Проектите за нови учебни програми за учениците в 11-и и

...
Проектите за нови учебни програми за учениците в 11-и и
Коментари Харесай

МОН: Готови са проектите за нови учебни програми за 11-и и 12-и клас

Проектите за нови образователни стратегии за учениците в 11-и и 12-и клас по общообразователните предмети "Български език и литература ", "Математика ", "Физическо образование " и за новия предмет "Гражданско обучение ", който ще се учи от образователната 2020/2021 година, са подготвени. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката.
В плановете на стратегиите по български език и литература /БЕЛ/ за 11-и и за 12-и клас се подчертава върху уменията за използване на знанията преди провеждането на наложителен държавен зрелостен изпит по БЕЛ в края на втория гимназиален стадий. Предвижда се по български език да се развива използването в речевата процедура на книжовните езикови правила, както и да се усъвършенстват уменията за търсене, анализиране и синтезиране на информация. Предвидено е насърчаване на на практика умения като: обществено изявление по теоретичен проблем, подготовка на доклад, сформиране на конспект и книгопис, присъединяване в изявление за работа, основаване на мотивационно писмо.
Проектите на стратегиите по литература плануват преподаване на разнообразни по род емблематични текстове единствено от българската литература, в това число и от модерни създатели. Изучаването ще бъде съсредоточено тематично, а не хронологично на създателите. Учителите ще могат съгласно опциите на своите възпитаници в допълнение да сортират и други тематично близки текстове, с изключение на посочените. Заложена е и работа по основаването на есе и на интерпретативно съчинение по проблеми, изведени от художествени произведения. Отчетено е и желанието на учителите за олекотяване на образователното наличие по литература и опция за практическа работа в часовете по български език.
Програмите за предмета "Гражданско обучение " надграждат до момента съществуващите форми на гражданското обучение посредством консолидиране в предметите от региона на публичните науки и посредством интердисциплинарните предмети - като "Човек и общество " и "Свят и персона ". Организацията на образованието се основава на интерактивни способи и техники на преподаване /учене посредством проучване, посредством процедура, решение на проблеми, създаване на проекти/. Обучението е ориентирано към подготовката на младежа за обществена реализация, съобразена със законите на демократичното общество. По-голямо внимание се отделя на образуването на гражданска просвета, както и на опциите за осмисляне на значими обществени проблеми на районно, национално и световно равнище.
За публично разискване са оповестени и три нови плана за проучване на предмета "Религия " по избор на учениците от първи до 12-и клас. Освен досегашните благоприятни условия за проучване на християнство-православие и ислям, има трета - проучване на международните религии не в догматичен, а в ценностен проект. Предложените нови образователни стратегии по предмета "Религия ", който се учи в разширена подготовка /избираеми часове/ и в спомагателна подготовка /факултативни часове/, осъвременяват в този момент съществуващите две стратегии по вяра, които са ориентирани към проучването на православието и на исляма. Програмите са направени от специалисти - теолози, от преподаватели във висшите учебни заведения и представители на религиозните общности по концепции, признати от експертен съвет.
Актуализирането се показва на първо място в две направления. От една страна, образованието по вяра се обвързва с основните компетентности, като по този метод се разкрива и значимостта на религиозната просвета за личностното развиване на учениците. От друга страна, се осмислят модерни проблеми на човечеството през призмата на религиозния мироглед и полезности, като по този начин религията се отваря в по-голяма степен към провокациите на гражданското общество.
За първи път се предлага и трета стратегия, в която водещо е неконфесионалното религиозно обучение. То е учредено на първо място на характерния за религиите ценностен метод, без да се придържа към догматиката на едно само изповедание. Религиозните догмати се показват като систематични и исторически познания. Програмата планува уравновесено показване на нравствените обичаи на международните религии. Отразяват се и актуалните проблеми в връзките сред религиите в световен и районен проект.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР