Проф. д-р Кристоф Цилински е медицинският директор на частната виенска

...
Проф. д-р Кристоф Цилински е медицинският директор на частната виенска
Коментари Харесай

Проф. д-р Кристоф Цилински, онколог, за имунотерапията и кой може да се възползва от нея

Проф. доктор Кристоф Цилински е медицинският шеф на частната виенска клиника Wiener Privatklinik (WPK) и на Централноевропейския център по ракови болести, един от най-престижните центрове в Европа.

Проф. Цилински, каква е разликата сред онкология и имуно-онкология?

Трябва да приемем, че ракът е резултат от неверно диференциране на клетка, която допреди това е функционирала обикновено. Започва някъде в тялото, съумява да преодолее механизмите за надзор и по този метод се разгръща в организма на пациента. Когато лекуваме това заболяване се опитваме да спрем разпространяването и растежа на раковите кафези. Това се реализира посредством хирургичното унищожаване на тумора, лъчетерапия, и систематична терапия, като химиотерапия, имунотерапия или лечения, които таргетират доста ясно изразена молекулярна алтерация.

Какво тъкмо съставлява химиотерапията?

Пречи на делението на клетките, само че освен на раковите кафези, а и на здравите. В този смисъл, химиотерапията не е таргетирана терапия, тъй като нападна доста разнообразни кафези.

А на какъв принцип се основава имунотерапията?

Имунотерапията нападна туморните кафези таргетирано, като за задачата употребява личната имунна система на тялото. Туморните кафези демонстрират доста характерни промени и съумяват да станат невидими за клетките на имунната система. Имунотерапията отстранява тази непрозрачност.

Кога е допустима имунотерапията?

Терапията с чекпойнт инхибитори сега е записала триумфи при към 20 знака, измежду които меланома, рак на белия дроб, на стомаха, на бъбреците, както и рак на дебелото черво и матката. Трябва да се има поради, обаче, че имунотерапията постоянно би трябвало да бъде комбинирана с други лекувания, като химиотерапия или молекулярна терапия.

В какви случаи няма резултат от имунотерапията?

При някои типове рак на гърдата (с изключение на „ тройно отрицателната “ форма), рак на простатата и рак на панкреаса.

Защо?

Колкото по-различен е един израстък на молекулярно равнище, толкоз по-добре работи имунотерапията, защото разликата сред туморните кафези и „ естествените “ кафези разрешава те да бъдат разпознати. Това разграничение разрешава на защитните механизми на тялото да унищожат тези „ непознати “ кафези.

Вярно ли е, че имунотерапията има изключително положителни резултати, когато ракът на белия дроб е породен от тютюнопушене?

Трудно е да се създадат следствени връзки при онкологията, само че виждам генетичните промени в клетките на белия дроб като ясно доказателство какъв брой е нездравословно тютюнопушенето.

За кого е подобаваща имунотерапията?

В нашия център туморите биват оценени посредством хистологични, имунохистохимични и молекулярни способи. Ако при тези проучвания туморът покаже PD-L1 маркер, подхващаме имунотерапия.

Може ли имунотерапията да излекува рака?

В някои случаи, като злокачествена меланома, да, само че при множеството злокачествени болести – не. Въпреки това, може да удължи живота.

Какви са страничните резултати?

Страничните резултати могат да бъдат кожни промени, диария и колит, нервни или ендокринни разтройства.

Какви са последните открития в региона?

По настоящем задачата е да се открие за какво имунотерапията дава резултати в единствено 30% от случаите, да се разпознават факторите и да се открие решение. Освен това, сегашните способи за имунотерапия въздействат единствено на две имунологични взаимоотношения. Комбинациите от имунотерапия с други форми на терапия са добре развити и чакат нови благоприятни условия. Комбинацията от имунотерапия и молекулярна терапия е друга вълнуваща сфера на развиване.

Повече за Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), учредена през 1871 година и основана във Виена, е една от най-големите австрийски лечебни заведения. Болницата предлага повече от 30 разнообразни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 кревати, операционен блок с 4 операционни зали, съвременни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и нуклеарна хирургия), физиотерапия и възобновяване по интернационалните стандарти. Медицинският екип е формиран от повече от 250 приети австрийски специалисти, които ползват интердисциплинарен метод към всеки случай.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР