Проф. д-р Даниел Бочковски е историк, политолог, специалист по международна

...
Проф. д-р Даниел Бочковски е историк, политолог, специалист по международна
Коментари Харесай

Проф. Даниел Бочковски: Западът греши, когато прилага собствените си ценности към Русия -

Проф. доктор Даниел Бочковски е историк, политолог, експерт по интернационална сигурност. Професор в Университета в Бялисток и Института по история " Тадеуш Мантойфел " на Полската академия на науките във Варшава. В изследователската си активност се занимава с най-новата история на Полша, Съюз на съветските социалистически републики и модерна Русия, интернационалния тероризъм, пропагандата и историческата политика. Главен редактор на " Изследвания по история на Русия и Централна и Източна Европа " и създател на книги, научни и научнопопулярни публикации. Интервюто с проф. Даниел Бочковски в „ Газета виборча “ е включено в книгата на създателя му, публицистът  Войчех Харпула „ Дяволът в Кремъл ли живее? “ , чиято премиера в Полша е през днешния ден.

- Буча, Ирпен, Чернигов и десетки други места. Изтезавани и убивани цивилни, изнасилвани дами, изгаряни тела. Защо съветската войска прави такива зверства?

- Преди да избухне войната в някогашна Югославия, също ни се струваше, че сходно безчовечие е немислимо. Нека не се заблуждаваме – няма такава свирепост, която човек да не може да нанесе на различен човек. Не желая да съотнасям зверствата, които се случиха в Буча, само че руснаците към момента не са достигнали варварството, господстващо по време на войната в Югославия. Там на хората им режеха главите и ушите, а очите им ги избождаха. Масовите убийства на цивилни, изнасилванията на дами и девойки и етническото пречистване бяха мрачната норма по това време. След като демоните на етническата ненавист бъдат освободени, те са сложни за преодоляване.

- В страните от някогашна Югославия демоните на етническа ненавист бяха отглеждани от епохи. В Украйна зверствата не са стимулирани от многовековна традиция на неприязън? Откъде се взеха тогава?

- Демоните на омразата на Балканите значително се разкриха от единствено себе си. В Украйна е друго. Русия и Украйна са културно тясно свързани, имат общи исторически корени и дълго време са вървели дружно в границите на общата си история. Руснаците и украинците ги свързва доста - в това число братството по оръжие през Втората международна война. Киев, Одеса, Севастопол и Керч (последните две в окупирания от Русия Крим) са градове-герои от Великата отечествена война, а украинците са на второ място след руснаците по брой носители на званието „ Герой на Съветския съюз “. Източна Украйна е била рускоговоряща доста дълго време, значително е такава и през днешния ден. Как тогава да се изясни на съветския боец, че той би трябвало да стреля по украинците? Как да създадем от украинеца смъртен зложелател?

Решението може да е единствено едно: като го дехуманизираме. Да го одерем от човешкото. Руската агитация работи за това от години, най-малко след Майдана, анексирането на Крим и интервенцията в Донбас. Сепаратистите водеха " война против фашистите " и всеки, който се бореше за териториалната целокупност на Украйна, беше фашист. Руската агитация беше цялостна със смразяващи истории за деца, разпъвани на кръст от почитателите на Бандера и всеобщи изтезания на поданици на Донбас. Тогава се появи формулировката „ нацистки закононарушения “. Украинците се трансфораха в нацисти. Неслучайно. Победата във Великата отечествена война е свещена за руснаците. Моля, обърнете внимание какъв брой постоянно Владимир Путин наблягаше, че точно Червената войска е победила нацизма и е освободила Европа. От няколко години в Русия е невероятно да се напомня, че до 1941 година Съветският съюз си сътрудничи с Германия. Постепенно присъединяване на Съюзниците в провалянето на Третия райх е изтрито от историческата памет и не се загатва големият кръвен налог от украинци, беларуси, казахи, киргизи, таджики, грузинци и жителите на Кавказ. Москва си присвои триумфа над нацизма. На него се основава вярата в силата на Русия и митът за непобедимата съветска войска.

Ето за какво терминът " нацист " се схваща от всеки руснак. Той се превежда от единствено себе си. Нацистът е въплъщение на крайното зло. Той желае да унищожи матушка Русия. Той е свиреп и жесток. Не бива да му съчувствате или да го съжалявате. Той заслужава единствено гибел. Може да бъде убиван, изнасилван, грабен, осакатяван. За облага, от досада, за развлечение. Точно както правеха руските бойци, когато влязоха в Германия по време на Втората международна война. Днес в Украйна виждаме безусловно същото. И е допустимо това да е единствено началото, тъй като не знаем какво се случва на Изток, да вземем за пример в Мариупол.

- Руснаците не виждат разлика сред нацистка Германия и Украйна?

- Нацистът си е нацист. Става дума за основаване на идея, която е изпълнена със характерно наличие, без значение към кого се ползва. В последна сметка цяла Европа в действителност е нацистка в съветската агитация. Може да се кривим, че това е явен парадокс и ужасяваща операция, само че нашата изненада или отвращение нищо няма да трансформират.

По време на Втората международна война руските бойци бяха пушечно месо за своите командири. Те не бяха третирани като хора. Получаваха пушка, пъхаха лъжицата в ботуша и трябваше да се оправят сами. Ако оцелееш – добре. Ако умреш – ами какво да се прави, имаме задоволително хора. Армията, понасяйки колосални загуби, се търкаляше като валяк на Запад. Мръсни, гладни, въшлясали, третирани от командирите си като добитъка на Червената войска, те чуваха, че като влязат в Германия ще се напируват за всички времена. Ще могат да вършат каквото си изискат. И по този начин стана. Те ограбваха, убиваха, унищожаваха, изтезаваха, изнасилваха, правиха всички вероятни нечестия и зверства. Те бяха господари на живота и гибелта. Не виждаха в германците хора. Всички германци бяха нацисти, тоест, същества, лишени от човешки черти. И цивилните също.

Същият механизъм работи и през днешния ден в Украйна. Видяхме подиуми от беларуски куриерски офис, където съветски бойци изпращаха вкъщи големи пратки, цялостни със артикули от ограбени украински домове. Чухме диалозите им със съпругите им, които даваха на бойците съответни указания какво да изпратят вкъщи: преносими компютри, облекла, принадлежности. Украйна е земя на нацистите, тъкмо като Германия. Там можем да вършим каквото си желаяме. Цивилните? Ами щом те не се опълчват на нацисткия режим в Киев, те също са нацисти. Нацизмът би трябвало да бъде погубен, смачкан и стъпкан. Ние, съветските бойци, през днешния ден приключваме делото на нашите дядовци, воювали във Великата отечествена война. Оттук и грабежите, изтезанията, изтезанията и изнасилванията.

- Това в резултат на позволение от командирите ли се случва, или е по тяхна заповед?

- Това е системно поведение на съветската войска. Преди да заминат за фронта, войниците са били подложени на идеологическа обработка. Седмици наред те са гледали канала " Звезда "  и в главите им е вкарано наличието за " украинските нацисти ". Това толкоз добре се е затвърдило, че даже украинските лекари, които се грижат за ранените в съветски лечебни заведения, чуват от тях, че са нацисти. Тези бойци по принцип не изпитват скрупули на съвестта. Когато някой ги пита за какво са умъртвили цивилни, те дават отговор с изненада: „ Убивахме нацисти. Какъв е казусът? ". Чували ли сте за публикацията в организация РИА Новости, че 80 % от украинското общество би трябвало да бъде превъзпитано?

- Да. Тимофей Сергейцев, съветски политолог и пропагандист на Кремъл, обрисува в него проект за „ денацификация, която по едно и също време би трябвало да съставлява и деукраинизация “. Писа, че „ украинизмът е изкуствена антируска структура, който няма лична цивилизационна субстанция и е вторичен детайл на непозната цивилизация “, а превъзпитаването на Украйна може да отнеме цяло едно потомство. „ Освен високопоставените лица забележителен брой елементарни хора също са отговорни за това, че са пасивни нацисти и съучастници на нацистите “, прибавя той. Убеждава, също по този начин, че даже името Украйна би трябвало да бъде изтрито от картите.

- Това е езикът на хитлеристкия " Дер Щурмер “ и апелите на Червените кхмери от Камбоджа, формален апел за заличаване на украинската нация, етнически чистки и всеобщи репресии. При състояние, че съветските бойци се хранят с такова обръщение, светът не би трябвало да бъде сюрпризиран, че в Украйна има кланета. Мисля, обаче, че те отново щяха да се случат, даже и без индоктринирането на бойците в духа на " битката с нацизма ".

- Тоест?

- Поддадохме се на съветската агитация. Гледайки парадите за Деня на успеха и зрелищни видеоклипове в YouTube, ние вярвахме, че Русия има професионална войска. Добре оборудвана и въоръжена, професионална, съвременна. От това си направихме извода, че тя е сходна на западните армии: съблюдава закона при въоръжени спорове, потиска злоупотребите и е в положение да санкционира бойци, които правят военни закононарушения. Такива неща в хода на военни дейности се случват във всяка войска. Американците в Ирак и Афганистан също не ги заобиколиха. Въпреки това, в случай че страната управлява личните си въоръжени сили, тя е в положение да ограничи насилието, ориентирано против цивилни. Затова са сержантите, офицерите и апаратът за сигурност на армията. Самите ние помним процеса против полски бойци, които инцидентно стреляха в афганистанското село Нангар Кхел, убивайки шестима души.

Ние паднахме в плен на илюзията, че съветската войска е същата. А това е изцяло погрешно. Руската войска в никакъв случай не е водила " цивилизовани " войни. Стандартите на западния свят не са и в никакъв случай не са били стандарти на съветската войска. Броят на починалите по време на руската намеса в Афганистан се прави оценка на 1,5 милиона, от които 90 % бяха цивилни. Но това беше доста от дълго време, в една друга ера. Всички може да са не запомнили за изравняването на кишлаците (селата в Средна Азия, б. р) със земята и стрелбата по цивилни, работещи на полето, за забавление.

Войната в Чечения, обаче, към този момент беше война на Русия, не на Съюз на съветските социалистически републики. И там можеше да се убедим по какъв начин наподобяват съветските стандарти – изключително по време на спора, почнал през 1999 година Руснаците изравниха всичко с тежка артилерия и бомби. Методично, град след град. Когато влизаха в селата, никой не можеше да бъде сигурен, че ще оцелее. Създадени бяха по този начин наречените филтрационни лагери, които всъщност са концентрационни лагери. Там хората бяха измъчвани по изобретателни способи, дамите бяха изнасилвани и имаше изтезания.

Светът - както през днешния ден - беше в потрес. Полша одобри десетки хиляди чеченски бежанци. Повечето отидоха на Запад, някои останаха. Чечения беше опустошена от съветския валяк. Това беше предизвестие към другите кавказки нации: в случай че вдигнете глави, ще бъдете изравнени със земята. Това беше същинското лице на съветската войска. Тя не съумя да разпери криле над Грузия, тъй като войната продължи единствено пет дни. В Сирия още веднъж се повтори мрачният сюжет. Русия сътвори там изпитателен полигон за своята авиация, от чиито бомби и ракети починаха съвсем 8 хиляди цивилни.

Знам, че звучи извънредно, само че в Украйна съветските бойци постъпват в сходство със своите стандарти. Те не вършат нищо, което не биха създали в други спорове, в които са били забъркани. Всъщност аз се опасявам, че те още не са посочили всичко, на което са способни и може още нееднократно да бъдем шокирани от тяхната свирепост. Това е същинското лице на съветската войска. Не можем да чакаме от нея да работи съгласно нормите на цивилизования свят.

- Защо? Моралните правила в Русия суспендирани ли са?

- В съветската войска - да. Въоръжените сили на Руската федерация не престават традицията на Червената войска. А работническо-селската Червена войска по формулировка не се придържаше към правилата на " буржоазния морал ". Тя носеше нов морал - социалистическият. Според него всички дейности, водещи до очистване на класовия зложелател, бяха възможни. Нямаше благосклонност. Без значение дали класовият зложелател е съветски селяндур, протестиращ против болшевишкия режим; полски боец, защитаващ Варшава; търговец от Бухара или горец от Кавказ. Червената войска скъса с обичайния офицерски етос и с всички правила, свързани с военните дейности против цивилни. Това, което в армиите на Германия и Франция и други страни беше уставно закононарушение, в Русия стана норма.

Войниците на Червената войска бяха като разрушителна буря. Те палеха, грабеха, убиваха, изнасилваха. Използваха групова отговорност. Когато нападнаха " панска " (буржоазна, б. р.) Полша, всеки поляк беше буржоа. Дори и този, чиято единствена благосъстоятелност беше една сламена барака и няколко кокошки. Както през днешния ден всеки украинец е зложелател. Също и този, който може да каже едвам няколко фрази на украински, тъй като цялостен живот е употребявал съветския език.

Дълго време като академик аз бях фокусиран върху една тематика – руската окупационна политика по отношение на Западна Беларус. Прекарах хиляди часове над документите. Прочетох (тогава към момента можеха да се четат) множеството документи, основани на равнище области и райони. Виждал съм по какъв начин тази потисническа система работи на процедура. Как Съветите се заемаха да конфигурират властта си, по какъв начин потушаваха всяка опозиция, сплашваха обществото и го оформиха по собствен модел.

- И виждате аналогии със обстановката в Украйна?

- Виждам дейности, които всъщност са копие на решенията, разработвани преди няколко десетилетия, когато знамето със сърпа и чука се вееше над Кремъл. Светът се промени доста от този момент, а в Русия като че ли времето е спряло. Имам чувството, че съветският проект за навлизане в Украйна наподобява по същия метод като ситуациите, осъществени от руските генерали на 17 септември 1939 година, които бяха тръгнали на „ освободителния поход “ към полските източни земи. След нахлуването на източните територии на Жечпосполита незабавно започнаха репресиите против военните, офицерите, земевладелците, служителите. Предвиждаше се заличаване или неутрализация на лидерските прослойки, на всички тези, които биха могли да се опълчват на новата власт. В Западен Беларус и в Украйна трябваше да остане здрав, освободен от игото на полските господари народ, подготвен да се хвърли в обятията на Москва.

Не искаше ли съветската войска да направи същото в Украйна? Тяхната инвазия трябваше да освободи украинците от нацисткия режим. Списъците бяха подготвени. Най-опасните от позиция на Русия, политиците, военните, служителите и интелектуалците щяха да бъдат убити или депортирани надълбоко в Русия. Умиротвореното и изплашено общество би се съгласило с инсталирането на марионетка на Путин в Киев. Този проект се провали. Украинците безстрашно се изправиха в отбрана на " нацистите от Киев ", тъй че всички те се трансфораха в нацисти. А съветският боец има задължението да унищожава нацизма постоянно и на всички места. Ако съветската инвазия беше приключила с боен триумф, кланетата на цивилни в Украйна евентуално нямаше да ги има. Те щяха да бъдат „ освободени “. Но те не разрешиха да бъдат „ освободени “, по тази причина в този момент руснаците третират Украйна като Третия райх.

И по-лошо, Путин сега утвърди декрет, узаконяващ преселването на 100 000 украинци от окупираните от Русия региони, от самата Русия и от по този начин наречените национални републики в Донбас навътре в страната: в Сибир, Далечния изток и Кавказ. Украйна още веднъж претърпява депортация на популацията, както по времето на Съюз на съветските социалистически републики. Дори посоките на насилственото " пренасяне " са едни и същи, може би като изключим Кавказ. Трудно е да се откри по-категоричен образец, че Русия употребява същите способи за всеобщи репресии като руските управляващи преди десетилетия. Тя желае да сплаши украинците.

- Убиването на цивилни същата цел ли преследва? Ако е имало за цел да сплаши обществеността или да принуди управляващите в Киев да се подчинят, то резултатът е противоположният на желанието.

- Няма никаква цел. Пак ще го повторя, въпреки и да знам, че звучи извънредно: убийството на нацист не е нещо неприятно за съветски боец. То се приема изцяло от всички чинове на военната подчиненост. Мащабът и интензивността на тези дейности зависят главно единствено от персоналните решения на обособените бойци.

- Някой може да не стреля по дете, тъй като ще си спомни, че има вкъщи наследник на тази възраст...

- Друг, обаче, ще стреля с тежест на сърцето, тъй като, в случай че не го направи, неговите приятели от взвода или отделението ще му се смеят, че е отстъпчив. Трети ще стреля без съмнение, тъй като дядо му е разказвал по какъв начин е джаскал с пепешата по нацистите (ППШ – картечен револвер „ Шпагин “, б. р). Четвърти ще стреля на драго сърце, тъй като го кефи да убива. А пети, преди да стреля, ще се наслаждения на ужаса на детето, тъй като по време на войната са избили садистичните му пристрастености. Руските бойци убиват, тъй като могат. Толкоз.

Ние на Запад постоянно позволяваме доста съществена неточност. Ние прилагаме нашите европейски стандарти към Русия. Забравяме, че Русия не е Европа. Това е друг свят. От самото начало на своята държавност тя е изграждала действителност, друга от Запада и конкурентна на Запада. Русия изпитва колосален комплекс от Европа и в това време се счита за по-добрата част от нея. В съветската реалност явленията, които на нас не ни се побират в главите, са естествени.

Чудим се, че руснаците нападнаха прилежаща страна без причина и изясняват, че не са имали различен избор. За нас е цялостен парадокс. От позиция на руснаците - нужна стъпка по пътя към възвръщането на полагащата им се територия. Как по този начин полагаща се? Все отново това е територията на Украйна – ще се възмути западният човек. Руската нация има историческа задача, която би трябвало да извърши. Следователно тя има правото да уголемява " съветското пространство " и да подчинява всяка територия. Ако някой не е склонен с това, той не схваща Русия – ще отговори руснакът.

Ние не разбираме Русия, тъй като тя не ни схваща. Тя гледа на света през призмата на своето великолепие, на фантазиите си, на фрустрацията си, на своите разочаровани имперски очаквания. Ако се опитаме да погледнем на света от съветска позиция, няма да се постанова да си задаваме многото въпроси, които ни идват на устата в този миг:

Защо убивате и малтретирате цивилни? Защото можем.

Защо ги дехуманизирахте? Защото подхожда на задачите на нашата империя.

Защо нападнахте Украйна? Защото тя се откъсна от Русия. И никой не може да го прави безнаказано.

Какво желаете да извършите в Украйна? Нашите войски ще минат през тях и след това ще ги погълнем.

И по този начин нататък.

- Престъпленията на съветските бойци в Украйна са си просто еманация на Русия?

- Еманация на силата, безмилостността и безнаказаността. В Украйна виждаме брутална, примитивна, алчна и бездушна Русия. Тя е била такава, макар че успяваше сполучливо да скрие този тъмен облик. Светът постоянно е предпочитал да се вглежда в нейните благосъстояния и културата й, или да разсъждава върху същността на " съветската душа ". Така се случва в историята, че на всеки няколко десетилетия Русия смъква маската и демонстрира каква е в действителност. Странно е, само че всякога светът е сюрпризиран.

- Когато свърши войната в Украйна, светът ще не помни ли бързо за Буча и Ирпен, за Мариупол?

- За Югославия не помни доста бързо. В Европа си е по този начин, би трябвало бързо да прощаваш и забравяш много. Почти всяка европейска нация има някакви сметки за споразумяване със съседите си. Ако стартираме да ги уреждаме, няма да има завършек на кървавите разногласия. Европа е вътрешно обединена и е отворена за съдействие с разнообразни страни, тъй като знае, че раздялите са довели до кланета в предишното. Сътрудничеството изисква даване на нови благоприятни условия. Много е допустимо Европа още веднъж да даде късмет на Русия. Ще четем още веднъж Фьодор Достоевски, ще слушаме Дмитрий Шостакович и ще гледаме московския балет. И след известно време хор „ Александров “ ще тръгне на идващото си турне в Европа, с най-красивото на света осъществяване на „ Калинка “ и в възхвала на съветските герои.

- Промени в името на това да няма промени. Ще си заплати само Украйна?

- За жал. Руснаците са наясно със слабостта на Запада. Не стопански или военни. В тези области западният свят явно превъзхожда Русия. Кремъл и неговите управници, въпреки това, имат неоспоримо преимущество: Западът в никакъв случай няма да бъде толкоз безсърдечен както Русия.

- И никой по света не би желал да се убеди дали това е правилно...

- Защото това би довело до експлоадирането на Трета международна война. Като се има поради опцията за потребление на нуклеарни оръжия, никой разумен човек няма да рискува да предприеме насилствени решения против Русия. А Русия може да бъде принудена да се откаже от задачите си единствено със мощ. Следователно, даже и в този момент Кремъл да се откаже от покоряването на Украйна, рано или късно ще направи нов опит. Ще се погрижи за трайното намаляване на Киев, ще изчака анулацията на глобите и ще се възвърне финансово. И още веднъж ще вземе Украйна на военна или политическа мушка.

- Никой от военнопрестъпниците няма да бъде наказан?

- Съмнявам се. Това би могло да се случи, в случай че някой от тях по нехайство напусне Русия. Редовите бойци са прекомерно небогати, с цел да я изоставен. А на политическите водачи никой нищо няма да им направи. Кой да осъди Путин? Как би се оказал той в Хага?

- Някои хора виждат вяра в това, че той ще бъде сменен от политик от различен диаметър. Такъв, който алегорично ще желае да се откъсне от предишното.

- И той ще стартира ръководството си, като съобщи на Запада индивида, който искаше да възвърне мощта на Русия ли? Искрено се колебая. Такъв акт би бил политическо самоубийство. Аз нямам доверие и в перманентната демократизация на Русия. Дори властта в Москва да бъде взета от антипутинска съпротива, разпръсната в заточение, тя не би построила народна власт в нашето схващане на термина. Би направила опит - това е несъмнено. Какво ще излезе от този опит - не се знае. Може би даже нещо по-лошо от путинизма.

Защо смятате по този начин?

- Невъзможно е да се конфигурира европейска народна власт в Русия, тъй като тя се основава на правила, извлечени от римското право и западното християнство. Русия, въпреки това, е построена върху монголските обичаи за безспорна власт и месианската московска версия на православието. Дори и управникът на Кремъл да се смени, от кое място да знаем, че той ще желае да следва европейския, а не съветския път? Според мен е евентуално той да се обърне към същите мостри като Путин. По-добре да нямаме илюзии. За да не сме сюрпризирани след това.

Войчех Харпула, " Газета Виборча "

Превод: Красимир Крумов

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР