Проектът за т.нар. български закон Магнитски, изготвен от Министерството на

...
Проектът за т.нар. български закон Магнитски, изготвен от Министерството на
Коментари Харесай

Български Магнитски“ е нужен, но е задача за юристи, не за финансисти

Проектът за така наречен български закон " Магнитски ", направен от Министерството на правораздаването, е съвсем напълно противоконституционен.

Това съобщи ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев на полемика на тематика " Граждански конвент за правораздаване в пет стъпки - Ние знаем ! ".

Законопроектът, който не е внасян в Народното събрание, а изтече в общественото пространство, за следващ път бе подложен на рецензии и от юрист Николай Хаджигенов.
 Атанасов: Изостанахме с българския „ Магнитски “ и с КПКОНПИ
Атанасов: Изостанахме с българския „ Магнитски “ и с КПКОНПИ

Татяна Дончева: В този парламент няма кой да написа закони

Според него той е " сгрешен и неправилен ", само че български вид на " Магнитски " е необходим , тъй като бизнесът на Делян Пеевски би трябвало да бъде нападнат и да му се попречи да разпродава парцелите си.

Хаджигенов насочи остра рецензия и към Министерския съвет и Министерствата на финансите и ва правораздаването за българския вид на " Магнитски ". Той съобщи, че Народното събрание е в " тотална некадърност да разбере какво да се направи ".
 Гешев: В Европейски Съюз би трябвало да се одобри еквивалент на американския закон Магнитски
Гешев: В Европейски Съюз би трябвало да се одобри еквивалент на американския закон Магнитски

Ако ние приемем някакво законодателство, то ще е в доста съществено несъгласие с европейското право

" Имаме потребност от законодателен метод, не може да плеснем просто един преведен закон. Този метод, който изтече като мостра , който евентуално е писан от Министерство на финансите, е сгрешен и неправилен. Опитват се да защитят страната, сдружения, бизнеси, евентуално избрани хора. Идеята на " Магнитски " е радикално друга - тя не е защитна , а нападателна - съответен удар по едно лице, по бизнеса му. Пеевски би трябвало да бъде нападнат, бизнесът му да бъде ударен парче по парче ", настоя Хаджигенов.

Според него макар концепцията на служебното държавно управление, то не направило нищо. А Делян Пеевски сега разпродава бизнеса си несмущаван. Това не е работа на МФ и на Министерски съвет , уточни той.
 Българският закон
Българският закон " Магнитски " с няколко версии

Разработен е от работна група с специалисти от ДАНС,МВР,МФ,МП,КФН,БНБ

" Министерският съвет нямаше нужното количество политически тестостерон да поеме отговорността - те го дадоха на Народно събрание , а депутатите проспаха целия интервал. Така живеем 33 година - идва новата власт, споделя, че нещо е мъчно, комплицирано, минава метър . Общественият интерес не би трябвало да е празно фразеология, би трябвало да е предпазен. Как е предпазен, когато Пеевски разпродава бизнеса си? При влизането в политиката заявява един остарял " Опел " и няколко хиляди лв. , в този момент при последното си влизане е мултимилионер. Как? Затова ни е необходим закон " Магнитски ", настоя още юрист Николай Хаджигенов.

" Българското схващане на " Магнитски " е писано от Министерство на правораздаването. Дойде един план във Висшия адвокатски съвет и аз като го прочетох, видях единствено противоконституционност в него ", съобщи по време на полемиката юрист Дерменджиев.
 Надежда Йорданова: Ще има законодателство по вида
Надежда Йорданова: Ще има законодателство по вида " Магнитски "

Антикорупционното законодателство би трябвало да бъде признато през септември

" Съществува европейски закон " Магнитски ", само че той не работи . Защото главното, което кара законът " Магнитски " да е настоящ - и то не участва в европейския вид - е, че включва корупцията . Защото американският закон споделя, че корупцията е основата на нарушение на човешките права . Буквалният текст на европейския закон планува опцията да се замразяват активи и да се постановат наказания за пътешестване на лица , които са забъркани в съществени нарушавания на човешките права. Това е мъчно да се дефинира и не работи. Докато американците са нараснали обсега, включвайки и корупцията ", изясни той.
 Новият закон за КПКОНПИ - няма по какъв начин с ботуши да се върви в цветни лехи
Новият закон за КПКОНПИ - няма по какъв начин с ботуши да се върви в цветни лехи

Промените, които желае да направи държавното управление, били противоконституционни

" Това, което Министерството на финансите направи - да разгласява въпросния уголемен вид, също не беше сполучливо . Аз съм имал две сходни процедури. Първата е с една компания, включена в листата " Магнитски " като съучастник с Васил Божков. Аз не нападнах листата пред Върховен административен съд, а нападнах пред МФ - органът, който беше наложил листата - респективно пред Национална агенция за приходите. Когато получих безмълвен отвод, апелирах във Върховен административен съд този отвод и компанията беше заличена от листата . Имаше едно изискване, предвиждащо в последните 5 година юридическото или физическото лице да е съучастник със глобените лица , а това не отговаряше. Въпреки това въпросния съучастник го накараха да си закрие банкови сметки " , описа юрист Дерменджиев.

Той сподели още, че води единственият случай на непосредствено атакуване на листата " Магнитски " в Съединени американски щати за изваждане на лица от него.
 И някогашни сътрудници на Държавна сигурност ще могат да оглавят КПКОНПИ
И някогашни сътрудници на Държавна сигурност ще могат да оглавят КПКОНПИ

Кандидатите няма да показват и документ за психическа валидност

" Там е чисто административна процедура, не става въпрос за правосъден надзор. За да излезе лице от листата от закона " Магнитски ", би трябвало да потвърди, че не дава отговор на изискванията , с които е включен в листата, или те към този момент са отпаднали. Има и опция за отчасти топене на замразени активи при няколко условия, едното от които е възнаграждение на адвокатски възнаграждения . Случаят е за състезателен клуб, чийто ръководител е Васил Божков. Клубът не действа, няма салда от последните 4 години. Той е мъртва конструкция, само че бе комплициран в " Магнитски ".

Един от учредителите сподели - имам сериозен международен бизнес, да създадем процедура, която да ме извади от листата. Сега мина първа фаза - доказахме, че клубът няма активност и отношение към глобите. Заведох посредством прокуратурата произвеждане за преустановяване на съществуването на сдружението и американското държавно управление ми отговори, че са в процедура по изваждане на въпросното юридическо лице . Чакат да изтече срокът на обжалване пред Софийски градски съд и след това ще го извадят ", добави юрист Дерменджиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР