Проекти за нови инвестиции и активизиране на икономическото сътрудничество –

...
Проекти за нови инвестиции и активизиране на икономическото сътрудничество –
Коментари Харесай

Стокообменът ни с Турция отбелязва ръст с 9.2% през първите 3 месеца на годината

Проекти за нови вложения и активизиране на икономическото съдействие – това попадна във фокуса на диалозите сред министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и посланикът на Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок , оповестиха от отрасловото министерство. Те дискутираха какви са опциите за взаимно поощряване и отбрана на вложенията, както и секторите с капацитет за повишаване на търговията, измежду които са осведомителни и информационни технологии, нововъведения като софтуерни паркове и цифровизация на търговията, машиностроене и други.

По време на срещата бяха разисквани и опциите за турски вложения в транспортната инфраструктура на страната, както и за капацитета на български компании във вагоностроенето и поддръжката на локомотиви .

Министър Богданов сложи акцент пред дипломат Секизкьок, че приемането на България в Шенген е основен приоритет за България. Той изясни, че участието ни в зоната ще е от изгода и за турските компании, които са вложили у нас.

Турция е стратегически вложител в България, водещ сътрудник отвън Европейския съюз /ЕС/. През първите три месеца на тази година стокообменът сред двете страни е 1.7 милиарда евро , което е покачване с 9.2% в съпоставяне със същия интервал на 2022 година През първото тримесечие на годината износът към Турция също бележи растеж, с 6.1% , и към този момент е 718 млн. евро, а вносът е в размер на 1 милиарда евро, което е растеж с 8.3% . Интересът на турските компании у нас е към планове, които са свързани с енергийната инфраструктура, строителство, произвеждане на части за автомобилната индустрия, хранително-вкусовата и текстилната индустрия и други

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР