Проектът за реконструкция на бул. Цар Освободител“ има потенциал да

...
Проектът за реконструкция на бул. Цар Освободител“ има потенциал да
Коментари Харесай

Камарата на архитектите със сериозни забележки към проекта за реконструкция на бул. „Цар Освободител“

Проектът за реорганизация на бул. „ Цар Освободител “ има капацитет да се трансформира в катализатор за развиване, както на прилежащите квартали, по този начин и на целия град, само че единствено в случай че индивидът, а не колите, бъде подложен в центъра на градските политики. За това се оповестиха от Регионалната гилдия на Камарата на архитектите в България в писмо до кмета на Варна. Според браншовата организация планът ще повлияе на развиването на града в идващите десетилетия и заслужава уместно внимание. Представеният финален план за реконструкцията на най-дългия варненски бул. обаче не даваадекватни отговори на значимите за града проблеми, се показва в позицията на архитектите.

В плана липсват детайли, касаещи градския превоз като бус лента и места за спирки. Липсват предвиждания за буферни паркинги, които биха облекчили паркирането и трафика. Не са планувани велоалеи, зарядни станции за електрически автомобили и други съпътстващи детайли. На места липсват местни платна, незадоволителна е ширината на тротоарите. Не е помислено и за озеленяването, акцентират от архитектурната организация. Според тях, както в изследванията, по този начин и в предварителния план е подходено единствено от инженерна позиция. В екипа няма архитекти и урбанисти и заради тази причина не се дава сложен отговор на дългодишни неналичия в градското обмисляне, свързани с различните способи на напредване.

От Камарата на архитектите имат забележки и към трасето за лекото метро, което е част от плана за реорганизация на „ Цар Освободител “. Предвидено е градската железница да стига до кръговото кръстовище до летището, само че е пропуснато най-същественото – няма директен достъп на пасажерите до аерогарата.

„ Направеният разбор е по-скоро лекомислен. Още преди две години отправихме доста забележки към предварителния план, само че нищо не се промени по плана за разширението на булеварда и лекото метро. Затова имаме учредения да сме обезпокоени “, съобщи за Дарик ръководителят на Регионална гилдия на Камарата на архитектите в България Марин Велчев.

От организацията са озадачени, че им се слага период от 5 дни за изложение на мнение по подобен огромен план, изработван от огромен проектантски колектив в продължение на няколко години.

Преди да бъде утвърден планът, да бъде показан от създателите си пред професионалната колегия в града, както и да се даде задоволително дълъг период за разискване и оферти за корекции. Да се създадат необятни публични разисквания на плановите решения, изключително с жителите на кварталите, през които планът минава, като бъдат съответно отразени и съобразени и техните визии и проблеми. След като планът се поправя, още веднъж да бъде подложен на необятно обшествено разискване, преди да бъде утвърден и предоставен за осъществяване, упорстват архитектите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР