Проектодокументът бе официално представен на международен форум в Киев през

...
Проектодокументът бе официално представен на международен форум в Киев през
Коментари Харесай

На КОП28 Украйна представи проектодекларация за екологичните щети, причинени от войната

Проектодокументът бе публично показан на интернационален конгрес в Киев през октомври тази година и планува създаване на платформа за оценка на вредите върху околната среда, нанесени вследствие на военните дейности. Украйна упорства Русия да понесе отговорността на тези вреди и да заплати за тях след края на войната.

Подкрепата си за Украйна показаха министри и заместник-министри, отговарящи за околната среда, от Молдова, Финландия, България, Румъния, Швеция, Литва, Чехия, Грузия, Италия, Нова Зеландия, Естония.

Засега подготвеност да поддържат документа са изразили шест страни, работи се и интензивно и с други сътрудници, показват украинските управляващи. Очаква се приемането и подписването на документа да се случи през зимата на 2023-2024 година, а платформата да проработи през 2024-2025 година.

Признак на изключителна човещина е да се мисли освен за непосредствените проблеми и вреди, породени от войната, само че и за доста по-глобалните последствия и това да се изрази в дейности, сподели българският министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

България, дружно с Финландия и Германия, е съпредседател на Работна група Номер 8 " Екологична сигурност " от " Формулата на мира " на украинския президент Володимир Зеленски.

Украйна още през цялото време на войната развива методология за оценка на екологичните вреди, с цел да не бъдат изгубени данни за загубите. Досега е обявено за над 3000 случая на вреди, нанесени от войната на околната среда, оценени на 16 милиарда $, сподели Стрилец по-рано денем на полемиката " Зеленото възобновяване на Украйна ", която се организира в българския павилион на КОП28.

Украйна сега е най-силно минираната страна в света - вероятно минираната повърхност е 174 000 кв. км или близо една трета от украинската територия, което пречи на напъните за възобновяване на дивата природа, наранени са горите. Заради разрушаването на Каховската Водноелектрическа централа е изгубена вода, задоволителна за всички хора на планетата за два дни, а вероятно замърсяване може да засегне редица страни, в това число България и Турция. Загубени вечно са и ендемични типове, сподели украинският министър.

Екологичната сигурност е " точка осма " от самодейността за мир на президента Зеленски, напомни Стрилец, наблягайки, че би трябвало да бъде създаден юридически механизъм, който да задължи съветската страна да заплати нанесените екологични вреди.

На първо място обаче би трябвало да бъдат оценени заличаванията, нанесени на околната среда, означи той. Те могат да костват повече, в сравнение с разрушенията на инфраструктурата и това би трябвало да бъде потвърдено.

Дори по време на война мислим за възобновяване на инфраструктурата, градовете и селата ни и сме наясно, че освен това възобновяване би трябвало да следваме правилото да строим по-добре и " по-зелено ", тъй като това обезпечава по-добра енергийна успеваемост и път към климатична индиферентност, добави министърът.

Символично е, че представихме тази самодейност за първи път на КОП, акцентира той.

Днес сме на точното място, в точното време, сподели министърът на околната среда, климата и енергетиката на Словения Боян Кумер, отбелязвайки тежките последствия от съветската експанзия за сигурността на храните и енергийните доставки. Почти всички топлоцентрали в страната са мощно потърпевши и поради започващата зима това е мощно обезпокоително, уточни той.

Поздравявам Украйна за дейностите й във връзка с климата, впечатлена съм от показаните климатични политики и насоките за възобновяване посредством " зелена " инфраструктура и възобновими източници на сила, сподели Анна Лурман, държавен министър за Европа и климата във федералното Министерство на външните работи на Германия. Берлин поддържа напъните на Киев за възобновяване по голям брой способи, а идната конференция за възобновяване на Украйна ще се организира в Берлин през юни следващата година, напомни немският представител.

Войната в Украйна нанася вреди освен върху околната среда на страната, само че и на живота на бъдещите генерации и се отразява и върху климата в световен проект, сплотиха се участниците и в двата панела.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР