Проф. Ани Гергова си е отишла от този свят на

...
Проф. Ани Гергова си е отишла от този свят на
Коментари Харесай

България загуби един от най-изявените си културолози и библиографи, родена в Русе

Проф. Ани Гергова си е отишла от този свят на 25 януари

С огорчение научихме, че на 25 януари 2022 година е умряла проф. Ани Гергова, откривател и учител в региона на историята на книгата и българската словесност и просвета, началник на катедра „ Библиотекознание, научна информация и културна политика “ при Философския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски”, ръководител на Съюза на библиотечните и осведомителни служащи.

Тъжната новина оповестиха от Регионална библиотека „ Любен Каравелов “.

Доктор на филологическите науки и професор, Ани Гергова преподава лекционни курсове по Книгознание, История на книгата, Книжовно-документално завещание. Председател е на Международната асоциация по библиология. На проф. Ани Гергова изискуем одобряването на науката за книгата в българската хуманитаристика – има повече от 200 студии, публикации и проучвания, оповестени в България и чужбина.

Автор и учител в региона на историята на книжовната просвета, проф. Гергова е и едно от имената – горделивост на Русе. Тя е родена в крайдунавския град на 10 септември 1937 година и стартира своя професионален път тук с четиригодишно преподаване на литература (българска лингвистика е специалността, с която се дипломира в Софийския университет през 1961 г.). След това е библиотекар в Българска комерсиална палата, постоянен аспирант в Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “, претендент на историческите науки, теоретичен помощник в Научния център за печата. В Института по просвета е старши теоретичен помощник II степен, теоретичен секретар, заместник-директор от 1982 година Доктор на филологическите науки от 1989 и професор от 1991 година в Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “. Основател и началник на специалността „ Библиотечно-информационни науки “ във Философския факултет на университета.

Съученици и възпитаници на проф. Гергова в Русе, академични преподаватели, откриватели и библиотечни експерти ще запомнят срещата с престижа и професионализма ѝ на 31 май 2018 година Тогава тя гостува на русенската библиотека за презентация на най-новата си монография „ Книжовността на Българското възобновление “, определяна като „ същински венец на многолетните ѝ научни търсения, а и самобитна креативна и житейска равносметка за светлината на извървяния от нея пореден път в науката, в българската просвета и нематериалност “. В Книгата за усещания на домакините проф. Ани Гергова написа: „ Благодаря на Регионалната библиотека в град Русе, която провежда представянето на книгата „ Книжовността на Българското възобновление “ (2018). Пожелавам на нейните читатели да бъдат все по този начин ревностни в оценките на родното книжовно творчество. “

Проф. Ани Атанасова Гергова оставя ярка диря в професионалната общественост на библиотечните експерти като пример за честност, откровеност, съпричастност и почитание към другия. За нея проф. д.ф.н. Мария Младенова споделя: „ Винаги, когато мисля за проф. Ани Гергова, си напомням сентенцията от Еклесиаст: „ огромна мъдрост – огромно страдалчество и който натрупа знание, натрупа горест “. А както знаем, четенето, писането и творчеството са самотни занимания, които постановат самообреченост и доброволни ограничения от доста (големи и малки) човешки наслади и удоволствия. В името на креативните завършения, отдадени на българската словесност! “.

В знак на почитание и дълбока респект към личността и делото на проф. Ани Гергова, споделяме фотоси от представянето на монографията ѝ „ Книжовността на Българското възобновление “ в края на май 2018 година в Регионална библиотека „ Любен Каравелов “.

Поклон пред светлата ѝ памет!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР