Проф. Георги Вълчев от Философския факултет е новият ректор на

...
Проф. Георги Вълчев от Философския факултет е новият ректор на
Коментари Харесай

След балотаж: Проф. Георги Вълчев е новият ректор на СУ

Проф. Георги Вълчев от Философския факултет е новият ректор на Софийския университет. Той бе определен със 198 гласа пред акад. Николай Витанов от Физическия факултет, който събра 152 гласа на балотаж. Гласуваха 355 души.

На първия тур отпаднаха проф. Милен Замфиров и проф. Климент Найденов.

Досегашният ректор проф. Анастас Герджиков връчи алегоричен ключ на новия ректор - обред, който пред 8 години направил проф. Иван Илчев.

" Пожелавам му да има стоманени нерви, с цел да отключва порти, а не да ги заключва ", сподели проф. Герджиков.

" Да съм ректор на най-авторитетното висше учебно заведение е чест и отговорност. Ще отдам всичките си сили, с цел да вървим напред и постоянно ще си взимам хапчетата против старческа деменция ", обърна се проф. Георги Вълчев към общото заседание.

В борбата за пост №1 в СУ се включиха четирима. Проф. Георги Вълчев два мандата е началник на катедра " История и доктрина на културата " във Философския факултет и зам.-ректор от 2015 година

Проф. Климент Найденов е декан на Геолого-географския факултет.

Акад. проф. Николай Витанов е зам.-ректор. От 2010 година е професор във Физическия факултет.

Проф. Милен Замфиров е декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата и началник на университетския център " Академия за деца " към СУ.

По рано през днешния ден пред общото заседание приказва досегашният ректор проф. Анастас Герджиков.

" През този мандат университетът резервира високо качество на образованието и на научните проучвания и заради това и мястото си в Националната рейтингова система, като се класира преди всичко в множеството професионални посоки, в които предлага образование, постоянно с огромна разлика пред втория в класацията.

Общият брой на настоящите студенти в Софийски университет „ Св. Климент Охридски " за предходните четири образователни години не понижава, а се резервира постоянен макар демографската рецесия и макар измененията в структурата на междинното обучение. " Това означи проф. Анастас Герджиков.

Той означи, че нараства научната продукция на университета в списания, които се индексират в международните бази данни Web of Science и Scopus – за последните две години броят на изявленията на СУ се е нараснал с 50%, като в филантропичните и обществените науки растежът е с 86%. Тези резултати внезапно контрастират с това, което виждаме в народен проект: до момента в който при нас има сериозен растеж, изявленията на България за 2022 са с 5% по-малко от 2021 година, сподели още проф. Герджиков.

" Престижни награди бяха присъждани на учени от Университета през целия мандат. Участваме в стотици научни планове. Разкрихме три центъра за върхови достижения, участваме в шест центъра за подготвеност, част сме от Европейски алианс на 10 университета, нашият институт INSAIT притегли съществено финансиране, изтъкнати учени и интерес от целия свят ", означи още проф. Анастас Герджиков.

Той обърна внимание още, че интернационалната активност на остава на високо равнище – имаме 425 двустранни съглашения с над 70 страни и организации от всички континенти. По Програма Еразъм+ все още има подписани настоящи близо 840 контракта с 380 университета-партньори от 31 европейски страни. Софийският университет продължи активността си като член в влиятелни интернационалните академични организации.

Бяха обезпечени спомагателни средства за финансови разноски в размер на над 7 милиона лв. и осъществени 315 ремонта на обща стойност над 22 милиона лв..

Само за един мандат сме постигнали удвояване на главните заплати, сподели проф. Герджиков.

Културният център, музеят на Софийския университет, университетската телевизия „ Алма Матер ", университетското радио успяваха да осъществят богата осведомителна, културна и академична стратегия, която издига обществения облик на СУ.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР