Проф. Антоанета Христова е завършила психология в Софийския университет. Специализира

...
Проф. Антоанета Христова е завършила психология в Софийския университет. Специализира
Коментари Харесай

Проф. Антоанета Христова: ГЕРБ е по-близо до Европа от БСП

Проф. Антоанета Христова е приключила логика на психиката в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран метод в Швейцария и политическа логика на психиката в Съединени американски щати. Главен редактор на сп. " Психологични проучвания ". Директор на Института за проучвания на популацията и индивида в Българска академия на науките.

- Как Ви наподобява политическият пейзаж месец преди изборите? Очевидно свадите изместват дебата за европейския дневен ред.

- Да, липсва борба за дела, спор за европейския дневен ред. Никой до този миг не превежда националните проблеми през европейските политики. Опитът на ГЕРБ да приказва по тематиката цифровизация е несполучлив, тъй като не е изговорен съответно към днешните заболели тематики за страната. По-добре ГЕРБ да включи в политическото си говорене другите тематики, които са свързани с българския дневен ред. Това са политиките, които ни вършат равнопоставени с останалите страни в Европейски Съюз, за борбата с корупцията и така нататък

Могат да вземат образец от Мая Манолова. Омбудсманът реализира много повече чуваемост с говоренето за двойните стандарти в разнообразни артикули, с които към този момент се занимава и Европейският парламент.

В последната година по отношение на председателството на Съвета на Европа, по отношение на дейната политика на премиера Бойко Борисов на процедура ние станахме дейни субекти на отстояване на избрани политики в Екологичен потенциал. Естествено е опозицията да подлага на критика, само че чувството на българина е, че ние участваме релативно равнопоставено в европейските процеси в последно време и заслугата за това е на премиера и ГЕРБ. Те са по-близо до Европа сега и това е очевидно за всички. Обратно - Българска социалистическа партия вкара претенденти в листите, които нямат общо с Екологичен потенциал досега. Българска социалистическа партия заложи не на последователност, а на яркото опълчване и черния пиар. Коя тактика е по-успешна, ще забележим на изборите.

- Ще задействат ли свадите твърдите партийни ядра на 26 май?

- Хипотезите са две. Тази война, на която сме очевидци, тази скандална, подмолна, нечиста и антиполитическа предизборна акция има две рефлексии измежду гласоподавателите. Едната е да ги отврати, което допуска явяване на изборите единствено на най-твърдите гласоподаватели. Втората рефлексия провокира противоположната реакция - да политизира обществото вследствие на баталната сцена, която се разиграва пред очите ни, т.е. всеобщо хората да отидат до урните. Обявените все още резултати от социолозите са в границите на статистическата неточност, не дават преимущество нито на единия, нито на другия. На тази база не могат да се вършат точни прогнози.

До края на предизборната акция могат да се случат доста неща. Очаквам още по-голяма нечистотия, която ще рефлектира в още по-голямо омерзение. Т.е., може би ще се случи първата догадка - единствено най-най-твърдите ядра ще премерят силите си на изборите през май.

- ГЕРБ имат упоритост да вкарат най-малко 7 депутати. Ще притегли ли десни гласоподаватели съюзът със Съюз на демократичните сили?

- Сравнявайки листите, мога да обобщя: Мария Габриел е с извънредно неразбираем профил за българския гласоподавател. Напротив - лидерът на Българска социалистическа партия Елена Йончева е извънредно разпознаваема у нас, без да дефинирам плюс или минус е това. ГЕРБ несъмнено уголемява поддръжката си през Съюз на демократичните сили, където несъмнено има хора, негласували години наред, обезверени от протичащото се. Но гласоподавателите на Съюз на демократичните сили умеят да заемат позиции в сериозен миг, тъй като са обръгнали на изменничества през годините. И все пак са останали ценностно правилни. В този смисъл Съюз на демократичните сили може в действителност да способства. Сигурна съм, че също и земеделците, с които ГЕРБ подписаха предизборно съглашение, обогатяват знака за дясна идентификация и обединяване. Т.е. ГЕРБ притегля по-малките десни, като се изключи безапелационните си врагове - „ Демократична България ”.

От другата страна имаме безапелационна поръчка за коалиция на Българска социалистическа партия с несформираната, само че виртуално съществуваща партия на Румен Радев. Той даде най-скъпия си човек като лице, което да притегли към Българска социалистическа партия тези, които харесват президента. Т.е. при левицата също имаме уголемение на поддръжката.

В същото време останалите по-малки леви, като да вземем за пример АБВ, ще отделят гласоподаватели от Българска социалистическа партия, явявайки се с името „ Коалиция за България ".

Сравнявайки монолитността на двете съществени партии, ГЕРБ е единна, каквито и вътрешни напрежение да има. А Българска социалистическа партия е извадила всичко на показ и не е решила проблемите си, като се изключи голи изказвания пред своите: ние сме единни и обединени след последния пленум! Което не е истина.

Много е значимо в политиката да бъдеш откровен. А в това съревнование на откровеност Българска социалистическа партия тежко губи в последните дни. Освен това отсъствието им от Народното събрание не се посреща добре. Даже хора, които са им извънредно правилни, не утвърждават тази им тактичност на държание.

И в това време ГЕРБ е ударен през " Апартаментгейт ". Нищо че казусът е на цялото общество, нищо че в годините са се раздавали жилища, родителите на децата на младите в Българска социалистическа партия са получавали жилища по допустимо най-безобразен метод от властта преди 1989 година Въпреки всичко това абсурдът удари ГЕРБ. Борисов предприе точни дейности за ръководство на абсурда, давайки златен стандарт. Това обаче не се случва от другата страна. За развиване на демокрацията са нужни мощно ляво и мощно дясно, а за момента не виждам тези признаци.

- Как ви наподобява листата на Българска социалистическа партия с най-хубавите специалисти по европроблематика Станишев - пети, и Деница Златева - седма?

- Неприятно съм сюрпризирана с момичето Цветелина на трето място, защото Българска социалистическа партия към този момент разполага с готови младежи, които биха могли да бъдат включени. Изведнъж се появява лице, което няма никаква връзка с никого, а изявлението <210> за Слави Трифонов не е триумф. Има нещо неверно в системата на социалистите. Този избор, некомпетентността, самонадеяността на един младеж, който не е квалифициран за политиката, само че се самопредставя с думички, на които българинът се възхищава - Оксфорд, банка, чужбина, основава заблуждаващи ходове за публичното въодушевление.

В взаимозависимост от резултатите на тези избори ще мога да кажа дали обществото е готово да накаже за неточно политическо държание. Експертите са наясно с това, че пиарът не е политика. Българска социалистическа партия обаче прекомерно доста се отдаде на пиара.

- Кои играчи отвън ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат късмет да вкарат депутати в Европарламента?

- Не мога да кажа. Възможно е „ Демократична България " според от интензивността да вкарат един народен представител. За мен това ще е знак не за партиите, а дали обществото е разпознало неточно политическо наличие. Патриотите разграничени съвсем нямат късмет. С изключение на Вътрешна македонска революционна организация, при които Ангел Джамбазки е индивидът, който може да задейства гласуване. Той е най-разпознаваем, блестящо защитаващ политики, които са национално одобрявани. Покрай него Вътрешна македонска революционна организация може да има народен представител.

- Какво може да разсъни хората?

- Осъзнаването за извънредно тежкия спор по няколко линии. Едната е комунизъм-антикомунизъм, втора - правене и неправене на политики, трета - груба операция против правилна предизборна акция. Ако тези три линии на спор станат мъчително ясни през медиите, тогава поляризацията и интензивността евентуално ще бъдат по-големи.

- Има съществено опасения за бъдещето на Европа. Ще оцелее ли проевропейското центристко болшинство в Европарламента?

- Европа направи всичко допустимо, с цел да ни отблъсне като гласоподаватели. Почти няма неточност, която да не е направила - изключително във връзка с дребните източноевропейски страни. Франция и Германия ръководят Европейски Съюз мощно централизирано, само че в тази централизирана система ние имаме своето място и можем да се борим за право, глас, присъединяване, чуваемост. Това е развой, който стартира доста мощно през последната година. Мисля, че Европа е принудена да чуе националните ползи и ще бъде принудена да промени политиката си, в случай че не е решила да остане обединяване единствено на най-силните. Но това към този момент няма да бъде Европа, ще бъде парциален съюз на най-силните. Би могло да се случи, само че няма да е Европа на основателите на концепцията.

В момента поддръжката на Европа у българския гласоподавател е доста по-слаба, в сравнение с преди. Особено тази година - заради пакета Макрон. Въпреки тази неточност обаче за българина е значимо да знае, че има престижи отвън България, с които нашите политици се преценяват, от които имат почит. Надявам се българинът да схваща, че макар негативите, Европа е най-хубавият вид за нас, без да е съвършен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР