Проектозакон, с който дейността на колекторските фирми се поставя под

...
Проектозакон, с който дейността на колекторските фирми се поставя под
Коментари Харесай

Без безконтролни такси върху просрочените дългове, забраняват телефонния тормоз от колекторски фирми |

Проектозакон, с който активността на колекторските компании се слага под надзор внесе министър председателят Кирил Петков. С него се променя Законът за събиране на вземания по потребителските компании и вкарва редица забрани за събирачите на задължения.

" Тези сдружения за събиране на вземания тормозят близки, родственици на жителите, които смятат за длъжници, злепоставят ги на работните им места и в домовете им, пред сътрудниците и пред съседите им, в това число и посредством разпространение на друг вид информация в общественото пространство. Безспорно в тези сложни времена на пандемия и увеличаваща се инфлация, посредством повишаване на питателните артикули и битовите сметки на жителите огромна част от българските семейства може да бъдат наранени от тази активност, което постанова тя да бъде законово регламентирана ", написа в претекстовете си Петков.



Проектът не разрешава на сдруженията за събиране на вземания да начисляват върху главницата всевъзможни други такси и разходи с изключение на законната рента.

Сега даже осъждан за тежко закононарушение може да събира вземания. Това също се не разрешава. Забранява се на физически лица да събират отговорности. Забранява се на осъждани лица да имат, да управляват или да са в трудови правни отношения с колекторски компании.

Вземания от консуматори ще могат да вземат единствено сдружения, вписани в обединен указател към министъра на стопанската система и промишлеността. Контролът върху тях ще правят Комисията за отбрана на потребителите.

Въвеждат се условия за регистрацията на сдруженията за събиране на вземания - капитал от 500 000 лева и подписана застраховка „ Професионална отговорност ".

Забранява се на сдруженията за събиране на вземания да употребяват способи като тормоз, насила, закани, обиди или физическо принуждение, с цел да принуждават длъжниците да изплащат отговорностите си. Забранява се на колекторите да тормозят жителите на работните им места и в дома им, да ги дискредитират пред сътрудниците и работодателя им, да слагат известия за дълга на публични места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го вършат единствено документално или по телефон, и то не по-често от период от 2 работни дни. Забранява се звъненето през почивните дни и сред 20:00 и 7:00 часа. Същите забрани се планува да важат и за първичните кредитори.

При три поредни нарушавания на разпоредбите за събиране на вземания в границите на една година регистрацията на колекторската компания ще се заличава.

Ако потребителят счита, че не е дебитор, ще може да приключи извънсъдебното събиране от покупател на вземането, като оспори задължението си. За него е планувана и опция да се обърне към орган за различно разрешаване на разногласието.

Първоначалният заемодател е ще задължен да уведоми длъжника за прехвърлянето на вземането му на сдружение за събиране на вземания. Уведомлението би трябвало да съдържа данни за размера на вземането, неговото съображение, по кое време е настъпила изискуемостта, какви суми са изплатени досега и коя е компания на която е трансферирано вземането. Той ще е задължен да даде опция на длъжника непринудено да извърши задължението в 14 дневен период, като уточни банкова сметка или различен метод за заплащане. Той ще бъде задължен при документално искане от потребителя да му съобщи копия от документите, които откриват и са по отношение на вземането.

С препоръчаните законови промени се вкарват правила и за ръководството и обслужването на вземания, когато те не са непосредствено трансферирани, а колекторската компания събира дълга от името на първичния заемодател. Фирмите, ръководещи задължения, ще би трябвало да дават отговор на избрани условия и да са вписани в единния указател на сдруженията за събиране на вземания. За тях ще важат същите правила за метода, по който могат да търсят длъжника, както и възбраните да тормозят негови близки, сътрудници, да слагат информация за дълга на публични места и по местоработата му, да му звънят късно вечер или през почивните дни.

Дружеството за събиране на вземания, която редовно нарушава разпоредбите, ще бъде заличавана от регистъра, като с това реализирането на активност по събиране на вземания ще бъде прекъсната.

За нарушавания, осъществени от колекторски компании при събиране на вземания се плануват наказания в размер от 10 000 до 50 000 лева

" Предложените законодателни промени целят да слагат правила и ограничавания в работата на сдруженията за събиране на вземания, тъй че да подсигуряват транспарантна и добросъвестна работа, като се реализира баланс сред опциите на кредиторите да търсят вземанията си по легален, контролиран метод и безапелационна отбрана на човешките права и достолепие на потребителите ", пише премиерът Петков в отчета си до Министерски съвет.

От приложното поле на закона са изключени нотариуси, юристи и правосъдни реализатори, извършващи подпомагащи действия, сходни на дейностите по обслужване на вземания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР