Проф. Димитър Веселинов стана директор на ДИУУ преди три години,

...
Проф. Димитър Веселинов стана директор на ДИУУ преди три години,
Коментари Харесай

Управлението на агент Иван в департамента за квалифициране на учители в СУ

Проф. Димитър Веселинов стана шеф на ДИУУ преди три години, а звеното към този момент е без нужния брой преподаватели, с цел да съществува

Каква част от образованията и изпитите на българските учители в Софийския университет (СУ) за спомагателната им подготовка се организират действително и почтено? „ Флагман “ повдигна въпроса след сигнал на преподаватели от Департамента за информация и рационализиране на учители (ДИУУ) към СУ. Те описаха процеса по придобиване на професионално-квалификационни степени (ПКС) в един от най-рейтинговите университети у нас като бутафория.

Въпросното образование могат да вършат висшите образователни заведения според Наредба 12 от 2016 година на министъра на образованието и науката. Успешното му прекосяване е обвързвано с увеличение на възнагражденията, както и на опциите на учителите за напредък в кариерата. И по-важното от социална позиция – това би следвало да увеличи равнището на преподаване в учебните заведения, което значи и по-качествено обучение в тях.

Критикуваната за ръководството на Департамента в СУ Росица Пенкова бе заменена през 2020 година от Димитър Веселинов. Дали обаче това е подобрило обстановката?

Нищо сходно, настояват понастоящем преподаватели, свързани с ДИУУ и поискали анонимост. След промяната на Пенкова злоупотребите са още по-фрапантни, сигнализират те пред „ Флагман “.

През последната година най-малко две комисии от Софийския университет (СУ) са проверявали активността на звеното след голям брой сигнали против управлението му.

Едната е назначена със заповед на ректора Анастас Герджиков от 28 март 2022 година Целта й е била „ да извърши цялостна и всеобхватна инспекция на образователната, финансовата и административната документи “.

На 13 април проверяващата комисия е провела среща с преподаватели и чиновници от ДИУУ във връзка ръководството на шефа проф. дфн Димитър Веселинов , сочи отчетът на комисията до ректора, с който „ Флагман “ разполага. Разгледани са общо 15 сигнала – 13 от тях са против, а два в интерес на проф. Веселинов.

В отчета от май 2022 година са разказани компликации, които комисията, която се е състояла от ръководител (проф. дюн Цветан Сивков) и шест членове, е срещнала при своята работа. Бил е усложнен достъпът на проф. Бончо Господинов – член на комисията, до постройката на ДИУУ и до част от образователната и административната документи.

Зам.-ректорът на СУ доцент Георги Вълчев, в чийто сектор попада контролът върху ДИУУ, както и комисията помолили Димитър Веселинов да излезе в отпуск, до момента в който тече инспекцията. Последният обаче не поискал да го направи . Не бил обезпечен и достъп до финансовата документи на ДИУУ.

Констатираните недостатъци в хода инспекцията са в няколко посоки: неприятен микроклимат, затруднена връзка и усложнени персонални взаимоотношения; неподписани протоколи в това число протоколи от извършени изпити; недостатъци в кадровата политика при оповестяване на конкурси; недостатъци в документите на равнище катедра; недостатъци в издателската дейност; закъснение на издаването на свидетелства за приключени курсове в Департамента; липса на доклади от проф. Веселинов като преподавател в ДИУУ; евентуални проблеми при отчитането и разходването на средства.

Комисията е излязла и със съответни оферти . По отношение на управлението – проф. Веселинов да постави старания за възстановяване на микроклимата в ДИУУ; да взе участие в работата на катедрата/катедрите единствено в случаите, когато това е безусловно належащо за работата на ДИУУ, без да гласоподава и без да предлага планове за решения; да направи нужното и да показа доклади в качеството му на преподавател в ДИУУ, включително и финансовия израз на тази му активност.

Комисията предлага и да се основат две катедри; да се прегледа деликатно кадровата политика и да се подхващат нужните дейности за нейното подобряване; да се постави ред в документите на равнище катедра; да се постави ред в издаването на изпитни протоколи и тяхното сключване ; да се сътвори система, която разрешава отмерено систематизиране на лекционните курсове измежду преподавателите; да се направи нужното за актуализиране на уеб страницата на ДИУУ и на информацията на ДИУУ на уеб страницата на Университета.

„ Флагман “ насочи въпроси към управлението на СУ във връзка отчета и сигналите на преподаватели.

От пресцентъра на Университета изпратиха отговор от ректора проф. Анастас Герджиков.

„ Проф. Димитър Веселинов е определен за шеф на Департамента за информация и рационализиране на учителите (ДИУУ) от Общото заседание на Департамента след приключване на постоянните мандати на предходния шеф проф. Росица Пенкова. Изборът му е изцяло законен и не е оспорен от членовете на Общото заседание “, изяснява проф. Герджиков.

„ Встъпването му в служба, за жалост, съответства с тежкия ограничаващ режим, при който бяхме принудени да работим от началото на ковид-пандемията и това е породило известни проблеми в организацията и вътрешната връзка при действието на административната активност и образователния развой в Департамента. Вследствие на това, към мен, в качеството ми на Ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, бяха отправени сигнали и тъжби от обособени чиновници и преподаватели в ДИУУ, които се отнасяха до разнообразни аспекти на вътрешноорганизационния живот и просветителната активност на Департамента “, прибавя господин Герджиков.

Тъй като били сезирани и другите контролни органи на Софийския университет – Контролният съвет и Етичната комисия , както и представителите на синдикалните организации, ректорът на СУ удостовери, че е назначил комисия, която се срещнала както с всички податели на тъжби и сигнали, по този начин и с шефа на Департамента проф. Веселинов.

„ Обобщаващият отчет, който комисията изготви, фактически установи влошен работен микроклимат и предлага да бъдат подхванати ограничения за неговото възстановяване, както и за възобновяване на естествения колегиален разговор сред управлението на Департамента и чиновниците и преподавателите в него. Също по този начин предлага да бъдат осъществени по-детайлни инспекции от профилирани комисии на административната, преподавателската и финансовата активност на ДИУУ, които предстоят.

Този отчет има прелиминарен, вътрешен темперамент и с него са осведомени както управлението на Департамента, по този начин и сътрудниците, които са подали въпросните тъжби и сигнали. Поради тази причина, на този стадий намирам за ненужно неговото обществено разгласяване посредством медиите , защото сходен акт би съдействал за в допълнение нагнетяване на напрежение измежду колектива на ДИУУ и вместо да спомогне за нормализиране на връзките в него, ще провокира противоположен резултат.

Разбира се, след привършване на спомагателните инспекции, ще бъдете осведомени с управническите решения , които мога да подхваща съгласно пълномощията, които имам съгласно Правилника за устройството и активността на Софийския университет и които са мощно лимитирани във връзка с директно вмешателство в работата на другите факултети и департаменти на Университета. В тази връзка Ви обръщам внимание, че не ректорът назначава и уволнява шефа на ДИУУ, защото според Закона за висшето обучение изборът му се организира от Общото заседание на самия департамент “, заключава проф. Герджиков в отговора си до „ Флагман “.

Потърсихме мнението и на самия Димитър Веселинов . Той пожела да отговори документално на въпросите ни.

Проф. Веселинов не счита, че ситуацията в ДИУУ се е влошило още повече, откакто той е станал шеф през 2020 година

„ Считам за неоснователни каквито и да са изказвания, че в моя мандат е налице утежняване на действителната работа и връзки в ДИУУ. Постарал съм се да го трансформира в проучвателен департамент, в чиято научна и публикационна активност се включиха преподаватели и учители. Свидетелство за това са трите интернационалните форума, проведени в департамента през 2020, 2021 и 2022 година, както и увеличеният брой изявления освен в електронното списание на ДИУУ, само че и в реномирани издания и списания с импакт фактор в страната и в чужбина. Беше приключен главният ремонт на общежитието към ДИУУ. Поднови се покривът на образователния корпус, изцяло се ремонтира петият етаж и стартира ремонт на втория етаж . Преподавателската натовареност бе разпределена отмерено и се сътвориха условия за реализиране на планова активност от всички членове на преподавателския състав. Повишиха се условията към качеството на работа на административния и преподавателски състав “, написа Димитър Веселинов.

„ Не зная каква част от преподавателите утвърждават или не утвърждават моите дейности, които са строго в сходство със законите в съответната материя, както и с общото законодателство в страната. Годишният доклад за осъществяването на активността ми като шеф на последното Общо заседание на ДИУУ беше признат с болшинство, като имаше единствено 3 гласа въздържали се и нямаше нито един глас срещу “ , написа още шефът на ДИУУ.

„ В момента (отговора на проф. Веселинов получихме на 25 януари – б.а.) в ДИУУ има 14 преподаватели на академична служба и един учител на служба трето равнище откривател (R3). Към момента (това е обществена информация на уеб страницата на Софийския университет) са в ход 4 състезанието за асистенти, които са планувани още през 2021 година През 2022 година са планувани още три състезанието за университетски длъжности, които следва да се разгласят през актуалната година според нормативните условия в Софийския университет. По настоящем в ДИУУ има една настояща катедра (което не опонира на Закона за висшето обучение и на правилника на СУ) с наклонност да се открие още една, в случай че университетският състав на ДИУУ вземе такова решение “, показва още Димитър Веселинов.

Продължават ли практиките на официално осъществяване на образования и на изпити на учители , както настояват анонимно преподаватели в ДИУУ?

„ Считам, че няма учредения и обстоятелства за официално отношение от страна на преподавателите в ДИУУ “, написа проф. Веселинов. „ Колегите непрекъснато актуализират наличието на своите курсове и наблюдават новостите в региона на педагогиката и дидактиката. Доказателство за това е и нарасналата научна активност на преподавателите, както и отразяването на актуалните условия към учителите в сходство с българската и европейска просветителни политики. Доказателство за действителното осъществяване на образованието и оценяването е и засиленият надзор за плагиатство както при курсистите, по този начин и при преподавателите в ДИУУ. Това неизбежно се отразява и на изпитните резултати. Завишеният % на неиздържали обособените изпити учители е точно доказателство за качеството и НЕформалното преподаване “ , разяснява шефът на ДИУУ.

Димитър Веселинов обаче не отговори на съответните въпроси - по време на неговия мандат има ли случаи на учители, които не са издържали изпит, какъв брой са и какъв % съставляват те?

По отношение инспекцията на комисията от СУ и нейния отчет Димитър Веселинов твърди, че не е осведомен с него, което опонира на декларираното от ректора Анастас Герджиков.
„ Не съм осведомен с отчета на комисията, защото не ми е връчен по надлежния ред, с цел да подавам отговор и вероятно възражения, в случай че се окаже, че направените рекомендации са голословни. В тази връзка откакто не разполагам с тези рекомендации, не мога да уточня какво е направено по отношение на тях “, написа проф. Веселинов.

„ След тази инспекция работата в ДИУУ продължава в нормалния си темп и условия. Ако има някакви искания по отношение на моята или на сътрудниците активност, те би трябвало да се заявят персонално и намерено, подкрепени със съответните обстоятелства.

В никакъв случай не мога да настоявам, че скърбя за поемането на поста шеф на ДИУУ. Дейността ми е била и ще продължава да бъде в сходство с нормативните условия, вътрешните организационни актове на СУ и академичната нравственос. В ДИУУ няма напрежение . Възможно е да има известно неодобрение у някои сътрудници по отношение на подхванатите по време на мандата ми промени , само че това не е извънредно, когато едно статукво бива нарушено и има субективни убеждения . Усилията ми са ориентирани към повишение на качеството на преподавателската работа и към стимулиране на научната работа, за което свидетелства нарасналата публикационна интензивност на колегията, само че стремежът ми е да се усъвършенства материалната база, в която е ситуиран ДИУУ “, написа Димитър Веселинов.

Преподаватели са раздразнени и от принадлежността му към службите за сигурност по време на тоталитарния режим . Според комисията по досиетата той е бил сътрудник Иван в ръководство VI-II-I на Държавна сигурност (ДС) . Попитахме проф. Веселинов по какъв начин ще разяснява това и бил ли е член на партия.

Според него това са „ персонални въпроси, на които не би следвало да давам отговор, защото не са сложени по подобаващ ред и от подобаващ орган “.

Той обаче прибавя: „ В рамките на професионалната доброжелателност и академичната нравственос мога единствено да настоявам следното: Въпросът за моята „ принадлежност “ към службите за сигурност по време на тоталитарния режим е завършен с Решение на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.  Не съм бил и не съм член на партия , в никакъв случай не съм се кандидатирал за постове, подсилен от политическа партия. “

Преподаватели настояват, че против проф. Веселинов са подавани сигнали даже в прокуратурата.

„ Нямам информация за заведени публични сигнали и формирани преписки против мен в Прокуратурата, нито съм призоваван по какъвто и да е мотив за предоставяне на информация по работата на ДИУУ от страна на съответните проверяващи органи в Република България “, дава отговор обаче той.

Въпреки че Димитър Веселинов се пробва да успокои обстановката, свадите сякаш набират още по-голяма мощ. През последните няколко месеца те към този момент се разискват и на съвещания на Академичния съвет на СУ.

На едно от тях - на 21 декември 2022 година, проф. Веселинов е свикан да си подаде оставката от проф. Георги Петров – водач на синдикалните организации към СУ и член на управлението на ФУНИС (Федерация на университетските синдикати).

Той за следващ път слага за разглеждане няколко казуса, които засягат преподаватели в Департамента, сочи информация на „ Флагман “ с протокола от съвещанието, с който разполагаме.

Проф. Петров напомня, че ректорът на СУ е назначил комисия в ДИУУ. След това обаче нямало реакция и нещата се задълбочили.

Синдикалният водач навлиза в конкретика . Според него проф. Веселинов се намесил жестоко в работата на една от катедрите, без да има това право, тъй като не е неин член, и предложил даден конкурс да бъде отсрочен, като в това число дал своя вот за това. В резултат била ощетена „ млада колежка “, чийто контракт изминал и тя не съумяла да се яви на състезанието, с цел да продължи да работи в СУ.

Георги Петров слага въпроса и за обучавани в Департамента учители. Те били задължени да имат две изявления, които да показват най-после и които следва да бъдат оценени. Имало традиция най-малко една от изявленията да е в електронното списание на ДИУУ. Обучаваните подали публикациите и си платили за публикуването им. Няколко месеца по-късно обаче получили писмо от администрацията, че заради привършване лимита на електронното списание няма по какъв начин да разгласяват в него. Част от тях били приканени да се включат в юбилеен алманах във връзка 60-годишнината на проф. Димитър Веселинов.

Ректорът на СУ на няколко пъти се пробва да прекъсне проф. Петров с аргумента, че навлиза в прекомерно огромни детайлности и го приканва да напише докладна бележка.

„ Аз се притеснявам, че ще го напиша това, тъй като има подозрение, че два пъти се заплащат тези публикации, само че не знам дали ще обърнете внимание . Дали ще разпоредите да се извърши тази инспекция. Ние вършим тази инспекция и ще Ви дадем резултатите, в случай че тук университетът не е в положение “, дава отговор проф. Георги Петров.

Той разяснява още: „ Ами така и така Департаментът сега е нелигитимен . Той е с 13-членен състав, а би трябвало по закон 14-членен състав. Ами в случай че тия трима сътрудници, за които аз ви прочетох едни спомагателни неща, може би ще Ви ги напиша по-късно, в случай че решат на следващия ден да изоставен, там ще останат 10-11 индивида. Вие сте сезирани, че Департаментът не съществува. Той би трябвало да бъде закрит. “

„ Ние проваляме департамента. Той умира . Защо да не го преобразуваме с две решения на Академичния съвет едно след друго – закриваме го и незабавно откриваме с дребна смяна “, предлага излаз от обстановката Георги Петров.

„ Това, което ни остава да създадем, е, не желая да звучи като някаква опасност , закана или по този начин нататък, само че ние търсим благоприятни условия, без да се шуми доста да се реши въпросът . Разбира се, ще сезираме първоначално Министерството на образованието и науката и това, което е последна мярка, излезе като предложение от Управителния съвет, да дадем една конференция. И ще ви кажа – това, което ще кажа, и всичко, което ви приказвам, аз имам документи за това . Пресконференция на тематика: Бивш сътрудник на Държавна сигурност издевателства над чиновници от департамент. Кой и за какво го назначава, не взема ограничения “ , предизвестява още проф. Петров.

Предложението му е проф. Веселинов да си подаде оставката или ректорът Герджиков да вземе дисциплинарни ограничения.

Георги Петров пита: „ Какво вършим ние, по какъв начин ще защитим тези наши синдикални членове. Които са освен на ФУНИС, те са наши преподаватели, на Софийския университет. Едно от нещата, несъмнено , аз приканвам проф. Веселинов да си подаде оставката. Проф. Веселинов, най-лесно е за господин ректора и за Академическия съвет и за ФУНИС, подайте си оставката. “

На друго съвещание на Академичния съвет – в края на януари, се повдига и различен дълго отлаган проблем . Това прави деканът на ФНОИ проф. дпн Милен Замфиров.

ФНОИ е Факултет по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет. Той е правоприемник на Факултета по начална и предучилищна педагогика (ФНПП) и Факултета за подготовка на детски и начални учители (ФПДНУ).

ФНОИ също като ДИУУ може да прави образования на учители. Проблемът е, че съответните свидетелства за придобиване на професионално-квалификационни степени (ПКС) може да издава единствено Департаментът, управителен от Димитър Веселинов . По неразбираеми аргументи обаче част от приключилите ФНОИ не са получили съответните удостоверения. От това те губят и финансови средства, които им се поставят към месечната заплата за спомагателната подготовка.

Оправданието на проф. Веселинов е, че приключилите образованията не подават заявките си за издаване на дипломите по верния метод.

В съответния случай става въпрос за 51 индивида, изредени в лист, което на Академичния съвет се разяснява и от отрасловия зам.-ректор Георги Вълчев.

„ За мен е неприемливо поради наши вътрешни неуредици да издевателстваме над 51 индивида, които са изброени в този лист “, споделя доцент Вълчев и предлага поредна комисия да изследва казуса, което е утвърдено, макар че шефът на ДИУУ Димитър Веселинов не е склонен.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков, наподобява, е вдигнал ръце и не знае по какъв начин да реагира. Преподаватели подозират, че това е обвързвано и със зависимости.

На един от последните университетски препоръки проф. Герджиков, който през 2021 година бе и претендент за президент, разяснява: „ Бих могъл да наложа някакво малко дисциплинарно наказване като забележка, само че това не виждам какво ще промени в Департамента. Според мен изходът от обстановката е спорещите страни в Департамента по някакъв метод да се схванат. Казвал съм това неведнъж на проф. Веселинов, споделям го и на Вас, не виждам различен метод да се излезе от обстановката. Няма да стане с оставки, няма да стане с някакво еднолично уволняване от моя страна, няма да стане съгласно мен и с отзоваване вътре в департамента. Единственият метод е в действителност да проработят дружно тези хора. “

Междувременно, макар свадите, през декември Димитър Веселинов бе почетен от университета с Почетен знак „ Св. Климент Охридски “ със синя лента. Отличието му бе връчено персонално от ректора Анастас Герджиков. То е по отношение на достиженията на проф. Веселинов в региона на филологията, емпрунтологията, лексикографията и лингводидактологията, за дълготрайната му преподавателска активност, както и по отношение на неговата 60-годишнина,

Любопитно е обаче какво следва като развиване на обстановката в ДИУУ.

Стои и по-големият въпрос - какво е равнището като цяло в центровете за спомагателна подготовка на българските учители , в случай че в сякаш най-реномираното висше образователно заведение у нас има сходни неуредици и обвинявания в злоупотреби.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР