Проектът за създаване на подводен енергиен кабел в Черно море,

...
Проектът за създаване на подводен енергиен кабел в Черно море,
Коментари Харесай

ЕС подкрепя проекта за полагане на енергиен кабел в Черно море

Проектът за основаване на подводен енергиен кабел в Черно море, в който вземат участие Румъния, Грузия, Азербайджан и Унгария, ще укрепи енергийната сигурност на целия район, в това число Украйна, и ще форсира възобновяване на енергийната инфраструктура на страната, разрушена по време на войната. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от Букурещ по време на подписването на рамков меморандум за съгласие по плана за основаване на подводен енергиен кабел в Черно море, оповестява кореспондентът на Укринформ .

Пълният текст на нейното изявление е оповестен на мултимедийния портал на Европейски Съюз.

" Радвам се, че съм тук дружно с водачите на Азербайджан, Грузия и Унгария. Това съглашение ще приближи Европейски Съюз до нашите сътрудници в Южен Кавказ и ще помогне на двата ни района да реализират " чиста “ енергийна съгласуваност. От началото на съветската война (срещу Украйна – бел. ред.) ние взехме решение да се откажем от съветските изкопаеми горива и да диверсифицираме доставките в интерес на надеждни сътрудници. И работи. Европейският съюз съумя да компенсира прекъсването на съветския тръбопроводен газ “, означи по този мотив ръководителят на Европейската комисия.

Тя означи, че развиването на възобновима чиста сила изисква развиване на надеждна система за електрозахранване. Предвид това черноморският електрически кабел сред Румъния, Грузия и Азербайджан е от толкоз огромно значение. Това ще разреши да се обединят двата бряга на Черно море и да се разшири тази линия до района на Каспийско море, в това число взаимно свързване в региона на цифровите връзки и енергетиката. Това ще усъвършенства сигурността на доставките, както и ще разреши на Европейски Съюз да получава сила от възобновими източници през Румъния и Унгария.

" Черноморският електрически кабел е път, който отваря доста благоприятни условия. За Грузия, която е страна с европейско бъдеще, може да бъде от огромна изгода да трансформира страната в хъб за транспорт на електрическа енергия и да я интегрира в енергийния пазар на Европейски Съюз. Черноморският електрически кабел ще помогне за доставката на електричество на нашите съседи - на Молдова и страните от Западните Балкани и, несъмнено, на Украйна - ще помогне да стартира възобновяване на енергийната система на Украйна и реконструкцията на цялата страна ", акцентира Урсула фон дер Лайен.

Тя означи, че Европейската комисия чака приключването на към този момент почналите изследвания за оценка на този план и е подготвена да го поддържа финансово, защото той дава отговор на общите ползи на Европейски Съюз, прилежащите страни и целия район.

Според румънски медии основаването на така наречен " Зелен електрически кулоар “ сред Румъния, Грузия и Азербайджан е инициирано от президента на северната ни съседка Клаус Йоганис. През октомври тази година, по време на визитата на президента на Грузия Саломе Зурабишвили в Румъния, страните оповестиха желанието си да положат оптичен подводен кабел по дъното на Черно море, който би трябвало да свърже енергийно двете страни, както и Азербайджан. Проектът бе подсилен от Европейския съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР