Проф. Ангелов посочва, че е изискал и прочел цялата документация

...
Проф. Ангелов посочва, че е изискал и прочел цялата документация
Коментари Харесай

Мустафа Емин заплашвал с министъра в Пирогов, призовават за незабавното му уволнение

Проф. Ангелов показва, че е изискал и прочел цялата документи от болничното заведение по случая от 28 август т.г., когато Мустафа Емин посещава болничното заведение поради потребност от здравна помощ на дететето му. Проф. Ангелов добавя, че " в документите написа, че Емин е показал " вербална експанзия " и е " отправял закани като загатва за интервенция от министъра на опазването на здравето ". Поискал е " да се снабди с имената на целия медицински личен състав, взел участие в прегледа и лекуването на детето му ", " за да бъдат показани на министъра на опазването на здравето ", прибавя проф. Ангелов в поста си.

Същевременно същите медици са се борили за живота на дете с хеморагичен потрес , напомня проф. Ангелов. Всички пояснения на дежурния медицински екип са идентични и потвърждават историята с обстоятелства, а описът от камерите в " Пирогов " също съответствува с написаното от медиците, написа още проф. Ангелов. Цялата информация ще бъде изпратена на депутатите от парламентарните комисии по опазване на здравето и по защита, прибавя проф. Ангелов и приканва министър Тагарев неотложно да уволни Мустафа Емин . " Очаквам и незабавна реакция от министъра на опазването на здравето Христо Хинков, с която да отбрани екипите на " Пирогов " и всички медици в България! В противоположен случай ще е кристално ясно, че за потулването на случая има напън " от горната страна " ", добавя проф. Ангелов.



В Комисията по защита получихме публично резултатите от инспекцията в " Пирогов " по проблема с Емин, оповестява във фейсбук и Христо Гаджев, ръководител на комисията. Той напомня, че тя е завършила на 31 август и е със следното умозаключение: " Изводът, който може да се направи от събраните по преписката документи и от камерите за видеонаблюдение, е, че на 28. 08. 2023г. господин Мустафа Емин е показал вербална експанзия, със спокоен звук, по отношение на чиновниците на УМБАЛСМ " Н. И. ПИРОГОВ " ЕАД и е направил корист със служебно състояние . "

Документите са изпратени на членовете на комисията за сведение, се прецизира в поста.

Очаквам, въпреки и безпределно закъсняла, реакция от управленията на " Продължаваме Промяната " и " Демократична България ", министър Тагарев и премиера Денков, приключва обявата си Христо Гаджев.



По-рано през днешния ден военният министър Тодор Тагарев съобщи, че е изслушал съветника си Мустафа Емин по проблема, напомня Българска телеграфна агенция.

В края на предходната седмица Тагарев изиска от министъра на опазването на здравето Христо Хинков да разпореди инспекция на случая. Обърнах се като към сътрудник с молба да бъде направена инспекция с механизмите, с които те разполагат, досега няма отговор, само че въпреки всичко мина малко време, изясни той и уточни, че чака да получи и запис, тъй като има информация за подобен. Разбрах, че доста хора са гледали записи към този момент, аз не съм, изясни Тагарев, като акцентира, че ще вземе решение какво да направи, когато се запознае с обстоятелствата.

На 28 август в профила на болница " Пирогов " в обществена мрежа беше оповестен пост, в който беше разказано визитата на Емин в болничното заведение. В поста беше посочено, че Емин се е държал " надменно и скандално ", и е желал от противошоковата зала да бъде изведено дете, с цел да бъде прегледано неговото.

На 1 септември от болничното заведение оповестиха, че инспекцията по случая е завършила и от здравна позиция са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в границите на Спешното поделение. " Персоналът е подходил с висок професионализъм и са осъществени нужните консултативни прегледи и проучвания на детето. Оказана му е нужната помощ и е изпратено у дома с рекомендации ", се показва още в известието от лечебното заведение. За този интервал в детската противошокова зала е оказана незабавна помощ на три деца, осъществявана е и ресусцитация на дете с тежък хеморагичен потрес.

Из показанията на " пироговци "

bTV разполага с писмените пояснения на личния състав, който е бил на промяна във въпросната вечер. Обяснения са дали три медицински сестри, трима лекари и началникът на отдел " Сигурност ", който разказва минута по минута видяното на камерите. 

От записите на камерите излиза наяве, че Мустафа Емин и детето му идват в болничното заведение в 19:20 часа, в 22:43 часа то е признато в шокова зала за обработка на рана на челото, а в 22:54 часа е предадено на родителите си, с цел да се приберат вкъщи. Така излиза наяве, че престоят на фамилията в болничното заведение е към 4 часа. Въпросите са обаче основателно ли е да отнеме 4 часа този случай, държал ли се е надменно съветникът на военния министър и заплашвал ли е личния състав на болничното заведение със здравния министър.

Медицинският личен състав, дал писмени пояснения по случая, споделя, че детето на Мустафа Емин е било в положително общо положение, с рана на челото, без данни за кървене сега . По това време още три деца са чакали за тегел. Преди да пристигна редът на детето на Емин, е пристигнало друго дете, което е било в тежко положение, в потрес, и съгласно разпоредбите то е било с приоритет.

Затова и фамилията на Емин се постанова да изчакат още.

Мустафа Емин и брачната половинка му няколко пъти звънят на звънеца на шокова зала и прекъсват работата на медиците , излиза наяве от писмените пояснения на личния състав и разказа на камерите, изработен от началника на отдел " Сигурност ".

" Първият път излязох аз и още веднъж обясних, че би трябвало да изчакат поради незабавното дете в залата, при което той ме попита дали би трябвало да занимава министъра на опазването на здравето. Отговорих, че това е негово право " - написа в обясненията си една от медицинските сестри.

Останалите сестри и лекари също споделят, че Мустафа Емин е отправял реплики, свързани със здравния министър, и към тях. " Придружителите на детето попитаха дали в този момент, в случай че се обадят на министъра на опазването на здравето, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър сега няма да промени нашето държание ", написа лекарят, който е бил началник на екипа в съответната вечер.

Друга здравна сестра пък показва " в миг на афект насочи закани, без обясними за мен аргументи, че в този момент приказвал с министъра на опазването на здравето и щяло да има последствия ".

Документите от инспекцията, в това число писмените пояснения на личния състав, са изпратени до комисията по опазване на здравето в Народно събрание.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР