Проф. д-р Хайнц Рьотингер е обучил над 200 български специалистиСъздател

...
Проф. д-р Хайнц Рьотингер е обучил над 200 български специалистиСъздател
Коментари Харесай

Ортопед от Германия оперира безплатно у нас

Проф. доктор Хайнц Рьотингер е обучил над 200 български експерти
Създател е на новаторски достъп за ендопротезиране на тазобедрена става

Две дами - на 70 и 84 години - претърпяха ревизионно ендопротезиране (заместване на изкуствена тазобедрена става) в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. На първата е сложена протеза на тазобедрената става преди 17 години. Наскоро получава болки и е открито разхлабване на протезата. Втората жена е претърпяла интервенция преди 7 година, когато е била на 77. Всичко е минало сполучливо, само че са се появили болки в резултат на триенето на метала, от който е направена ставата, с хрущяла над нея. Затова се наложило да бъде махната главата на ставата и да бъде сменена с капсула.

Операциите бяха осъществени от световноизвестния проф. доктор Хайнц Рьотингер, началник на Центъра по артропластика на тазобедрената и колянната става, Университетска болница за здравно образование към Университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, и проф. доктор Пламен Кинов, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ, началник на Катедрата по ортопедия и травматология към МУ - София. Интервенциите бяха част от Курс по ревизионно ендопротезиране, в който се образоват 15 млади български ортопеди от цялата страна в този комплициран, само че доста щадящ способ.

При към 10% от пациентите с ендопротезиране на тазобедрена става се постанова проверка на протезата. Основните аргументи са разхлабване, зараза, фрактура на костта към протезата, луксация на ставата, изяснява проф. Кинов. Проф. Рьотингер е един от топ ортопедите в света с над 30-годишен опит в ендопротезирането. Той е основател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става. Този новаторски достъп прави интервенцията миниинвазивна, без да се повреждат мускулите и тъканите. Това оказва помощ за по-бързо възобновяване на пациентите, които нормално са възрастни хора, с съпътстващи болести.

За интервенциите професорът от Германия не е изискал никакъв хонорар, даже самичък е платил самолетните си билети и хотела. Той е идвал неведнъж у нас и до момента е обучил над 200 родни ортопеди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР