Проф. д-р Георги Касчиев е атомен физик, бивш председател на

...
Проф. д-р Георги Касчиев е атомен физик, бивш председател на
Коментари Харесай

За "лошите" и "добрите" централи в електроенергетиката

Проф. доктор Георги Касчиев е атомен физик, някогашен ръководител на Комитета за потребление на атомната сила за мирни цели, работил в Института за проучване на риска към Виенския университет, теоретичен началник за пуска на Пети блок на АЕЦ " Козлодуй ". Анализът му е препубликуван от " Фактор ".

В българското общество целеустремено е насадено мнението, че така наречен американски централи – " Ей и Ес " Гълъбово (ТEЦ Марица-Изток-1) и " КонтурГлобал " (ТЕЦ Марица-Изток-3) са " неприятните ". Те били направени от жадния за големи облаги частен капитал, с цел да изсмукват българския бизнес. Затова си били обезпечили дълготрайни контракти за изкупуване на електрическата енергия на високи цени. Няма значение, че тези контракти са подписани от НЕК, както и това, че централите би трябвало да изплащат началните разноски (особено ТМИ-1). Това, че ТМИ-1 е

най-модерната централа в Югоизточна Европа

и на практика дава отговор на всички модерни екологични условия, явно също няма никакво значение. Както и това, че единствено тя може дейно да взе участие в първичното и вторичното контролиране на енергосистемата. Очевидно няма изключително значение и това, че НЕК има 30% от ТМИ-3 и затова също има интерес от огромните облаги на сдружението.

Да забележим какви са облагите на " неприятните ".

За 2018 год. общите доходи на ТМИ-1 са 656,762 млн лева, а чистата облага - 94,239 млн лева (14,3% от приходите). За 2018 год. общите доходи на ТМИ-3 са 634,9 млн лева, а чистата облага – 96,5 млн лева (15,2% от приходите).

Тези проценти обаче не са толкоз фрапиращи - от Топ 20-те компании в бранша с близки резултати през 2018 година са " Електроразпределение север " – 13,7 % и " Овергаз мрежи " – 12,1%. АЕЦ " Козлодуй " е с чиста облага от 10,6%.

Отвсякъде се сипят внушения, че и през тази година " неприятните " американски централи ще са отпред по облаги, защото те са обезпечени от договорите им.

Фактите обаче демонстрират напълно друга картина.

Съгласно междинния консолидиран финансов доклад на АЕЦ " Козлодуй " за първото полугодие на т. година създадената електрическа енергия е повишена с 2% в съпоставяне със същия интервал на 2017 година (основно заради нарасналата мощност). Оперативните доходи от активността на централата за шестмесечието са 636,8 млн. лева, а чистата облага – 160,8 млн лева (25,2% от приходите). Сиреч " неприятните " са останали надалеч обратно по облаги от държавната АЕЦ.

На какво се дължи големият растеж на облагата на АЕЦ " Козлодуй "? Може би централата внезапно е понижила разноските си. Някои пера (разходи за материали, за външни услуги, за амортизации) фактически са понижени. Други обаче са нарастнали доста – да вземем за пример разноските за личен състав (3690 души) - с 40,9 млн лева (36%), достигайки 154,6 млн лева Възнагражденията на директорския състав пък са се нараснали с 95 хиляди лева (24%), достигайки 494 хиляди лева

Общо разноските са нарастнали с 29,2 млн лева (7,06%) по отношение на същия интервал на 2018 година

На пръв взор същински абсурд – при повишаване на разноските с над 7%, облагите мощно нарастват, вместо да спадат. Обяснението обаче е доста просто. Продажбите на контролирания пазар (по одобрена от КЕВР закрепена цена 54 лв/МВтч) са намалели с 31% и са били 1,039 млрд кВтч (13,4% от общите).

Продажбите на свободния пазар (на борсата) нарастват до 6,693 млрд кВтч (растеж от 10,3%). Същевременно продажната цена нараства доста повече. Двата фактора (главно вторият) водят до внезапно нарастване на приходите и на облагите.

Продажбите, приходите и постигнатата цена на МВтч на АЕЦ " Козлодуй " на свободния пазар за първото полугодие на 2018 и 2019 година са следните:

– 2018 година: продадени 6 067 400 МВтч, получени 400 552 000 лева (66,02 лв/МВтч);

– 2019 година: продадени 6 693 260 МВтч, получени 571 775 000 лева (85,42 лв/МВтч).

Когато един производител има доста по-високи доходи, това постоянно е за сметка на купувачите. Ако приемем, че купучачите са едни и същи, през първото полугодие на 2019 година за същото количество нуклеарна електрическа енергия, закупено на борсата, както през 2018 година, те са платили 117,7 млн. лева повече. Както е известно, главният покупател на ток на борсата е българският бизнес и внезапно увеличената цена, на която АЕЦ " Козлодуй " е продавала, е довела до доста по-големи разноски за него. Без подозрение това резултира в нарастване на цените на създаваните артикули и услуги, понижаване или загуба на конкурентност и други отрицателни процеси.

В тази връзка неотдавна един другар, който има супермаркети в Североизточна България, ми сподели – при започване на 2018 година имах предложения за 80-85 лв/МВтч, а в този момент най-ниската е над 117 лв/МВтч. Изчерпал съм всички запаси и би трябвало да подвигам цените. Много сътрудници, в това число и аз, преди години предупреждавахме, че при тази корумпирана администрация основаването на свободен пазар може

да се изроди в борсови игри, секрети сделки и операции,

които да доведат до скок в цените на тока. Така и стана. Сега следва последователно унищожаване на контролирания пазар и излизане на семействата и дребните компании на борсата. Само си представете по какъв начин 2 млн. пенсионери се ориентират прелестно в борсовите тайни, свободно сърфират в интернет и си обезпечават преференциална оферта за ток! Е, не е нужно доста разум да се разбере, че след няколко години ще установяваме внезапно повишаване на цените на тока за бита по същите аргументи.

От доста късия доклад (5 таблици) на АЕЦ " Козлодуй " за 9-те месеца на 2019 година излиза наяве, че приходите от продажба на ток са 996,9 млн лева (ръст над 185 млн лева в съпоставяне със същия интервал на 2018 г.). В доклада няма данни за продажбите на електрическа енергия, само че може да се оцени, че междинната цена, на която централата е продавала на борсата за деветмесечието, е към и над 91 лв/МВтч, а през последното тримесечие –
към и над 100 лв/МВтч. Нетната облага е достигнала 307,9 млн лева (30,9%). Струва ми се, че

такава голяма облага и най-алчните капиталисти не са сънували.

А " неприятните " американски централи – ряпа да ядат с техните двукратно по-ниски облаги.

Постигнатите големи облаги на АЕЦ " Козлодуй " обаче потъват някъде без забележим резултат, а централата още веднъж (вече пета поредна година) не е изпълнила задължението си, при " удобни финансово стопански резултати годишно да изпраща най-малко 50 т отработено гориво за преправка ". Така е записано в съответната тактика, осъвременена от министър Теменужка Петкова и призната от Министерския съвет на 02.09.2015 година

Наглото несъблюдение на този документ явно не е никакъв проблем за нея и другите министри, вицепремиери, министър председател, нуклеарен регулатор, прокуратура, " съпротива " и така нататък Тази година оправданието е " продължителния темперамент на подготвителните работи ". В предходни години аргументите бяха " неподходящи метеорологични условия, нужда от нови разбори, софтуерни проблеми, климатични промени " и всичко, което може да ви щукне в главата. Вероятно неподходящите условия ще продължат и през 2020 година По незнайни за науката аргументи тези проблеми пораждат след 2014 година, когато госпожа Теменужка Петкова става министър на енергетиката. Дотогава от централата без проблеми са превозени за преправка към 1252 т отработено гориво.

От 2015 година площадката се трансформира в нуклеарно сметище, на което към този момент се съхраняват към 1000 тона отработено гориво. Между другото то съдържа към 11 тона плутоний, или към 11 милиона грама плутоний. Една десета от грам плутоний да попадне в тялото ви, сте мъртви. Междувременно министър Петкова не престава да насочва апели към българските жители да бъдат спокойни.

Тези финансови резултати на АЕЦ " Козлодуй " бяха шумно оповестени с фанфари в средствата за всеобща информация. Никой обаче не попита от кое място идват повишените облаги, кой заплаща за тях? Никой не обърна внимание на ясната връзка сред внезапното увеличение цената на тока от държавната АЕЦ " Козлодуй " (даваща 34% от електроенергията) и повишаването на цените на свободния пазар. В един репортаж по Българска национална телевизия централата даже бе похвалена, че е икономисала пари, като не е изпратила отработено гориво за преправка?!? Изумително, какво икономисване, какви шест-пет!?! Тези разноски не са спестени, те просто се отсрочват във времето и ще би трябвало да се поемат от нашите деца, внуци и правнуци. Управляващите ги лишават без ничие познание и единодушие, което значи че ги

крадат от нашите деца, внуци и правнуци.

Да прибавя, че тихомълком на тяхна сметка се натрупат и големите разноски (7-8 млрд лв) за погребение на отработеното гориво и/или високоактивните боклуци от неговата преправка. Някак си към този момент привикнахме, че е съвсем обикновено да се краде по всевъзможни способи от нас данъкоплатците, само че да се възхваляват милиардни обири от нашите деца, внуци и правнуци ми наподобява... скандално е доста меко казано.

Как ръководещите работят за бизнеса и бъдещите генерации?

Моят отговор е – в електроенергетиката резултататите са стотици милиони загуби за бизнеса и трупането на милиардни отговорности за бъдещите генерации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР