Проевропейската коалиция в Република Северна Македония ще направи всичко възможно

...
Проевропейската коалиция в Република Северна Македония ще направи всичко възможно
Коментари Харесай

Ковачевски: Не приемаме блокадата, ще търсим мнозинство от две трети за промените в Конституцията

„ Проевропейската коалиция в Република Северна Македония ще направи всичко допустимо да преодолее блокадата, която опозиционната ВМРО-ДПМНЕ слага пред европейското бъдеще на страната. Продължаваме да работим за националните ползи и да осигурим болшинство, с което ще продължим европейския път на страната ”, съобщи министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на конференция в постройката на държавното управление дружно с целия си кабинет.

По думите му с гласуването на дневния ред и при пълнен състав на Народното събрание процесът на конституционните промени е почнал и от случилото се в пленарната зала е станало „ кристално ясно и кой е за Европейски Съюз, и кой желае да блокира европейското бъдеще на Северна Македония ”.

Според Ковачевски в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ нямат причини, нямат концепция за полемика и не са взели участие в дебата, а задачата на блокирането на измененията в конституцията е за персонални цели, вместо за по-добър живот на жителите и осъществяване на стратегическата цел.

„ Ако не могат да дебатират и аргументират вкъщи, по какъв начин ще дебатират на открито с интернационалната общественост. Стана ясно, че задачата им не е да договарят за нов контракт, а да спасят политическите си кариери. Всички от проевропейския фронт мислят за бъдещето на страната, а единствената идеология на ВМРО-ДПМНЕ е обсада и изолираност. Няма причина за това блокиране на конституционните промени ”, уточни Ковачевски.

По думите му това, че нито един от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не взе участие в дебата в Народното събрание през днешния ден, а единственото изявление всъщност беше от Гордана Силяновска-Давкова, която не е член на опозиционната партия, е една от главните аргументи, заради която от проевропейската коалиция считат, че „ има опция конституционните промени да бъдат признати с консенсус ”.

Ковачевски разясни, че един представител на ръководещата коалиция не е дал своя вот „ за ” дневния ред на парламентарното съвещание заради блокиране на бутона за гласоподаване, а отсъствието на един народен представител не значи, че няма да участва на идващите съвещания.

От началото на упованието за парламентарната процедура за промени в конституцията медиите в Северна Македония броят деликатно какъв брой спомагателни гласа, с изключение на тези на ръководещата коалиция и албанския блок, са нужни, с цел да бъдат достигнати нужните 80 от общо 120 гласа, с цел да бъдат гласувани предложенията за включване в главния закон на няколко общности, измежду които и българите в Северна Македония. Дневният ред през днешния ден бе гласуван със 70 гласа „ за ”.

Ковачевски не отговори съответно на въпроса по какъв начин ще бъдат достигнати нужните 80 гласа в поддръжка на измененията в главния закон, само че съобщи, че „ полемиката ще се води на всички равнища, тъй като е извънредно значимо за бъдещето на страната ”.

Промените в главния закон на Северна Македония се отнасят до прибавянето на части от нации в преамбюла и членове 49 и 78 от конституцията. В абзаца: „ Граждани на Република Северна Македония, македонският народ, част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошняшкия народ и други “ се прибавя " (части от) българският народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ ".

Конкретните текстове бяха избрани от работна група от адвокати и специалисти, а изискването за регистриране на българите в конституцията на Северна Македония е включено в преговорната рамка на страната с Европейски Съюз.

 

Не може от преамбюла на конституцията да вършим справочник, пътят към Брюксел за (Република Северна) Македония не би трябвало да минава през София. Ние пазиме и би трябвало да пазиме критериите от Копенхаген, тъй като в случай че приемем път към Европейски Съюз със специфични критерии и прецеденти, ще има последици и за идващите страни- кандидатки. Този път камбаните бият за Македония! Крайно време е да покажем, че сме почтена европейска страна и по тази причина няма да подкрепим това предложение. Вместо за промени в конституцията би трябвало да приказваме за предварителни избори, тъй като това държавно управление е изцяло делегитимирано ”, съобщи в изявлението си депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и претендент за президент на последните избори от опозиционната партия Гордана Силяновска-Давкова.

Постоянните промени на главния закон не е европейски принцип, сподели тя и назова случая със Северна Македония " парламентарен садомазохизъм ".

„ Ако смяната на конституцията беше евроинтеграционен фактор, през днешния ден щяхме да председателстваме Европейски Съюз. Не, наложените конституционни промени не вървят ръка за ръка с европейската народна власт. Дилемата „ запад или изток “ също е погрешна. Има една алтернатива – (Северна) Македония ли ще бъде всичко, което имаме, или ще е всичко, което нямаме? От кого идва легитимността за конституционни промени, от Европейски Съюз или от жителите? Да питаме ли жителите дали са " за " такава корекция? Вие гласувахте за френското предложение с 68 гласа в Народното събрание, тъй че в този момент с този резултат приемете поправките. Не сме срещу Европейски Съюз, не сме и срещу България, само че член 8 от Лисабонската декларация приканва за взаимност в интернационалните връзки. България е подписала и е утвърдила Рамковата спогодба за правата на малцинствата, само че не я съблюдава ”, сподели Силяновска – Давкова, която посочи, че показва и позицията на ВМРО-ДПМНЕ, и персоналното си мнение.

Координаторът на ДСИ Арбер Адеми прикани измененията в конституцията да бъдат гласувани „ за положителното на всички фамилии ”.

„ Гарантирам ви, че нямаме аварийна страна, аз съм албанец и нямам друга страна. Ние разбираме вашите страхове и запаси по-добре от всеки различен, тъй като сме изпитали от първа ръка отричането на етнос и език, само че в този момент имаме един единствен път за положителното на всички и на страната и това е пътят към Европейски Съюз, “ сподели Адеми, уточнявайки, че жителите на Северна Македония не желаят спорове, а мир и „ не желаят да са с Русия, а с Америка и Европейски Съюз ”.

„ Те желаят Европейски Съюз и по-добър живот, те са за интеграция, а не за изолираност. Да забележим по какъв начин наподобява булевардът " 11 октомври " пред Собранието, където сме ние. Днешната картина пред булеварда е най-голямото проваляне на изолационистките сили, които тероризират обществото с несъществуващи и измислени страхове, страхове от албанци, сърби, гърци, а в този момент и от българи. Гражданите си седят безшумно у дома и чакат да вземем най-важното решение за тях и за страната ", сподели Арбер Адеми.

„ Не е почтено да се краде бъдещето на жителите за дребни политически дивиденти и битка за власт ”, сподели координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески, който приказва финален.

„ Можем да спорим по доста тематики, само че имаме отговорност за бъдещето и за всички жители. Държавата би трябвало да върви напред, а несигурността да е все по-малка. Членството в Европейски Съюз като стратегическа цел беше сложена не инцидентно. След 17 години в чакалнята, 11 години в изолираност, с приемането на конституционните промени ще продължим по европейския път, това е историческа опция, за която имаме мощна поддръжка от нашите сътрудници Съединени американски щати и Европейски Съюз ”, сподели Митрески.

Преди последното изявление координаторът на групата на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски изиска от ръководителя на Народното събрание Талат Джафери неотложно да подложи на гласоподаване нуждата от конституционни промени, за което са нужни 80 гласа, а на конференция в коридорите на Народното събрание незабавно откакто съвещанието беше закрито, още веднъж съобщи, че ръководещите нямат нужните гласове, с цел да бъдат гласувани измененията в конституцията и че на страната са нужни предварителни избори.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР