Проектите за ядрена енергия се радват на засилен инвеститорски интерес(снимка:

...
Коментари Харесай

Корейци инвестират в ядрен проект на Бил Гейтс


Проектите за нуклеарна сила се радват на засилен инвеститорски интерес
(снимка: TerraPower)

Корейци станаха най-големите вложители в „ реакторната ” компания TerraPower, зад която стои финансовата империя на милиардера и човеколюбец Бил Гейтс, създател и дълготраен водач на Microsoft.

SK Inc и SK Innovation – дъщерни сдружения на SK Group, вторият по величина конгломерат в Южна Корея – са вложили 250 милиона $ в американската компания за нуклеарни нововъведения, заяви World Nuclear News. Проектът TerraPower Natrium, употребяващ разтопени соли за топлоносители и топлинни батерии, е един от двата обещаващи плана, подкрепени от Федералната стратегия за напреднали реактори на Съединени американски щати (ARDP).
още по темата
Реактор Natrium с бързи неутрони и мощ 345 MWe, както и енергийна буферна система от разтопена сол и мощ 500 MWe ще бъдат издигнати в Кемерер, Уайоминг. Участието в програмата ARDP допуска, че TerraPower ще събере минимум 50% от сумата, нужна за осъществяване на пилотния план ($2 млрд.) от вложители.

Преговорите със SK Group се водят от началото на годината. Очакваше се дъщерните компании на корейския конгломерат да изкупят 10% от акциите на TerraPower. В последна сметка фирмите се съгласиха с инвестиция на SK Group в размер на 250 милиона $, което е най-голямото набиране на средства от един вложител.  Общо, като част от последния кръг от набиране на средства, TerraPower притегли 750 милиона $.

SK Group демонстрира интерес и към самия реактор, и към неговите производни. Корейски компании търсят нови изотопи за създаване на медикаменти против рак. Малките модулни реактори, като TerraPower Natrium, съставляват интерес за тях като източник на чиста и относително евтина електрическа сила. Корейците са подготвени да повторят плана в страните от Югоизточна Азия и отвън нея.

Скептиците обаче предизвестяват, че дребните модулни реактори може в последна сметка да генерират 35 пъти повече радиоактивни боклуци от стандартните реактори, само че светът се нуждае от бърз достъп до електричество и има малко други възможности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР