Проф. Христо Хинков обясни пред парламентарната здравна комисия, че основният

...
Проф. Христо Хинков обясни пред парламентарната здравна комисия, че основният
Коментари Харесай

Проф. Ангелов пред парламентарната комисия: Докладът за „Пирогов“ е гавра

Проф. Христо Хинков изясни пред парламентарната здравна комисия, че главният претекст за решението му да в профил доктор Валентин Димитров не са финансови проблеми, а нарушавания на Закона за публичните поръчки.

„ Проблемът касае време, когато не съм бил аз министър – става въпрос за компания за кетъринг, която е алармирала още преди случая с Мустафа Емин, тъй като се заприказва, че отчетът е поради политическо възмездие поради съветника на Тагарев “, съобщи здравният министър. Той даде образец с доставка на инсталация за 70 милиона лв. без координиране с министъра, за храна посредством директно договаряне за 998 000 лв. без Данък добавена стойност, както и за консумативи за над 1 милион лв..

Хинков съобщи, че има потребност от външна инспекция отвън министерството, която да даде мнение. Затова документът е даден на АДФИ, ДАНС, Сметната палата, прокуратурата и Икономическа полиция.

„ Резултатите от тези външни инспекции ще дадат и отговор на въпроса дали доктор Димитров има някакви нарушавания, или аз съм направил нарушавания в моята преценка “, разяснява проф. Христо Хинков. Министърът регистрира, че болничното заведение не е в положително финансово положение макар счетводната облага.

Второстепенно било вземането на заем от незабавната болница.

Председателят на комисията Костадин Ангелов назова отчета за „ Пирогов “ подигравка.

„ С мултипрофилното незабавно поделение на болница „ Пирогов “ някой е написал, че не дава отговор на изискванията. Това с изключение на подигравка с „ Пирогов “ не е нищо друго “, разяснява още проф. Ангелов. Според него в докладата има субективни заключения за да се смени управлението на болничното заведение.

Директорът на „ Пирогов “ се оплака, че не е получил публично одитния отчет. „ Лично на мен не ми е връчено копие от одитния отчет. Визираният отчет не ми е връчен публично от Министерството на здравеопазването “, съобщи шефът на „ Пирогов “ Валентин Димитров. Той съобщи, че не вижда отстраняването си като политическо.

„ Мога да си подам оставката, само че за мен е отговорност в тази страна да не се вършат кавги на гърба на болница „ Пирогов “. За мен е отговорност, когато някой има забележки към някой човек, към неговата активност, той го извиква, слага му тези забележки. Направен беше опит да бъда махнат от „ Пирогов “ под сурдинка. На фона на всичко това нещо сътрудниците от болничното заведение са обединени. Хора, ние всички имаме фамилии. Налага ми се последните дни да звъня на моите възрастни родители, татко ми е на 90 години, майка ми на 85 години, с цел да изяснявам, че синът им не е апаш “, разяснява Димитров.

Димитров съобщи още, че взетият заем за болничното заведение е бил глътка въздух и опция да усили заплатите на чиновниците.

От „ Медицински контрол “ пък обявиха, че за интервала на ръководство на доктор Димитров няма съществени нарушавания при направени 62 инспекции.

Дадени са рекомендации за ценоразписа на болничното заведение. Увеличен е щатът, което значи, че има повече лекари почнали работа в незабавната болница и в администрацията.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР