Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов: Ако затворим мощности по ПВУ,

...
Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов: Ако затворим мощности по ПВУ,
Коментари Харесай

Риск България да изгуби 4% от БВП от износа на ток, ако затворим мощностите, разписани в ПВУ


Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов: Ако затворим мощности по ПВУ, ще изгубим от експорт на ток повече от парите по Плана за възобновяване

„ В последните 30 години ние освен не увеличихме базовите си мощности, а ги намалихме – затворихме блокове на АЕЦ Козлодуй, не построихме „ Белене “. След като спря 6 блок на АЕЦ за ремонт, се наложи да внасяме ток – т.е. една базова мощ ни събаря. За мен извънредно значимо е да ви оповестя, че в случай че осъществим прекъсването на мощности по проекта за възобновяване, ще загубим повече пари от експорт, в сравнение с ще получим по Плана. Сигурно Асен Василев ще ни изясни за какво е признато по този начин “.

Това съобщи по време на форума Powers Summit 2022 проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов - ръководител на Българска минно-геоложка камара; Председател на Съвета на Директорите на „ Минстрой Холдинг ” АД.

Той даде образец с увеличаващото се произвеждане на въглища в света и изясни, че България е напълно най-малък замърсител в това отношение.

„ Ако не вземем ограничения в този момент, от 1 януари би трябвало да стартираме да затваряме мощности “, предизвести проф. Вълканов.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи, че най-големият проблем пред енергетиката е признатото в Плана за възобновяване на производството на въглищните централи.

„ След като се случи това, ние ел. сила няма да изнасяме към този момент. Можем да се превърнем и във вносител. Износът е 4% от Брутният вътрешен продукт, ние ще свием 4% за една година. Ето толкоз е комплициран казусът “, акцентира Добрев.

ГЕРБ приканва за привикване на КСНС при президента, тъй като това е риск за националната сигурност, акцентира Делян Добрев. Той опреди като приоритет за партията си и опазване на обезщетенията за бизнеса.

Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ не разяснява изказванията, че написаното в ПВУ ще е убийствено за енергетиката.

„ Това, което заварихме в проекта беше затваряне на мощности и подмяна с парогазова централа. Аз тях срещу, това беше преди войната. Ако бяхме го създали щяхме да сме „ много в тиквите “, сподели той.

Според него Европа върви към затваряне на централите, само че войната е дала опция да се преразгледа това. „ Истината би трябвало да се огледа непосредствено в очите – Европа върви към декарбонизация. „ Това, че ние можем краткотрайно да отложим не значи, че не би трябвало да се търси опция “, сподели той и още веднъж се разгласи за впрягане на геотермалните извори в производството на сила.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР