Проф. д-р Лилия Илиева, откривател на История на България на

...
Проф. д-р Лилия Илиева, откривател на История на България на
Коментари Харесай

Откривателката на „Историята” на Петър Богдан стана почетен професор

Проф. доктор Лилия Илиева, изобретател на " История на България " на Петър Богдан Бакшич бе удостоена през днешния ден в Благоевград с академичното звание " Почетен професор ", съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Тържествената гала се състоя през днешния ден в Аулата на ЮЗУ " Неофит Рилски " в Благоевград. Званието връчи ректорът на университета Борислав Юруков. В знак на признателност проф. Илиева му подари новото издание на старобългарския превод на Евангелието, изработен от патрона на ЮЗУ – Неофит Рилски.

" Историята " на Петър Богдан, предшестваща с един век тази на Паисий Хилендарски бе отрита предходната година от проф. Илиева в частна сбирка в Италия.

Удостояването с почетното звание е въз основа на член 55, алинея 1 за Устройството на ЮЗУ и с решение на университетския съвет от 12.12.2017 година

Проф. доктор Лилия Илиева е родена в София. Завършила е Софийския университет със компетентност „ Българска лингвистика “, където следва по още две специалности „ Философия “ и „ Китайска лингвистика “. Продължава образованието си като аспирантка, асистентка по дисциплината „ Съвременен български език “ в ЮЗУ от 1976 година

Става доцент през 1997 година, а професорската си купа получава 2011 година

Дългогодишен началник на катедрата по български език към Филологическия факултет, една от основателите на ЮЗУ и първи учител.

Специализирала е в Москва, Китай, Дания, Елинор, Санкт Петербург и Белград.

Владее британски, съветски, сръбски, хърватски, френски, китайски.

Тя е една от най-представителните фигури в региона на науката и по-конкретно в общото езикознание. Автор на голям брой писания, книги, монографии.

„ Няма да бъде пресилено, в случай че кажем, че с помощта на знанието и владеенето на непознати езици и на извънредно необятната ѝ осведоменост, през днешния ден Илиева е един от водещите откриватели по обща и сравнителна филология в България, която съчетава с триумф американското и европейското езикознание. Нещо повече – тя е измежду дребното филолози, които са отлични специалности по китайски език в България “, сподели в приветствието си слово декана на Филологическия факултет – проф. доктор Магдалена Панайотова.

„ Целият ми живот е минал в университета, най-вече в този университет. Започнах през 1976 година безусловно на кота „ нула ”. И съм доста щастлива, че тъкмо тук израснах измежду моите сътрудници и студентите, които са нашата вяра ”, сподели носителката на почетното звание.

Тя показа, че откритието, което направи през 2017 на „ Историята на България ” от Петър Богдан Бакшич ”, не е единственото й изобретение, само че пък в подмяна на това е най- скъпото.

„ И други открития съм направила, само че въпреки всичко се веселя, че това изобретение се радва на подобен публичен интерес. Пожелавам на младите студенти да не губят тази ученолюбивост, с която идват в университета “, приключи проф. Илиева. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР