Проектите са с 80 процента съфинансиране от държавата и 20

...
Проектите са с 80 процента съфинансиране от държавата и 20
Коментари Харесай

Районните кметове отговарят за санирането в София 

Проектите са с 80 % съфинансиране от страната и 20 на 100 самофинансиране
Кандидатстването е до на следващия ден - 29 февруари

Районните кметове в София се дефинират за админи и водещи сътрудници по програмата за санирането на кооперациите и блоковете, реши Столичният общински съвет с единомислещото гласоподаване на отчета на кмета на София Васил Терзиев.

Аргументите са, че посредством районните администрации ще могат да наблюдават директно ремонтните действия и кметовете ще бъдат виновни за осъществяването на плановете в кварталите.

Документът бе признат на изключително съвещание безусловно в последния вероятен миг, защото срокът за внасянето на документи от сдружения на притежателите, които имат регистрация по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност завършва на следващия ден - 29 февруари. Още при започване на съвещанието от ППДБСС оповестиха, че огромна част от кандидатстващите сдружения са подготвени с документите, тя е импортирана и хората чакат единствено даването на зелена светлина от Столичния общински съвет, с цел да може София да се включи във втория стадий на програмата за саниране на районното министерство.

След единомислещото гласоподаване на отчета за санирането на жилищните здания кметът на София разгласи, че към този момент се работи стремително по плановете в Бюджет 2024 на Следствен отдел към окръжна прокуратура. “Проведохме среща с сътрудниците от ГЕРБ-СДС и към момента имаме разлики по какъв начин да бъдат обезпечени средствата за нарастване на транспортните служащи в София, само че следва да започва работата по бюджета в комисиите на СОС ”, сподели Васил Терзиев. Кметът на София особено означи, че повишение на цените на транспортните документи за градския превоз не се планува.

Това е вторият стадий от програмата за саниране, при който жителите ще могат да получат до 80 % съфинансиране от страната, а останалите 20 % от средствата са самоучастие. Бюджетът за цялата страна за втория стадий е към 282 млн. лв.. По време на първия стадий от санирането се покриваха 100 % от разноските на хората, напорът беше голям и в авариен лист в страната останаха 2178 здания.

Спорят има ли пари за по-високи заплати



Съветниците от ГЕРБ-СДС и ППДБСС влязоха в спор има ли пари в бюджета на София за нарастването на заплатите на работещите в градския превоз с 15 % от 1 март 2024 година То е утвърдено от кмета на София Васил Терзиев. “Поискахме незабавна среща с Терзиев, с цел да обсъдим главните тематики, свързани със заплащането на транспортните служащи, в този бюджет виждаме и доста пропуски и съвсем никакви гаранции, изключително когато става въпрос за заплатите на водачите в градския превоз, сподели Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС).

Бившият ръководител на СОС Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС) също уточни, че става дума за 37 млн. лева, с които би трябвало да се платят нарастването на заплатите на водачите в градския превоз.

Служителите в градския превоз желаеха през януари 30 % нарастване на заплатите, защото стартовото заплащане в бранша в столицата е към 1300 лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР