Проф. д-р Вернер Валдхойзъл е член на Европейската асоциация за

...
Проф. д-р Вернер Валдхойзъл е член на Европейската асоциация за
Коментари Харесай

В Световния ден за борба с диабета - какво трябва да знаем

Проф. доктор Вернер Валдхойзъл е член на Европейската асоциация за проучване на диабета и началник на Катедра по ендокринология и метаболизъм към Медицинския университет във Виена. Освен това практикува в частната клиника Wiener Privatklinik. По мотив международния ден за битка с диабета той споделя, че с цел да понижим риска от развиване на диабет вид 2 би трябвало да следим телесното си тегло и да заобикаляме западния висококалоричен метод на хранене.

Какви са аргументите и главните рискови фактори за развиване на диабет? Диабетът е хетерогенно заболяване и като такова се разделя на две съществени групи:

1. Диабет вид 1 е тежко и - в случай че не се лекува - животозастрашаващо заболяване, изискващо доживотно лекуване с инсулин. 2. Диабет вид 2 стартира постепенно и е главната причина за затруднения, медиирани от диабет, т.е. увреждане на бъбреците, очите, сърцето и нервите.

В началото е належащо изцяло адаптиране на метода на живот и по-късно евентуално антидиабетни медикаменти и / или инсулин.

Доколко освен това заболяване има значение фамилната история и може ли диабетът да бъде избегнат? Докато рискът от развиване на диабет вид 1 за общата популация на възраст 20 години е единствено 0,3%, този на деца с татко диабетик вид 1 е към 6% (но при майка с диабет единствено 2%), до момента в който съгласуваността сред еднояйчни близнаци е към 50%. Диабет вид 2 е преобладаващата форма на диабет и съставлява над 90% от всички пациенти с нараснала кръвна глюкоза. Разпространението му внезапно се е нараснало с урбанизацията и вестернизацията на метода на живот от към 1,5% през 1950 година до почти 8-10% през днешния ден.

Съгласуваността на диабет вид 2 измежду еднояйчни близнаци е към 90%, до момента в който рискът от развиване на заболяването се разграничава според от метода на живот, възрастта и етническата принадлежност. Какво препоръчвате на хората предразположени към развиване на диабет? За да се понижи риска от развиване на диабет вид 2, пациентите би трябвало да заобикалят наднорменото тегло и затлъстяване, физическото безучастие и висококалорична западна диета, в това число сладки безалкохолни питиета от всевъзможен тип.

Каква е връзката сред диабета и бременността? Защо постоянно бременните дами имат проблеми с равнищата на кръвната захар и по кое време това може да бъде рисково за бебетата. Всяко нараснало равнище на кръвна захар по време на бременност се назовава " гестационен диабет " и е евентуално рисково за бебето.

Тъй като бременността като такава е положение на инсулинова устойчивост заради голям брой хормонални промени, настъпващи в майката, тя може прибързано да превключи всяко прикрито преддиабетно положение на майката в очевидно диабетно положение (или диабет вид 1 или вид 2). Тъй като всяко повишение на глюкозата в майчината кръв може да бъде нездравословно за плода в утробата, като евентуално предизвиква малформации, прекомерно огромен размер на тялото на плода и метаболитни увреждания, е извънредно значимо да се диагностицира гестационен диабет допустимо най-рано.

Има ли нови и по-ефективни лечения? При диабет вид 1 вярната грижа изисква лекуване с инсулин за цялостен живот. Успехът му обаче зависи значително от съответното обучение и коопериране от страна на пациентите. За задачата пациентите са подкрепени с голям брой разнообразни инсулинови сформира, които, въпреки и частично нови, не заместват потребността от вярното съблюдаване на рекомендациите за лекуване от страна на пациента.

При Диабет тип-2: Предпоставка за всяко лекуване е нормализиране на телесното тегло и физически извършения. Множеството налични нови медикаменти не заместват дълготрайните промени в метода на живот и съответното съдействие на пациента. Освен здравното лекуване какво препоръчвате на пациентите си като смяна в метода на живот? Винаги помнете, че като променяте метода си на живот, телесното тегло и боравите сполучливо с предписаната инсулинова терапия вие полагате грижи за вашето лично здраве. Кога можем да кажем,че диабетът е добре следен? И диабет вид 1 и вид 2 са добре следени, в случай че дълготрайната кръвна захар, измерена с HbA1c, е сред 6,5 и 7,5%, а кръвната захар варира сред 100 mg / dl [5,5 mM, на гладно] и 180 mg / dl [10 mM, 1 час след хранене]. За пациенти с гестационен диабет контролът на кръвната захар би трябвало да бъде малко по-строг [обхват: <95 <(5.0 mM, на гладно) до 120 mg / dl (6.7 mM, 2 часа след хранене)].
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР