Проф. Димитър Луджев е доктор на историческите науки, едно от

...
Проф. Димитър Луджев е доктор на историческите науки, едно от
Коментари Харесай

Проф. Димитър Луджев за novini.bg: Войната в Украйна е стратегически провал на руския президент и неговото обкръжение

Проф. Димитър Луджев е лекар на историческите науки, едно от знаковите лица на българския преход. Той е измежду създателите на Съюз на демократичните сили, интензивно взе участие на Кръглата маса за политически съвещания през 1990г. Избран е за народен представител в състава на 7-то Велико Народно Събрание. Става вицепремиер в кабинета на Димитър Попов /1990-1991г/. После е  народен представител  в 36-то постоянно Народно събрание, министър на защитата в кабинета на Филип Димитров /1991-1992г./. През май 1992 година, Луджев напуща Съюз на демократичните сили и прави своя партия -  Център Нова политика, която по-късно става демократичен съюз Нов избор. С тази организация в състава на Общински народен съвет, той е определен за народен представител в 38-то Народно събрание. През 2004 година непринудено поставя завършек на своята политическа кариера. Днес се майтапи, че оттогава до момента е свободен интелектуалец. Проф. Луджев е създател на  две книги в по два тома – „ Революцията в България 1989-1991г. ”, „ Преходно време. Личности, хрумвания, събития ” и на десетки научни изявления и публикации. Потърсих го за къс коментар на войната в Украйна, която продължава към този момент близо 50 дни.



" Военната инвазия на Руската федерация и породените от нея опустошения, жертви, емиграция, тежкият живот на хората, не могат да бъдат оправдани с нито един от причините, които се акцентират от страна на президента Владимир Путин и неговото ръководство. Смятам, че това е стратегически неуспех на съветския президент и неговото обграждане. С един удар той заличи всичко положително в завещание от политиката на Михаил Горбачов, която спомогна за основаването на досегашния международен ред и новото политическо мислене, което отхвърляше потреблението на мощ в разногласията и интернационалните проблеми. То даваше правото на всеки народ самичък да си избира пътя, по който да върви и по какъв начин желае да устрои личната си страна и така нататък. Тази политика донесе значими промени в света – първо бе прекъсната студената война, настъпи времето на съглашение и съдействие сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно Русия, сред Руската федерация и НАТО, беше реализирана нова Европа. Горбачов споделяше „ Европейски дом ”. Комунистическите режими бяха премахнати в Източна Европа – Варшава, Будапеща, Берлин, Букурещ - приветстваха Горбачов. Имаше партньорство и благосклонност за общо съдействие. Всичко това беше зачеркнато с един удар от Владимир Путин и неговите сътрудници. Това, съгласно мен, е стратегически неуспех на съветската политика.

Но персонално аз съм доста отчаян и от държанието на Байдън, 

за който имах усещане, че е предвидлив човек, податлив към рационални дейности и взаимни отстъпки. Но той и неговата администрация разгоряха съзнателно антируска акция, не желаят договаряния и се пробват на натикат съветския президент в ъгъла. Разделенията не престават. Интересно по какъв начин не си дават сметка, че натиквайки един захласнат човек в ъгъла, не могат да чакат нищо положително. Бисмарк мисля беше споделил, че е елементарно да изкараш съветската мечка от бърлогата, само че е мъчно връщането й назад. До момента продължава безусловно недалновидната политика от страна на американската администрация. Тя, вместо да потърси метод да контролира спора в Украйна, да бъдат спазени интернационалните договорености, потегли към борба, към поощряване на опълчването и торпилиране на споразуменията. Сега е застрашен целият международен ред. Според мен, в случай че Съединени американски щати и НАТО пожелаят, могат да спрат войната между Украйна и Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР