слага България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място на света. За тази задача основахме сдружението с идеална цел " Антарктически институт ".

Това е премеждие, почнало преди 30 години. До през днешния ден са факт към този момент десетки антарктически (а и други) експедиции, България има своя полярна база, построили сме първия православен параклис, българските антарктици вършат сериозна просвета на Белия континент. Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или измежду бялата пустота на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се усеща странник и част от екипа на харизматичния и постоянно ухилен академик. Наричат го " съвсем Магелан ", " Шакълтън, Скот и Амундсен в едно ", само че той се възприема за Антарктически стопаджия. Тази книга споделя по какъв начин се живее без боязън от необятното, какво въодушевява приключенския дух на Христо Пимпирев, какво го стимулира в проучванията от студентските години до през днешния ден и какъв брой е значима поддръжката на съидейници, другари, сътрудници, семейство.

Това е историята и пътя на една студентска фантазия, юношески блян по Антарктида, до превръщането й в национална идея и част от сполучливата външна политика на България.  За първи път България към този момент има и личен транспортен съд за научноизследователска активност на Антарктида. Разполага с две лаборатории и е приспособен да плава в полярни води.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР