Проф. д-р Ангел Учиков беше избран за Ректор на Медицински

...
Проф. д-р Ангел Учиков беше избран за Ректор на Медицински
Коментари Харесай

Проф. д-р Ангел Учиков е новият ректор на МУ-Пловдив

Проф. доктор Ангел Учиков беше определен за Ректор на Медицински университет-Пловдив с мандат 2023-2027 година на извършеното през днешния ден отчетно-изборно Общо заседание на висшето образователно заведение. 

Общото заседание се състои от 315 делегати – 189 хабилитирани преподаватели, 63 нехабилитирани преподаватели, 47 представители на студентите и докторантите и 16 чиновници от администрацията. В гласуването участваха 305 делегати.

За проф. доктор Учиков гласоподаваха 167 от членовете на Общото заседание на висшето образователно заведение, а за проф. доктор Благой Маринов 109 души. Трети остана проф. д-р Румен Стефанов с 28 гласа.

За ръководител на новото Общо заседание за мандат 2023-2027 беше определена проф. доктор Мариана Мурджева, а за зам.-председател – проф. доктор Иван Иванов.

Досегашният ректор проф. доктор Мариана Мурджева представи регистриран отчет на академичното управление за интервала 2019-2023 година. Тя дефинира като сполучлив миналия мандат - с осъществена мандатна стратегия, макар многото провокации – COVID 19, прилагането в образованието на онлайн инструментите, постоянно изменящите се законови наредби и постановления. 

„ Успяхме, тъй като наследихме един добре ръководен университет, тъй като бяхме екипни и  имахме съответна мандатна стратегия с доста ясна визия, тъй като бяхме гъвкави и бързо се мобилизирахме в изискванията на международната пандемия, тъй като спазвахме и моралните и университетските правила и тъй като натискът върху свободната воля и операциите и интриги бяха непознати на управническия ни екип. “, показа проф. Мурджева и благодари на всички, които подкрепяха управническия екип с хрумвания, с разпоредителност, със сърцето си и с добра работа. 

Пред делегатите на общото заседание претендентите за ректор показаха своите стратегии. 

Проф. дмн Ангел Учиков, залага на високото качеството при образованието на студентите в действителна среда.  Повече от 13 години взе участие в ръководството на УМБАЛ „ Свети Георги “ като шеф на Втора клиника по хирургия и заместник-председател на Съвета на шефовете. От 2019 година досега е декан на Медицинския факултет. Мандатната му стратегия е под надслова „ Академичност, градивност и транспарантно ръководство “.

 Проф. доктор Благой Маринов, дм, се обръща с лице към преподавателите и студентите за върхови научни достижения. Ръководител на най-големия център по функционална белодробна диагностика в Южна България и член на УС на Българското сдружение по белодробни заболявания. В МУ – Пловдив в този момент заема поста зам-ректор по научно-изследователска активност, като дава отговор за център „ Проекти “, както и е шеф на Медицинския Симулационен подготвителен център. Програма на проф. Маринов е озаглавена “ Заедно за познание и нововъведения “.

Проф. доктор Румен Стефанов, дм, изиска да се построи европейски вид кампус за студентите. Работи в Катедрата по обществена медицина към Факултета по публично здраве.  Бил е два мандата декан на Факултета по публично здраве. Днес началник на Катедрата по обществена медицина и публично здраве,. Той бе определен за ръководител на Международната общественост за редки заболявания ICORD. В програмата му е записано: „ Добротворчество, пълноправие, напредък “.

Избраният за ректор проф. доктор Ангел Учиков, дмн приключва Медицински университет – Пловдив през 1991 година. Има компетентност по „ Обща хирургия “ и по „ Гръдна хирургия “. През 2005 година придобива академична служба „ доцент “, а през 2012 г – „ професор “. От 2010 год. е лекар на медицинските науки. От 2011 година е началник на Втора клиника по хирургия към УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив. През 2012 год. е определен за началник на Катедрата по специфична хирургия на МУ-Пловдив. Осем години е заместник-декан по интернационално съдействие и планова активност, а през последните четири години е Декан на Медицинския факултет на МУ-Пловдив. 

Проф. Учиков има над 130 изявления в български и непознати издания, от които 101 включени в база данни Web of Science и Scopus, а 24 са изявленията с импакт фактор. Над 160 цитирания, хирш показател 6. Има значимо присъединяване в 6 учебника и монографии, теоретичен началник е на 9 докторанти и е началник на 18 специализанти по компетентност „ Обща хирургия “ и „ Гръдна хирургия “. 

Специализирал е във Франция и Австрия. Член е Българското хирургическо сдружение и ESTA. 

Проф. доктор Ангел Учиков е измежду водещите експерти по гръдна и коремна хирургия в България. Преминал е през всички стъпала на университетската подчиненост и познава в елементи нейната специфичност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР