Проевропейското движение Европа сега печели най-голяма подкрепа на вчерашните предсрочни

...
Проевропейското движение Европа сега печели най-голяма подкрепа на вчерашните предсрочни
Коментари Харесай

Проевропейско движение печели най-голяма подкрепа на вота в Черна гора


Проевропейското придвижване " Европа в този момент " печели най-голяма поддръжка на вчерашните предварителни парламентарни избори в Черна гора, само че ще би трябвало да търси съдружни сътрудници, с цел да обезпечи устойчиво ръководство на страната.

Новосформираното придвижване е подкрепено от 25,6 на 100 от гласувалите през вчерашния ден съгласно предварителните данни на неправителствената организация Център за мониторинг и изследване (ЦеМИ) при обработени 99 % от представителната извадка, предава Българска телеграфна агенция.

На второ място се подрежда Демократичната партия на социалистите (ДПС), чийто водач до неотдавна беше някогашният президент на страната Мило Джуканович. Коалицията към Движение за права и свободи печели 23,8 %. Джуканович, който бе в ръководството на страната към 30 години, се отдръпна от лидерския пост, откакто през април изгуби президентския балотаж от другия водач на " Европа в този момент "   – актуалният президент Яков Милатович.

Вчерашните избори са решаващи за превъзмогване на политическата рецесия в страната и за продължаването й по пътя на евроинтеграцията. 

Адриатическата страна с население от към 620 000 души е член на НАТО от 2017 година и има статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-вече от страните в района в евроинтеграционния развой, само че предходната година две държавни управления бяха свалени с избор на съмнение, а съглашение за трето не бе реализирано. 

Водачът на листата и един от създателите на " Европа в този момент " Милойко Спаич дефинира нощес успеха като историческа.

Мисля, че в Европа не се е случвало извънпарламентарна партия, която съществува от август предходната година, т.е. 10 месеца, да победи на избори, сподели Спаич на конференция в Подгорица.

Движението " Европа в този момент ", което поддържа по-тесни връзки със Сърбия, обаче няма да може да образува независимо държавно управление. 

Спаич разяснява, че групировката би търсила сътрудници за сформиране на държавно управление измежду всички, които споделят полезностите на “Европа в този момент ” и сигурно ще образува проевропейско държавно управление. Той изключи обаче коалиция с Движение за права и свободи, която ръководи страната от 1990 до 2020, както и с придвижването УРА на сегашния министър председател Дритан Абазович.

УРА се яви на изборите в коалиция с Демократите на някогашния ръководител на Народното събрание Алекса Бечич. Коалицията печели 12,3 % от гласовете.

Преди тях се подрежда обединението " За бъдещето на Черна гора " с поддръжка от 14,8 %. Формацията е формирана от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на държавно управление след изборите през 2020 година. 

Над 542,000 черногорци имаха опция през вчерашния ден да избират всред 15 партии и обединения. Избирателната интензивност беше 56,6 % по данни на ЦеМИ – най-ниската от излизането на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година.

Държавната изборна комисия ще разгласи окончателните резултати през идващите дни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР