Проектопромени в Конституцията, засягащи основно Висшия съдебен съвет, прокуратурата и

...
Проектопромени в Конституцията, засягащи основно Висшия съдебен съвет, прокуратурата и
Коментари Харесай

Ресорната комисия прие на второ четене промените в Конституцията

Проектопромени в Конституцията, засягащи главно Висшия правосъден съвет, прокуратурата и служебното държавно управление, бяха признати и на второ четене от парламентарната конституционна комисия с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Именно тези обединения са вносители на плана за шестата корекция в Основния закон.

Какво одобриха народните представители и какво следва от тези промени?

Заседанието на комисията стартира през вчерашния ден, когато бяха признати част от текстовете в главата " Съдебната власт ", позволи се двойно поданство за министри и депутати, както и регулаторите да се избират с болшинство от 2/3, каквото имат вносителите на конституционната корекция. За прецизиране за през днешния ден бяха оставени част от измененията, свързани с непрекъсваемостта работата на Народното събрание при постоянни и предварителни избори, всред кои фигури ще може да избира президентът за длъжностен министър председател, както и преходните и заключителните разпореждания.

Леко разминаване в границите на ръководещото болшинство имаше по повод фигурите за избор на длъжностен министър-председател. Според препоръчаното на второ четене това ще са ръководителят на Народното събрание, на Върховния касационен съд, на Сметната палата или негов заместител, шефът на Българска народна банка или подуправител, омбудсманът или неговият заместител. Против включването на ръководителя на Върховен касационен съд беше правосъдният министър Атанас Славов:

" Има и сходно мнение на самия Върховен касационен съд - да не е измежду лицата, които се избират са длъжностен министър председател. Иначе рискуваме самият Върховен касационен съд да оспори тази част от конституционните промени. Нямаме потребност от такова произвеждане ".

Съпартийката му Надежда Йорданова обаче счита, че по този начин се обезпечава избор сред повече не политически фигури. На въпрос за какво тогава в листата остава определеният от Народното събрание ръководител на Народното събрание, тя отговори:

" Това е един от вероятните разновидности на избор на президента дано да му оставим оптимално необятен избор ".

А съгласно ръководителя на конституционната парламентарна комисия Радомир Чолаков, " която и фигурата да беше препоръчана, щеше да има същите мнения, тъй че дано да ги оставим нещата по този начин и да оставим на развиването. Надяваме се апропо да няма скоро служебно държавно управление и да не се постанова този текст да влиза в действие ".

С признатите преходни и заключителни разпореждания депутати записаха шест месеца за приемане на съответстващите на измененията закони, още три месеца за избор на новите съдийски и прокурорски препоръки, а това дава и още три месеца на Борислав Сарафов да ръководи държавното обвиняване като краткотрайно изпълняващ длъжността. След гласуването ръководителят на отрасловата комисия се обърна към правосъдния министър:

" Г-н министър, удовлетворен ли сте от резултата? "

" Г-н ръководител, значимо е българското общество да е предостатъчно от една страна. Нашите сътрудници и съдружници също да са уверени, че реализираме без значение правораздаване и отчетност на прокуратурата и ние да сме с чувството, че сме свършили значима социална работа. Аз имам такова чувство ".

Очаква се конституционните промени да бъдат разисквани на второ четене във вторник. Трябва да минат и през трето, а седмица по-късно и да бъдат обнародвани. Веднага по-късно по поръчката на Златан Златанов от " Възраждане " отиват в Конституционния съд, тъй като били от компетентността на Велико народно събрание и тъй като:

" Явно ще са сговорили във връзка с съответните кадрови промени в правосъдната власт за преодоляване на цялата правосъдна власт и също по този начин за бетониране на едно статукво, което няма никаква действителна електорална представителност ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР