Проемнтие, одобрени от оглавяваната от Менда Стоянова (ГЕРБ) бюджетна комисия,

...
Проемнтие, одобрени от оглавяваната от Менда Стоянова (ГЕРБ) бюджетна комисия,
Коментари Харесай

Пенсионните фондове имат година да излязат от инвестиции в свързани лица

Проемнтие, утвърдени от ръководената от Менда Стоянова (ГЕРБ) бюджетна комисия, влизат в действие след една година

© Надежда Чипева Още по тематиката
Доходността на универсалните фондове се увеличи до 6.18%

" Съгласие ", Ен Ен и " ДСК-Родина " генерират максимален приход за клиентите си към края на третото тримесечие на 2017 година
25 окт 2017
Парламентът утвърди партийно подвластни фрагменти за зам.-председатели на КФН

В поддръжка на Диана Йорданова и Бойко Атанасов гласоподаваха 117 депутати
11 окт 2017
Общо 10 компании желаят да ревизират 80 застрахователя и пенсионни фонда

Договори с консултантите би трябвало да се сключат до 17 юни, съвсем месец преди началото на инспекцията на качеството на активите
8 май 2016 Пенсионните фондове ще имат една година след обнародването на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, в които да преоценят вложенията си и да излязат от тези, които не дават отговор на новите законови разпореждания и са в свързани лица. Това гласоподаваха депутатите от бюджетната комисия по време на второто четене на промени в Кодекса за обществено обезпечаване.

Една от задачите на измененията е да разширят понятията за вложения в свързани лица, които по принцип са неразрешени и са проблематични за пазара. До момента законовите текстове не обхващаха всички случаи на сходни вложения, които могат да застрашат сигурността на вложенията на фондовете. Освен за ориентиране на средства на обезпечени към съответни компании, вложението в тях постоянно се употребява и за изкуствено надуване на доходността, което носи риск за частните пенсии, когато пристигна време да се изплащат.

Сега фирмите ще имат опция да преоценят вложенията си съгласно новите текстове и в случай че те са в свързани лица, да излязат от тях, без да провокират срив на борсата или обезценяване на част от портфейлите си.

По предложение на народния представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев освен срокът, само че и самите нови избрания влизат в действие след една година. По този метод фондовете умерено могат да преразгледат портфейлите си, без да бъдат глобявани, в случай че новата терминология е в действие.

Новите избрания

Според новите избрания свързани лица са фирмите, за които е изпълнено най-малко едно от изискванията – да са дружество майка или дъщерни сдружения от една група, едното от тях да има присъединяване или да е взаимно сдружение на друго сдружение, двете сдружения са взаимни на едно и също трето лице, едното сдружение е следено взаимно от физическо лице, което се намира в връзки с другата компания и други

В кодекса се вкарва и понятието " тесни връзки ", които са налице когато две или повече физически лица или компании са свързани посредством надзор или присъединяване, или с едно и също лице във връзка с контрола. За присъединяване става въпрос когато едно лице има директно или непряко 20% или повече от капитала или гласовете в общото заседание на съответното сдружение.

Своеобразно прелицензиране

Според новите текстове на КСО, в период от два месеца след обнародването, пенсионните фондове би трябвало да внесат в Комисията за финансов контрол документите на управителните и надзорните си препоръки за самобитно прелицензиране. Управляващите на сдруженията би трябвало да дават отговор на критерии за професионална подготовка, познания и опит, съответни за постоянното и благоразумно ръководство, както и да имат добра известност и да са честни. Последните ще се потвърждават и с декларация по пример от заместник-председателя на КФН.

Колективна отговорност

Голяма част от текстовете в КСО, утвърдени от работна група към бюджетната комисия, съставляват изтриване на заместник-председателя на КФН от текстовете в кодекса, като съгласно новоприетите разпореждания решенията във връзка с пенсионните фондове се вземат от цялата комисия, а освен от отрасловия заместник-председател. Така да вземем за пример, в случай че някой откаже да одобри за член на управителния съвет препоръчан шеф или пък санкции за нарушаване сдружението, то това към този момент няма да бъде еднолично зам.-председателят, а ще бъде акт на цялата комисия. Актовете на институцията пък се апелират по-трудно, в сравнение с едноличните актове на неин представител. Депутатите утвърдиха личен бюджет на КФН

Народните представители от бюджетната комисия утвърдиха на първо четене промени в закона за Закона за Комисията за финансов контрол, съгласно които комисията ще се самоиздържа от такси от поднадзорните лица и няма да получава дотация от държавния бюджет. Ако планът бъде признат, това значи увеличение на таксите, които заплащат за инспекции и услуги от КФН пенсионните фондове, застрахователите, капиталовите медиатори, борсовите компании, застрахователните брокери и сътрудници. По сходен метод се финансират регулаторите в общо 17 от 24 европейски страни. Засега само застрахователните брокери не са съгласни с увеличението на таксата за надзора им от 1500 на 5000 лв. за всички участници на пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР