Проф. Антоний Тодоров Ще има ли край политическата хегемония на

...
Проф. Антоний Тодоров Ще има ли край политическата хегемония на
Коментари Харесай

Какви казват социолозите за местните избори

Проф. Антоний Тодоров

Ще има ли край политическата надмощие на ГЕРБ
Професор Антоний Тодоров, политолог в Нов български университет

Най-същественият залог за тези избори е дали по някакъв метод ще има знак за завършек на политическата надмощие на ГЕРБ, която продължи 10 години. Този знак би бил, в случай че ГЕРБ не получи повече кметски места, в сравнение с е имал до момента, в случай че ГЕРБ не успее да завоюва от първия тур няколко огромни града. Ще припомня - 10 огромни градове на предишните избори претендентите на ГЕРБ ги завоюваха на първия тур. Ще бъде знак, че нещо се разклаща в тази надмощие, в случай че там има балотажи, да не приказваме, в случай че изгубят досегашните си позиции в някои от тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Не е въпрос, че не престават да ръководят на множеството места към този момент 10 години, а че има към този момент забележителна централизация на власт. Единствените избори, на които ГЕРБ загуби същински, са президентските избори. ГЕРБ биха могли да подминат президента, само че не и кметските избори, не и националните, както и европейските.

Разбира се, на тези избори ще забележим и резултата от отстраняването на господин Цветан Цветанов. Той беше индивидът, който успяваше - и се похвали за това, да убеждава досегашни кметове, определени с други партийни листи, да се причислят към ГЕРБ. До известна степен ГЕРБ по този метод обезпечи своята надмощие. Във всеки случай ще се базира на Аристотел, който споделя: " Политическата независимост се състои в това един път да управляваш и един път да си ръководен. " С други думи, промяната на властта на разнообразни политически субекти е гаранция, че дългото застояване на властови позиции няма да създаде една трайна конструкция на корупция.

Мисля, че даже единствено разклащането на съществуващата управническа конструкция отваря нови благоприятни условия, в това число за жителите да оказват напън и да желаят смяна. Това за мен е главният
залог на изборите.

Политическите последици от изборите за ГЕРБ ще дойдат по-късно - няма да са незабавни, даже и да се изгубят основни позиции като София. Основната власт остава в общинския съвет. Кметът е много всемогъщ, само че във връзка с общинския съвет е относително слаб. Всеки кмет ще би трябвало да работи с общинския съвет, а в общинските препоръки не виждам някаква основна причина, която да разклати същински досегашното преобладаващо наличие на ГЕРБ - не постоянно болшинство, само че преобладаващо наличие. Мисля, че тези избори няма да доведат скоро до предварителни избори, само че ще работят като алена лампа за ръководството.

Според мен едно потретване на естественото държание на Борисов - подаване на оставка в миг, в който реши, че няма да изгуби доста с предварителни избори - този път няма да докара до същия резултат. Няма да бъде толкоз несъмнено, че ГЕРБ още веднъж ще влезе на бял кон във властта. Предполагам, че този път Борисов няма да тръгне към този вид.

Голям е залогът, в случай че Българска социалистическа партия желае да продължи да бъде главната съпротива. Те би трябвало непременно да се борят както нейните претенденти да бъдат на множеството места измежду първите двама, по този начин и в общинските препоръки да запазят позицията си на второ място. Но както виждаме в доста градове, в това число и огромни, Българска социалистическа партия отстъпва на трето и даже на четвърто място.

Димитър Ганев

Ако ГЕРБ победи в София, ще спъне политическия напредък на Мая Манолова
Димитър Ганев, съосновател на проучвателен център " Тренд "

Не мисля, че загуба на Йорданка Фандъкова в София ще провокира предварителни парламентарни избори. Тази теза е прекомерно пресилена. Евентуалната победа на Мая Манолова обаче ще има избрани отрицателни резултати. Първо, това ще даде мотив на Българска социалистическа партия да интерпретира резултата като победа на локалните избори, макар че ГЕРБ ще е партията с максимален брой кметове на регионални градове и общински съветници. Второ, възможна победа на Манолова ще сложи ГЕРБ в кръгова защита, тъй като Българска социалистическа партия ще има кмет на София, президент и съпротива в Народното събрание. Столичната община е институцията, която разпределя 1.700 млн. лева запас, което ще разреши на Българска социалистическа партия да покаже и възможни управнически резултати.

Евентуална победа на Мая Манолова ще я трансформира в състезател, с който ще се съобразяваме при всяка последваща изборна конспирация – дали при избори за ръководител на Българска социалистическа партия, дали при парламентарни избори с нова партия, дали за президентски избори.

При сюжет победа на Фандъкова в София ГЕРБ ще имат мотив да се разгласят за цялостни спечелили на изборите. Ерозия в други регионални градове ще има, само че извоюваната борба в София ще засенчи това. Столицата ще е символна победа за ГЕРБ, тъй като ще са победили най-рейтинговия политик на левицата. Освен това ГЕРБ ще са победили и евентуалния си конкурент за в бъдеще, тъй като по този начин ще парират възможна възходяща политическа кариера на Манолова.

В местата, в които ГЕРБ загуби или покаже слаби резултати, това няма по какъв начин да не докара до вътрешнопартийни разбърквания, а точно – слабите резултати ще са мотив на Борисов да направи промени по локалните структури и по този начин да освежи редиците на партията.

Първан Симеонов

Въпросът е какъв брой надолу ще слезе ГЕРБ
Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл "

Резултатът от изборите ще е значим за ГЕРБ от позиция на няколко неща. Партията по-скоро няма да може да повтори резултата си от предходните избори, само че сегашният избор ще даде отговор на въпроса дали ерозията за ГЕРБ е естествена, или тя стартира да се свлича стръмно надолу. " Стръмно надолу " ще значи загуба на София и Пловдив. Резултатът за ГЕРБ ще покаже и дали има генерална смяна в настройките на гласоподавателите - да вземем за пример на хората към този момент да не им е задоволително това, че се строи, а да желаят и да се прави качествено, или пък че към този момент има непоносимост към корупцията. Ако стане по този начин, ще значи, че към този момент си имаме работа с нов вид гласоподавател. С други думи, изборите ще покажат дали възможният отлив от ГЕРБ е естествен развой, или асансьорът ги е отвел на различен, по-долен етаж. Освен това на тези избори ще се оцени и отсъствието на Цветан Цветанов, тъй като доста хора, а най-вероятно и самият той, ще обяснят възможната загуба на позиции в локалната власт с това.

За разлика от ГЕРБ Българска социалистическа партия е в по-благоприятна обстановка. Дори и да не завоюват изборите в София, ще може да победят в някои регионални градове. Независимо от това дали Манолова ще победи в София, или ще загуби, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ще е в win-win обстановка. При възможна победа на Манолова тя ще може да каже, че Българска социалистическа партия е детронирала ГЕРБ в столицата. При възможна загуба пък Нинова може да остане без мощен стратегически съперник в лицето на Манолова.

Опасност за Нинова е, че при някои положения вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия може да сложи още веднъж въпроса за водачеството в партията, каквито настроения имаше след евроизборите. Трябва да се следи и какво ще стане във Варна и другите градове, където в Българска социалистическа партия имаше вътрешни несъгласия по отношение на номинациите на претендентите за кмет на партията. Това съгласно мен ще са краткосрочните резултати от изборите. Трудно бих могъл да кажа какви ще са дълготрайните, тъй като ми се коства, че никой от политическите водачи не мисли стратегически. Със или без избори обаче Бойко Борисов ще би трябвало да мисли за личния си политически път и кой да го наследи в ГЕРБ. В някакъв миг пък Българска социалистическа партия ще би трябвало да доближи до решение на тежките си вътрешнопартийни проблеми.

Добромир Живков

Хората към този момент желаят повече
Добромир Живков, шеф на " Маркет ЛИНКС "

Вълната, която през 2015 ГЕРБ съумяха да реализират с значително победи даже на първи тур, в този момент няма по какъв начин да се случи. Това, което виждаме в някои от знаковите градове като София, Варна, Търново, е, че ще има втори тур.
Общата картина ни споделя, че за ГЕРБ, като се изключи че виждаме през последните две години по какъв начин последователно доверието в ръководството спада макар подобряването на материалния статус на значително от живеещите в градовете българи и относителното задоволство от тяхното материално положение, неудовлетворението от това по какъв начин се развиват общините и като цяло страната стартира да има по-силен кумулативен резултат.

Това напрежение се натрупа и то стартира да се изявява в разнообразни явления, един от които откривам и в по-ниските резултати на ГЕРБ в обособените градове. Оставяйки стабилността на макроикономическата рамка и на приходите на хората и намаляването на безработицата, т.е. тази обща положителна картина, хората към този момент стартират като че ли да чакат и да изискват освен това. Нека към този момент приказваме в подтекста на локалното ръководство, на локалните парламенти, обвързвано, несъмнено, с качеството на живот в градската среда, най-общо казано. Ако се опитаме да го обобщим на по-различно равнище, междинната класа, колкото и условно да използваме това разбиране, стартира да бъде по-изискваща към изпълнителната власт и на национално, и на локално равнище.

От друга страна, не би трябвало да забравяме и политическите процеси - ГЕРБ е много дълго време към този момент главен притежател на управническия запас и в този смисъл има отмалялост и тази отмалялост е както на публично, по този начин и на локално равнище.

Аз съм податлив да мисля, че загуба в София може да отключи по-сериозен отлив от ГЕРБ, който по този начин или другояче следим сега, макар че на изборите за Екологичен потенциал достижението на ГЕРБ беше в действителност доста положително против това, което оценявахме като настройка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР