Проф. дхн Людмил Антонов демонстрира портативно измервателно устройство(снимка: БАН) Български учени

...
Коментари Харесай

Български учени разработват молекулни машини


Проф. дхн Людмил Антонов показва портативно измервателно устройство
(снимка: БАН)

Български учени ползват напълно нова концептуална концепция в молекулното инженерство. Те употребяват тавтомерен транспорт на протон като задвижващ механизъм при молекулните устройства – метод, който има доста прерогативи във връзка с бързодействие и резистентност на стареене.

Молекулните устройства (сензори, детайли на молекулната електроника, молекулни машини) се преглеждат като перспективни системи за миниатюризация надалеч оттатък употребяваните в този момент нанотехнологии. Идеята е самостоятелни органични молекули да се употребяват като градивни детайли на бъдещи дребни изчислителни устройства, датчици и роботи в разнообразни области на живота (технологии, биомедицина, екология).
още по темата
Значението на молекулните машини за бъдещи приложения като молекулни роботи в медицината и технологиите откри значително удостоверение с Нобеловата премия по химия през 2016 година на Бен Феринга, Жан-Пиер Соваж и сър Фрейзър Стодарт.

Проектът T-Motors, по който работят българските откриватели, е финансиран по Национална научна стратегия „ Върхови нововъведения и хора за развиване на европейската просвета (Вихрен) ”. Ръководител е проф. дхн Людмил Антонов от Института по електроника на Българската академия на науките, а в екипа са включени учени от няколко организации.

Предизвикателството за откривателите е да основат молекулен мотор (T-Motor), който работи чрез транспорт на протон на далечно дистанции. Българските учени желаят да потвърдят, че според от механизма на деяние е допустимо моторът да се задвижва както от светлина, по този начин и от външно електрично поле.

Резултатите от тези фундаменталните научни проучвания ще допринесат за развиването на молекулното инженерство и на молекулните машини и ще намерят приложение в дизайна на нови видове датчици, биомедицински роботи и системи за доставка на лекарствени средства в човешкия организъм.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР