Проектът за завод на Intel в Германия се оскъпи значително

...
Проектът за завод на Intel в Германия се оскъпи значително
Коментари Харесай

Германия се двоуми относно субсидиите за Intel


Проектът за цех на Intel в Германия се оскъпи доста по отношение на първичния вид
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Германското министерство на финансите се опълчва на увеличението на дотациите за създаване в страната на цех за чипове на Intel. Инфлацията в последните две години накара американската корпорация да преразгледа финансовите параметри на плана и да изиска повече дотации от държавното управление на Германия.

Проектът за създаване на цех на Intel в Магдебург, Германия, обещаваше да бъде най-голямата задгранична инвестиция в промишлеността на страната от повече от седемдесет години, само че в този момент се натъква на несъгласия сред американския вложител и немските управляващи. Компанията претендира за увеличение на размера на дотациите, а немските управляващи изрично се опълчват на това.

Съгласно първичния план, Intel се нуждаеше от 17 милиарда евро за създаване на предприятието, от които 6,8 милиарда евро щяха да дават немските управляващи. Сега компанията упорства за увеличение на дотациите до 10 милиарда евро, обяснявайки това с увеличените разноски за сила и строителство, заяви Файненшъл Таймс.

Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер съобщи, че в бюджета на страната няма пари и той би трябвало да бъде понижен, а не уголемен. От друга страна, немският министър на стопанската система Робърт Хабек е последовател на концепцията за увеличение на дотациите за развиване на националната полупроводникова промишленост, избирайки за пример самодейността на Съединени американски щати за разпределяне на 52 милиарда $ в поддръжка на производителите на чипове.
още по темата
Хабек, дружно с федералния канцлер Олаф Шолц, поддържат предлагането за повече дотации за Intel, при изискване, че компанията усили мащаба на строителството. Финансовият министър Линднер обаче се опълчва на концепцията за увеличение на бюджетните разноски, като акцентира неналичието на източници за в допълнение финансиране.

Настоящите немски управляващи не са подготвени да усилят данъчната тежест, както и външните заеми. Бюджетът на страната към този момент е изправен пред недостиг от 20 милиарда $, тъй че финансовият министър прикани сътрудниците си да наложат ограничавания върху разноските за идната година, като се изключи разноските за защита.

През май министърът на стопанската система Хабек предложи субсидиране на цената на електрическата енергия за промишлеността, само че осъществяването на такава стратегия до 2030 година ще изисква от 25 до 30 милиарда евро бюджетни средства. Министърът на финансите Линднер счита сходна концепция за пилеене на парите на данъкоплатците.

Между другото, концепцията за субсидиране на разноските за електрическа енергия също се разисква в договарянията с Intel. По план на министъра на стопанската система тези средства трябваше да бъдат взети от стабилизационния фонд, който беше образуван през годините на пандемията за подкрепяне на националната стопанска система по време на рецесия.

Линднер счита, че покриването на разликата в разноските за електрическа енергия за индустриалните предприятия е корист със средствата на фонда.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР