Проевропейската опозиция в Полша води с 10% пред управляващите националисти

...
Проевропейската опозиция в Полша води с 10% пред управляващите националисти
Коментари Харесай

Полската опозиция надмина управляващите по подкрепа след филм за педофилия в църквата

Проевропейската съпротива в Полша води с 10% пред ръководещите националисти седмица преди изборите за Европейски парламент, сподели изследване, представено от " Ройтерс ". Някои анализатори свързват неочаквания поврат с филм за полови похищения в Католическата черква.

Филмът " Само не казвай на никого ", който показва срещи сред свещеници педофили и жертвите им, шокира поляците. Могъщата Католическа черква поддържа тесни връзки с ръководещата партия " Право и правдивост ".

Европейската коалиция, която включва проевропейски партии от целия политически набор, се чака да завоюва 43.6%, а " Право и правдивост " – 32.9%, на изборите на 26 май съгласно изследване, извършено сред 14 и 16 май от Института за проучване на обществените връзки.

Повечето анкети поставяха " Право и правдивост ", която заема консервативна позиция по обществени и морални въпроси, защитавайки по-силна роля на страната в стопанската система, отпред за европейските и националните избори по-късно тази година.

Спадът в поддръжката преди евроизборите се свързва със мощните страсти, които провокира документалният филм, разяснява Лукаш Павловски от Полската национална група за проучвания, част от която е институтът, провел анкетата. По думите му максимален е спадът на гласоподавателите, които не са тясно свързани с църквата, а по-малки крайнодесни партии също са нараснали поддръжката си.

Документалният филм е гледан над 18 милиона пъти в " Ютюб " от стартирането му в събота. " Право и правдивост " отговори, като разгласи по-строги санкции за педофилия, само че акцентира, че образците за принуждение от страна на свещеници не би трябвало да се употребяват като мотив за офанзива против Католическата черква.

Не всички анализатори са уверени в резултатите от изследването. Не се колебая, че поддръжката за ПиС пада, само че не знам дали ще бъде 10% ", споделя Ана Матерска-Сосновска, политолог от Варшавския университет, добавяйки, че резултатите наподобяват " пресилени ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (360)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР