Проектозаконът за еврото е на финален етап на подготовка. Това

...
Проектозаконът за еврото е на финален етап на подготовка. Това
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Проектозаконът за еврото е на финален етап

Проектозаконът за еврото е на заключителен стадий на подготовка. Това съобщи в блицинтервю за Българска телеграфна агенция шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев в коридорите на Годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) в мароканския град Маракеш. След апела на МВФ комерсиалните банки да заделят част от облагите си за трупане на запаси и буфери, Радев означи, че Българска народна банка е една от първите централни банки, които са осъществили сходни ограничения.

Управителят на централната ни банка сподели още, че след одобрителното мнение на Европейската централна банка (ЕЦБ) на проектозакона за Българска народна банка в този момент следва той да бъде признат от Народното събрание, което по думите му би трябвало да стане до края на годината.

Борбата с инфлацията и фискалната непоклатимост са ограничения, които не си опонират, уточни още Радев.

Следва цялостният текст на изявлението:

- Ще взе участие ли България в нарастване на квотите в Международния валутен фонд (МВФ)?

- На този стадий България взе участие интензивно в полемиката по 16-ия обзор на квотите на МВФ. Очаква се страните членки да реализират консенсус по този въпрос до края на тази година.

- Каква съгласно Вас би трябвало да е задачата на (българския) Бюджет 2023 - фискална непоклатимост или ограничения против инфлацията?

- Двете цели се допълват, а не си опонират. Те би трябвало да бъдат реализирани както в подтекста на 2023 година, по този начин и при съставянето и осъществяването на бюджета за 2024 година Разбира се, формалният отговор на този въпрос ще бъде даден от Министерството на финансите и държавното управление.

- След поддръжката от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за Българската национална банка (БНБ), кои от нормативните актове, свързани с Българска народна банка, към момента би трябвало да се одобряват и/или съгласуват още?

- Най-важният акт от позиция на централната банка е Законът за Българска народна банка, чийто план към този момент получи поддръжката на ЕЦБ. Очаквам той да бъде утвърден преди края на актуалната година. На последващо място стои проектозаконът за въвеждане на еврото, който е резултат на междуведомствено изпитание и който е на заключителен стадий на подготовка.

- МВФ прикани част от по-големите облаги на банките в Европа, свързани с увеличените лихви по заемите, да отиват за буфери и запаси. Планират ли се ограничения в това отношение от страна на Българска народна банка?

- Българска народна банка беше една от първите централни банки, която реализира сходни ограничения. Ще посоча, да вземем за пример, нашите решения за нарастване на минималните наложителни запаси на банките, както и на нивото на антицикличния финансов буфер. Имаме подготвеност да наложим и спомагателни ограничения, в случай че е належащо.

- Как оценявате настоящото равнище на кредитиране у нас? Необходими ли са спомагателни ограничения за неговото изстудяване?

- Посочените ограничения, както и политиката за ускорение на трансмисията на политиката на ЕЦБ са ориентирани, наред с другото, и към преодоляване на кредитната агресия и обвързваните с това опасности. Целта ни е да реализираме тези ограничения по метод, който няма да стагнира стопанската система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР