Проф. арх. Атанас Ковачев ръководи екипа, който спечели националния конкурс

...
Проф. арх. Атанас Ковачев ръководи екипа, който спечели националния конкурс
Коментари Харесай

Проф. Атанас Ковачев: Столичната община да изкупи обратно къпалня "Мария Луиза"

Проф. арх. Атанас Ковачев управлява екипа, който завоюва националния конкурс през 2015 година за правене на Подробния организационен проект на парк Борисова градина. Той е член-кореспондент на Българска академия на науките, преподава в Лесотехническия университет и във Варненския свободен университет. Участвал е в авторските екипи, изготвили Общия организационен проект на София, на Пловдив и други градове. Член е на Руската и на Украинската академия на архитектурата.

Поводът за изявлението е импортираният наскоро подробен план за обстоен проект на градината в направлението на столичната община " Архитектура и градоустройство ". Общественото разискване на проекта се планува за месец юни.

Арх. Ковачев, с какви причини журито на националния конкурс за Подробен организационен проект на Борисовата градина избра вашата идея?

- Журито с ръководител ландшафтен арх. проф. Ненчо Добрев дефинира моя план като най-консервативния, в смисъл че предлага опазване на целостта на парка, връщането на неговия обществен темперамент в цялата му територия по опция и е най-щадящ парка – без застрояване с нови здания. Предлагаме само върху мястото на автокъща " Капитолия " и на постройката на " Озеленяване " (на общинско дружество " Паркове и градски градини " - б.р.) да създадем един дребен информативен център на две равнища, който да е място за срещи и да дава картички и снимки за историята на парка. А под " Капитолия " върша под земята паркинг за повече от 100 коли.

Имате ли право да принудите частните притежатели на къпалня " Мария Луиза " да я обновят?

- Къпалнята " Мария Луиза " е на общината, само че половината е частна. Напълно занемарена е и се разрушава от 20 години. Летният спектакъл е напълно частна благосъстоятелност. Той също е безстопанствен и моето предпочитание е да ги възродим. За тези елементи от парка аз предлагам общината да си ги изкупи назад или да направи публично-частно партньорство, с цел да се възродят.

Този проект е инструмент в ръцете на кмета и Столичния общински съвет, който дава макрорамката, визията за 15-20 години напред, а по-късно ще има капиталови планове за обособени елементи на парка.

Позволявате нови здания единствено на мястото на в този момент съществуващи, по този начин ли?

- Да. Общият организационен проект на София не разрешава ново застрояване в парка и аз съблюдавам това. Никакво ново строителство, тъй като процентът на застроената повърхност в парка е доста повече от 10%, а нормативът е 2-3%.

Вече има деклариран капиталов интерес за възобновяване на стадион " Българска войска ". Вашият проект разрешава ли това?

- Това го чувам единствено по медиите. Ако се сложи като стимулирано предложение по време на разискванията от въпросните вложители, то ще се прегледа и Общинският експертен съвет ще взема решение. Аз не предлагам на този стадий застрояване. Естествено че се постанова реорганизация на това оборудване – по-леки навеси над трибуните. Но не би трябвало да се излиза от сегашните граници на стадиона.

Стадионите имат потребност от паркинги. Къде могат да са те?

- Паркингите и по предложение на журито на състезанието са ситуирани по периферията на парка. Аз вътре не пущам коли като се изключи епизодично влизане на коли със специфичен режим – сметосъбиращи, кола за спешна помощ, пожарна. На мястото на " Капитолия " върша под земята паркинг за повече от 100 коли. Ул. " Кирил Видински " от Семинарията надолу към този момент се е обособила като паркинг. Но в парка няма да позволяваме коли.

Проектирах да се развие една нова паркова ос от някогашния стадион " Юнак " нагоре около бул. " Драган Цанков " към телевизионната кула. Сега паркът там е мощно безстопанствен и застроен. Например автокъща " Капитолия " заема огромна част и не й е там мястото.

Конната база в този момент тампонира, затваря метода от метростанцията нагоре по тази нова ос. Предложих тя да се реалокира наоколо до Ловния парк, там има недостроена постройка и много място за езда. Игрищата на " Спортна София " също е добре да не са там. Премахваме и " Веселото село ", където ще се възстановят някои от старите действия в парка. Маймунарника е харесван от младежите и ние предлагаме към този момент да се резервира, само че там да не се сервира алкохол.

Вие можете ли да указвате къде в парка да се продава алкохол?

- Към плана за Борисовата градина ние създаваме и така наречен Специфични правила и нормативи. Това е писмен документ, който е неразривна част от ПУП-а и разяснява какви са условията към всички парцели - какво може и какво не трябва да се прави в тях. В този документ за Маймунарника предлагаме да бъде и с доста по-щадящ режим във връзка с шума, както и на продажбата на алкохол.

Предвиждате ли нов образ на входа на Борисовата градина откъм Орлов мост?

- Предлагаме да се освободи територията към езерото " Ариана " от всички краткотрайни постройки, които са там от много време. Единствено желаеме да се възвърне по остарели архивни фотоси и чертежи тогавашният ресторант, който е бил в езерото. Е, един парк не може без закуски, безалкохолни питиета, детски играчки, само че доста строго ще бъде прецизирано тяхното местонахождение.

Какво е бъдещето на гара " Пионер "?

- На нейно място разполагаме състезателен център – тенис кортове, игрищата на " Спортна София " предлагаме поетапно, не незабавно, да бъдат изместени на мястото на гара " Пионер ". Там има повече място и условия за спорт е ще изградим само нови съблекални.

Планират ли се повече подходи към парка, тъй като влизането в този момент е лимитирано от скоростните артерии като " Алея " Яворов ", " Драган Цанков ", " Цариградско шосе "?

- Навсякъде сме търсили места за прекосяване, с цел да може човек да се разноски от Орлов мост до Зоопарка единствено през Борисовата градина, без да пресича улиците, в това число и " Симеоновско шосе ". Затова планираме да има места, където да се минава посредством пешеходна пасарелка, наречена екодукт. Това е зелена част, която разрешава да се минава гладко над булевардите. Важно е елементарно да се придвижват майки с колички, велосипедисти, възрастни хора и то без да пресичат огромните булеварди. Искам да запазим характера на парка като обществена благосъстоятелност и той да е за отдих, за рекреация, за спорт, за пешеходци и велосипедисти.

Кога вашият проект на парка ще влезе в действие?

- Внасяме го в Направление " Архитектура и градоустройство " на Столична община. През май той ще бъде качен на уеб страницата на общината за запознаване на жителите с него. Очаквам през юни да стартира публичното разискване. Всички оферти ще бъдат прегледани от Общинския експертен съвет и по негова преценка някои от тях може да ни бъдат заложени да се включат в проекта. Окончателният вид би трябвало да бъде гласуван през есента от Столичния общински съвет. Заради локалните избори през есента реализацията на този проект ще се извърши от идващия общински съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР