Проф. д-р Марияна Иванова е замeстник-ректор по учебна дейност и

...
Проф. д-р Марияна Иванова е замeстник-ректор по учебна дейност и
Коментари Харесай

Проф. д-р Марияна Иванова: Утвърждаваме ВУАРР като център...

Проф. доктор Марияна Иванова е замeстник-ректор по образователна активност и интернационално съдействие на ВУАРР от 2008 година до 30 юни 2019 година Координира и реализира методически надзор за приемa, образованието и дипломирането на българските и задграничните студенти, системата за ръководство на качество. Пряко управлява активността на отдела за интернационално съдействие за образуване на преподавателски и студентски подвижности. Институционален координатор по Програма „ Еразъм+ ". Контролира активността на отдела за национални и интернационалните планове, както и Центъра за професионална подготовка. Представител на управлението за Системата за ръководство на качеството по ISO 9001:2015. Професор е по растителна отбрана и е създател на над 100 научни изявления, в това число 28 в чужбина, 7 учебно-методични писания, 9 образователни пособия, 3 наръчника. Член е на Съюза на учените в България, Научно-техническите съюзи и на Българския теоретичен селекционерско-технически съюз.

- Проф. Иванова, 11 години бяхте зам.-ректор на ВУАРР и познавате от близко всички процеси, свързани с образованието и мениджмънта на висшето учебно заведение. Какви са новите провокации в работата Ви на ректор?-

- Когато през 2001 година направих тази решителна крачка да напусна държавния университет и да дойда да работя във ВУАРР (тогавашния Земеделски колеж), в никакъв случай не съм си представяла, че ще реализира кариерата, която в този момент имам. Вярвах обаче, че ще имам свободата да работя умерено и да се развъртвам. От първия ден попаднах в една извънредно отзивчива и продуктивна среда с положителни взаимоотношения - с доверие и почитание сред хората в екипа. Така към този момент 18 години съм част от този екип. Благодарна съм на проф. Димитров за опцията и достойнството да съм част от екипа му. Смятам, че през годините, в които бях заместник-ректор, работихме доста, не спряхме да се развиваме и успяхме дружно да наложим ВУАРР като марка за положително обучение.

Получихме оценка на институционална акредитация - 9,03 (от оптималната 10),

с годност до 2023 година Създадохме положителни обичаи и ще продължим да работим и отсега нататък за издигане престижа на висшето учебно заведение.

- Каква е Вашата визия за 4-годишния мандат, който Ви следва?

- Ще продължим да предлагаме обучение и образование, основано на метода за учене през целия живот, като се стартира от образованието в ранна детска възраст, и се стигне до образованието на възрастни. В този подтекст ще продължим интеграцията на ВУАРР с Частното приблизително бизнес учебно заведение „ Талантите ", предлагането на курсове за повишение на квалификацията посредством Центъра за професионална подготовка и Центъра за професионално образование. В образованието на равнище бакалавър, магистър и лекар ще продължим да актуализираме образователните проекти и стратегии, като приоритет се дава на нововъведенията и творчеството, на образованието в предприемачески дух във всички степени на образованието и образованието. Така ВУАРР ще продължи да се утвърждава като център за учене през целия живот.

Ще продължим напъните си да привличаме задгранични студенти. За задачата разработихме образователни стратегии и пособия на британски и съветски език по редица специалности на бакалавърско и магистърско равнище. Стремим се да предлагаме специалности, които са съобразени с пазара на труда. Ще разтеглим съдействието си с бизнеса.

Ще работим за одобряване на алумни клубове на ВУАРР посредством Центъра за развиване на кариерата, с цел да се опитаме да си бъдем взаимно потребни с нашите над 30 000 ученици. Можем да се похвалим с сполучливите кариери на стотици наши ученици. Ние не прекъсваме връзката с нашите ученици! Напротив, учредихме Клуб на възпитаниците на ВУАРР. Такава е практиката в Съединени американски щати и тя се развива повече от 100 години. Ние каним всички дипломирани от ВУАРР да се включат в него и сме уверени, че изгодата е взаимна. Вече организирахме няколко срещи, които потвърдиха това. За нас е значимо да сме обединени и да работим дружно, с цел да вървим напред!

Ще задълбочим интернационалните си контакти в търсене на благоприятни условия за двойни дипломи по обособени специалности, както и продължение на построяването на академични мрежи с оглед продан на положителни практики и подвижности на студенти, преподаватели и непреподавателски състав.

В договаряния сме с няколко европейски университета за създаване на взаимни магистърски стратегии

Ще продължим да предлагаме гъвкави форми на образование, с цел да създадем добра среда за нашите студенти по едно и също време да учат, да работят и да се грижат за фамилиите си.

- Намираме се в разгара на кандидатстудентската акция. Какви са преимуществата на ВУАРР и за какво един младеж да заложи точно на това висше учебно заведение?

- Ние водим една извънредно положителна акция, като се стремим да изтъкнем позитивните страни на образованието, което предлагаме във ВУАРР. На първо място, образованието е напълно на практика насочено, т.е. студентите учат толкоз доктрина, колкото е нужно за практиката. През последните години, а това ще се задълбочи и отсега нататък, работим доста дейно с представители на бизнеса, които водят лекции, вземат участие в държавни изпитни комисии и изпълняваме общи планове - интернационалните и национални. Специалностите, които предлагаме, са съобразени със актуалните трендове в развиването на пазара на труда и бизнесът ни оказва помощ да актуализираме образователните си проекти и стратегии по този начин, че да отговорим на потребностите.

Академичният състав е от високо ерудирани професори, доценти и асистенти, които получиха академично израстване във ВУАРР с помощта на научните си достижения и дейната си преподавателска активност. Значително подобрихме структурата на университетския състав. През последните 6 години са извършени 45 състезанието за заемане на университетски длъжности по Закона за развиване на университетския състав в Република България. От 2016 година имаме акредитация и за придобиване на просветителната и научна степен „ лекар “ по две докторски стратегии - „ Финанси и банково дело " и „ Растениевъдство ", които дават опция на младите ни асистенти за кариерно израстване.

Административните услуги, които предлагаме, са в огромна степен електронизирани.

Стремим се да доближим оптимално образованието до хората

посредством предложение на гъвкави форми на образование - отдалечено образование посредством ЦДО, електронно образование посредством модерна платформа, образование на самостоятелен образователен проект и несъмнено, задочно и постоянно образование. Още от първия образователен ден им споделяме какво ще получат във ВУАРР, а точно -възможност да се включат в подвижности по стратегия „ Еразъм+ “ за образование и практики. От 2008 година ВУАРР има разширена Еразъм харта, която ни приобщи към фамилията на европейските университети. А за студентите това е опция да проведат част от своето образование в други европейски университети, да практикуват във водещи европейски компании и институции.
При дипломиране нашите студенти получават и Европейско дипломно приложение на британски език, издадено според Европейската система за струпване и трансфер на заеми и утвърдено от Министерството на образованието и науката. ВУАРР е измежду дребното висши учебни заведения в България, които издават ЕДП на ВСИЧКИ свои дипломанти (бакалаври, магистри и доктори) - гратис и абсолютно.

При първата ни среща с първокурсниците ние ги приготвяме и за това, че ще попаднат в среда, в която би трябвало да се научат да мислят. Целта на висшето обучение НЕ Е да изпълни главите им с ненужни обстоятелства и информация. Затова нашата задача е да ги подтикнем да мислят, да се усещат свободни да отстояват личната си позиция.

- ВУАРР е измежду вузовете, които работят извънредно сполучливо по европейски планове. Ще продължите ли тази наклонност на отваряне към партньорства с страни от Европейски Съюз, а и освен?

- Да, интернационалната активност на ВУАРР постоянно е била предпочитана и доста сполучлива. Европейската интеграция и съдействието с непознати университети по интернационалните планове издигна престижа на висшето учебно заведение. Над 100 са институциите и университетите сътрудници, с които си сътрудничим. В момента изпълняваме 4 интернационалните плана, на два от които ВУАРР е координатор. Така че работата по тях продължава до 2021 година През актуалната година подадохме 4 нови плана по стратегия „ Еразъм+ ", за които чакаме резултатите от оценяването. Надявам се част от тях да бъдат утвърдени за финансиране, защото

процентът на успеваемост на подадените от ВУАРР планове през последните години е доста висок.

Разбира се, ще разтеглим партньорствата за подвижности по стратегия „ Еразъм+ ". От 2008 година притежаваме разширена Еразъм харта, с помощта на която имаме подписани контракти с повече от 65 университета от близо 30 страни. Имаме доста сполучливи партньорства с университети и институции освен от Европейски Съюз - Германия, Гърция, Италия, Испания, Словакия, Словения, Чехия, Холандия, Полша, Латвия, Литва Унгария и други, само че по този начин също и с университети от Русия, Северна Македония, Турция, Южна Корея, Украйна и други

- Висшето учебно заведение, което оглавявате, е уредник и на редица влиятелни конгреси. Какво следва до края на календарната година?

- Този месец организираме един семинар за разпространяване на резултатите от интернационален план ViVET. Това е план за стратегическо партньорство и се извършва с сътрудници от Германия, Италия и Испания. Целта на семинара е да запознае обществеността с новаторска платформа, посредством която ще образоваме специалисти в региона на запазване на околната среда. Курсът на образование среща обучаемите с източниците на замърсяване на околната среда (почва вода, въздух), както и с ограничения за тяхното запазване. Включени са тематики за запазване на биоразнообразието и политиките за околната среда - национални, европейски и районни. Предимството на този курс е в неговата практическа употреба. Обучаемите получават познания, умения и компетентности посредством консолидиране в процеса на образование на просветителни видеоматериали. Курсът ще се предлага на 9 езика, в това число и на арабски, като задачата е да се употребява и за образование на бежанци.

През есента ще се организира обичайна за ВУАРР конференция „ България на районите ", която тази година е на тематика „ Фискална политика, глобализация и стопански напредък: провокации и вероятности на устойчивото развиване ". Конференцията ще се организира на 22 ноември 2019 година в Пловдив и се провежда от катедра „ Финанси ".

През декември ще дадем опция на студентите да показват свои разработки в Студентска научна сесия, която се организира за пета поредна година. Най-добрите разработки публикуваме в научното списание на ВУАРР -„ Ново познание ".

Разбира се, занапред работим за образуване на редица други значими конгреси, които ще се проведат през 2020 година, и скоро ще ги оповестим.

- Вие какво благопожелание отправяте към самата себе си, обвързвано с новото Ви амплоа?

- Преди всичко си поисквам да съм здрава и работоспособна, с цел да мога да оправдая доверието, да отговоря на упованията и да надграждам постигнатото до момента.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР