Проф. Анастас Герджиков беше избран за втори път като ректор

...
Проф. Анастас Герджиков беше избран за втори път като ректор
Коментари Харесай

Преизбраха проф. Герджиков за ректор на СУ

Проф. Анастас Герджиков беше определен за повторно като ректор на Софийския университет. Той беше и единствената кандидатура за този пост. Ректорът даде обещание повишение на заплатите с 60% в новия 4-годишен мандат, привличане на още задгранични студенти и по-високо качество на образованието.

Елиана Димитрова споделя повече за избора.

Рано сутринта съвещанието на Общото заседание гласоподава публицистите да могат да проследят дебатите и избора на проф. Герджиков за втори мандат. Според решение на събранието от 2017-та, на съвещанията можеха да участват единствено членове на академичната общественост и имаше заплаха единствения претендент да бъде определен на мрачно. В отчета си за миналите четири години проф. Герджиков регистрира финансова стабилизация, изплатени отговорности към Национална агенция за приходите и Столична община и нараснали приходи.
Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: За три години междинната брутна работна заплата в Университета е повишена с 53%, от 1119 на 1713.
Процентно най-вече са скочили най-ниските заплати, тези на асистентите, сподели още ректорът. Студентите обаче са намалели с 2700 души за четири години поради демографската рецесия. Отчетът беше признат с болшинство, а проф. Герджиков показа и платформата си за идващите четири години- нарастване на заплатите с още 60 на 100 и привличане на задгранични студенти, защото се чака, поради опцията да се учи до 10- и клас, все по- малко български възпитаници да стават студенти. След скрито гласоподаване беше разгласен и резултатът- от 318 действителни бюлети, 254 бяха " за " професора.
Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Технологиите се развиват с такава скорост, че университетите мъчно ги настигат. Ние би трябвало да променим университета по един метод, в който преподаването, образователните стратегии и проекти да бъдат непрекъснато обновявани и да подготвим университетите за един изменящ се свят.
Започнало по този начин добре за публицистите, това Общо заседание не приключи добре за тях. Ректорът предложи по принцип те да участват на всички Общи събрания отсега нататък. Не се одобри поради липса на кворум.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР