Проектите за купуване на бойни машини за пехотата и за

...
Проектите за купуване на бойни машини за пехотата и за
Коментари Харесай

Проектите за нови кораби и бойни машини за пехотата остават за догодина

Проектите за пазаруване на бойни машини за пехотата и за два нови многофункционални патрулни кораба за военноморските сили (ВМС) остават за следващата година, като източници на " Дневник " от Министерството на защитата и ГЕРБ спорят кой носи отговорността за това

От Министерството на защитата настояват, че за двата плана няма да са налични авансово изчислените общо към 2.4 милиарда лева в бюджета за 2019 година Основната причина е държавно управление дава обещание да заплати едновременно цялата сума от към Щатски долар 1.2 милиарда по предстоящата договорка със Съединени американски щати за 8 нови изтребителя F-16. Бюджетът за тази година ще бъде обновен със сумата, нужна за покупката на изтребителите, разгласи от Брюксел министър председателят Бойко Борисов.

Според ГЕРБ виновността за отлагането на двата от трите огромни плана е на военното и политическото управление на Министерството.

Проектът за корабите приключи, само че пари няма

12 юни беше последната дата, на която трябваше да ще стане ясно, коя компания ще бъде предпочетена да строи двата кораба. Тогава Министерството на защитата трябваше да внесе в Министерския съвет отчет с оценяване на офертите. След това би трябвало да бъде взето решение на държавното управление. Одобрената от Народното събрание планова цена за двата кораба е 984 млн. лева (с ДДС). Докладът за корабите е подготвен, като съгласно министерството на защитата Красимир Каракачанов, той ще бъде импортиран до месец-два, само че подписването на контракта ще бъде забавено до януари.

" Може да се стигне до закъснение на плана за Военноморските сили, в случай че се окаже, че има пропуски в ценовите предложения. Ако има подобен вид, ще дадем опция на компаниите да си поправят офертите ", сподели Каракачанов преди съвсем месец. Според различен източник и трите предложения за корабите надвишават сумата в плана на военните, който е утвърден от Народното събрание. За това няма по какъв начин да изискат повече пари от министъра на финансите Владислав Горанов, в случай, че за покупката на F-16 се емитира заем.

Офертите за строителството на кораби, които се преглеждат, са на компаниите Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), " МТГ – Делфин " (България) и FINCANTIERI (Италия).

Бързо предвижване или безпорядък

Според министерството на защитата планът за бойните машини ще бъде предвижен по-бързо за сметка на корабите. Той е на по-ниска фаза на подготвеност и по него следва да бъдат изпратени претенции за предложения (Request For Proposal). Само се чакал министърът да свика Съвета по защита.

Предпоследният период за изпращане на RFP беше до края на май. Прогнозната сума на плана е съвсем 1.5 милиарда лева с Данък добавена стойност. Срещу тях би трябвало да бъдат доставени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специфична техника за 3 батальонни групи, информационна и осведомителна система, тренажори и друго съоръжение. Според източници на " Дневник " са харесани машините на концерна със седалище в Германия ARTEC GmbH, финландската компания Patria, държавната френска компания NEXTER Group и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG, който е със седалище във Швейцария. Почти всички компании заявиха подготвеност машините да се сглобяват в България.

По предпоследна информация за 90-те бойни машини условието е да бъдат с колесна формула 8x8 и огромна степен на брониранe, а за спомагателните се позволява 6x6 и даже 4x4.

В ГЕРБ обаче не са толкоз оптимистично настроени за плана за бойни машини. Според народен представител от отрасловата комисия " военната експертиза " в министерството няма никаква подготвеност и никаква концепция, какво тъкмо желаят да купят. Според него тезата, че договорката за F-16 забавя плановете за машините за пехотата и корабите не дава отговор на истината, тъй като те би трябвало да бъдат купувани на разсрочено заплащане и това било мотив за опрощение за министерството, което не си било свършило добре работата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР